Тръмп срещу Джонсън: Спор заради мрежите на Huawei

Британският премиер отказва да се съобрази за изграждането на 5G мрежите
15
Тръмп срещу Джонсън: Спор заради мрежите на Huawei
Снимка: БГНЕС

 По време на телефонно обаждане Доналд Тръмп критикува Борис Джонсън, след като премиерът отказа да изпълни настояванията на лидера на САЩ да забрани достъпа на Huawei до изграждането на мрежите 5G, съобщи Bloomberg TV Bulgaria

След месеци опити от страна на Тръмп да убеди британското правителство да не позволява на китайската компания да участва в изграждането на мрежите, Джонсън отказа да се съобрази с исканията на президента. 

Реацията на Тръмп е удар за британския премиер, който се опитва да постигне търговско споразумение със САЩ, след като страната му напусна Европейския съюз на 31 януари. 

Джонсън планира посещение в САЩ, но дата все още не е насрочена. Според британски медии визитата е отменена за момента. 

Тръмп настоява всички американски съюзници да забранят достъпа на Huawei от съображения за сигурност, както и поради съмнения, че китайската компания е способна да извърши държавен шпионаж. Huawei категорично отхвърли обвиненията, че представлява риск за националната ситурност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Обясни по-достъпно какво е *** на комуникационната мрежа. Ако можеш да обясниш сложното с прости думи значи си разбирач.
9
2
 
3
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
До Кой бърка?Няма американска конкуренция.В света в момента има само четири компании - Ерикссон ,Хуавей, Нокия и Алкател което произвеждат цялата гама оборудване (хардуер и софтуер) за изграждане на фиксирана или мобилна комуникационна мрежа и нито една от тях не е американска.Американски компании като Сиско ,Оракъл ,Куантум и т.н. произвеждат оборудване предимно за "***" (сърцето, центровете за данни и управление) на споменатите 4 компании.
8
1
 
8
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
Цели мрежи в Западния свят,като например тази на действащата и в България Теленор са изцяло изградени с хардуер и софтуер на Хуавей.Големия проблем даже не е шпионажа,а контрола защото всички дейности по подръжката и ъбгрейдите са изцяло в ръцете на Хуавей.Тоест, тези мрежи практически са извън контрола както на компаниите,които номинално ги притежават,така и на институциите на съответните страни.
7
11
 
4
 
! Отговори
Кой бърка? преди 4 години
Да не се окаже, че Тръмпи е бил прав през цялото време. От вчера и един руски експерт - Владислав Ярмак вдига много сърдита пушилка за нарочно оставени уязвимости в чипове на HiSilicon, която е дъщерна фирма на "Хуавей". Дават възможност за злонамерен отдалечен достъп и контрол на устройствата. А "Хуавей" просто отрича нагло - не бяхме ние, нищо подобно няма, а глейте си работата. Поуката е - на никого вяра да нямаш, все ще те прекарат. Май не опира само до нелоялна американска конкуренция.
6
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Джонсън все още се опъва, но реалния лидер на Брексит Фарадж в момента е в Белата къща с Тръмп и е разкритикувал примиера Джонсън за Хуайвей, разговаряли са и за сделката след Брексит! Най-хубаво вероятно и Британия ще изрита китайците
5
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки който ползва устройства на хуавей е предател и работи за путин.
4
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе, Днес... Защо не отразите протеста и затворения Орлов мост ? Или са ви наредили да не съобщавате за протести срещу властта ?
3
6
 
7
 
! Отговори
Bad Company преди 4 години
Еееееееее, то бива поръчкова статия ама чак толкова!!! То хубаво пишете, англичаните ще допуснат Huawei в изграждането на 5G мрежите ама защо не пишете, че сървърите НЯМА ДА СА КИТАЙСКИ?!?!? Баси тенденциозната статия!
2
5
 
17
 
! Отговори
Ясно преди 4 години
Крaварника вече никой не го брои за top.
1
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Джонсън, ако иска споразумение ще трябва да се съгласи с условията на Тръмп иначе сделка няма да има Британия е на зор не САЩ.