Любомир Кючуков: Brexit не е първа тема в дневния ред на обществото

Търговските преговори в момента са стопирани, каза той
16 юни 2020 23:58, Анисия Иванова
5

Да очакваме ли споразумение между Великобритания и ЕС за търговската сделка? Според бившия зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков подобен тип преговори продължават години.

"Тук става дума за постигане на договореност между две преговарящи страни. Към момента се оправдаха предварителните очаквания - няма да има удължаване на преходния период. Другото очакване, което изглежда вероятно, е, че в рамките на оставащите по-малко от 6 месеца едва ли ще бъде постигната сериозно договореност, което означава Brexit без договореност", обясни той за "Денят ON AIR".

Според него всички елементи от взаимоотношенията между ЕС и Обединеното кралство "ще се договарят на парче" в бъдеще.

"Подобен тип преговори за отношения между Европейския съюз и друга страна, траят 5-6 и повече години", отбеляза гостът за Bulgaria ON AIR.

По думите му в случай, че няма обща договореност за постигане на зона за свободна търговия, то ще има "фактическа договореност, че двете страни ще действат в рамките на правилата на Световната търговска организация".

"Има доста основание в анализите, че Борис Джонсън на практика се опитва да разтвори негативите от напускането на Европейския съюз в последствията от кризата по Brexit. Така че всичко това да бъде в рамките на една обща кризисна ситуация", добави Кючуков.

Той смята, че в момента Brexit не е първата тема в дневния ред на обществото.

Относно протестите в САЩ, Кючуков коментира, че те са се натрупали върху наличните проблеми.

"Преди всичко социални. В Европа чувството на несигурност, чувството за дефицит на справедливост в обществото и затова те са и толкова силни", отбеляза Кючуков.

Според него предстои да се "изконсумира кризата в социален план и в икономически", като не може да се очаква бързо решение на проблемите.
 


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Данък върху уискито ще изкара Шотландия от Великобритания.

Време е да участват в световната политика, както участват в световния спорт - като Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия.

Не сме играли мач с Великобритания.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ще точим от британците по 60 милиарда евро на година, ако искат да си продават китайските стоки в Европа.
2
1
 
2
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Ченгетата нямат свършване!
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
“Експертът” има много здраве от арменския поп.