Климатичнните промени вече трансформират Нова Зеландия

Това показва нов доклад на експерти
15 окт 2020 12:38, Петя Славова
3
Климатичнните промени вече трансформират Нова Зеландия
Снимка: БГНЕС

Климатичните промени вече се усещат в Нова Зеландия и трансформират страната, сочи нов доклад на правителствени експерти, цитиран от ДПА.

Докладът включва анализ на данните за температурата от 30 точки, според които климатът на страната се затопля.
Измерванията, направени между 1972 г. и 2019 година, показват увеличаване на средната годишна температура на 28 от 30-те контролни поста, а през зимата - на всичките, съобщава БТА.

Започват да се наблюдават и по-екстремни прояви на климата, като проливните дъждове, горещите вълни и сушите зачестяват. Обемът на леда в глетчерите е намалял, а средното морско равнище нараства с 1,81 милиметра годишно откакто започва водене на статистиката преди над 100 години.

Докладът не предлага решения, а трябва да се използва като източник на информация за дискусиите и избора за "наследството, което оставяме", отбелязва ръководителката на екипа експерти Вики Робъртсън.

В Нова Зеландия парниковите емисии според прогнозите ще намалеят през идните десетилетия, но с недостатъчно бърз темп, за да бъдат изпълнени целите на страната за 2030 година, приети според Парижкото споразумение за климата, допълва докладът.


3
Още от ЕС
Германските провинции затягат мерките срещу COVID-19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
м нарснало с няма и 2 милимеатр и как точно ги измерихте
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Решението е едно .Спиране на всички туристически полети. Само който пътува по работа ;) бг еар ,леон еар ,сичкото еар ;) Само цапат въздуха :)))
1
1
 
4
 
! Отговори
"...Докладът не преди 1 седмица
предлага решения, а трябва да се използва като източник на информация за дискусиите и избора за "наследството, което оставяме"..."

----

Всъщност не ни и трябват.
В различни точки по света вече има известни впечатления от ефекта върху околната среда на занижената човешка дейност заради пандемията. Може и да не се харесва и изнася, но резултатите говорят сами за себе си и не е много трудно да си представим размера им при по-голяма продължителност. Без да се главоболим за теории на конспирациите