Facebook спира блокирането на новинарското съдържание в Австралия

Канбера искаше технологичните гиганти да плащат на медиите
23 фев 2021 09:44, Елка Василева
14
Facebook спира блокирането на новинарското съдържание в Австралия
Снимка: БГНЕС

Facebook съобщи, че през идните дни ще спре да блокира новинарското съдържание в Австралия.

Това ще стане, след като австралийското правителство се съгласи да промени закона, целящ да принуди технологичните гиганти да плащат на медиите за ползване на тяхно съдържание, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Австралийският министър на финансите Джош Фрайдънбърг и генералният директор на Facebook за Австралия Уил Истън заявиха, че са постигнали компромис по ключовите точки от текста, срещу който американските гиганти в този сектор се противопоставят яростно.

Още по темата

Фрайдънбърг каза, че Австралия е водила "битка от името на света" в спора си с Facebook. Подготвяният от Канбера закон ограничаваше доминацията на Facebook и Google на австралийския медиен пазар.

Като противодействие на ограниченията миналата седмица най-популярната социална мрежа в света блокира на платформата си цялото новинарско съдържание и профилите на няколко правителствени служби в Австралия. След поредица разговори през уикенда между Джош Фрайдънбърг и главния изпълнителен директор на американската компания Марк Зукърбърг обаче е бил постигнат компромис.

Австралия предлага четири поправки в своя закон, сред които промяна в изисквания механизъм за арбитраж при невъзможност да се сключи договор с издателите за справедливо заплащане за ползването на тяхното новинарско съдържание, тоест въвеждането на двумесечен период на медиация, преди да се намеси назначеният от правителството арбитър. Това дава на страните повече време да се разберат директно помежду си. Друга предложена промяна е въвеждането на правило в съществуващите споразумения да се отчита приносът на конкретната интернет компания за "устойчивостта на австралийската новинарска индустрия".

"Удовлетворени сме, че австралийското правителство се съгласи на поредица промени и гаранции за нашите основни притеснения - в търговските сделки да се признава облагата, която нашата платформа носи на издателите, в съотношение с облагата, която получаваме от тях", коментира Facebook в изявление, разпространено онлайн.

"Тези промени ще осигурят на дигиталните платформи и новинарския бизнес повече яснота за начина, по който ще действат правилата, и ще укрепят рамката с гаранции, че новинарският медиен бизнес ще бъде справедливо възмезден", коментира от своя страна австралийският министър на финансите Джош Фрайдънбърг.

Развитието на спора между Австралия и Facebook се следи внимателно по света, защото и други страни като Великобритания и Канада обмислят да въведат законодателство, подобно на австралийското, отбеляза Ройтерс, цитирана от БТА.

 


14
Още от Коронавирус
Трябва ли да се срамуват хората, които пътуват по време на пандемия?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Пука ми, та ми дрънка.
13
2
 
1
 
! Отговори
до 12 преди 1 седмица
като гледам и ти си съгрешил, включил си компютъра че и го ползваш! безсрамнник, вън на село на полето с лопатата и без технологии да си правиш петилетката, айде дай си земята на държавата и обработвай общата земя
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какво значение има кой месънджър ще се ползва след като преди това устройството бъде компрометирано? Всеки който е така да се каже от тъмната страна на нещата знае много добре какво всъщност се случва и как.
Това с Телеграм, Сигнал, Вайбър прилича на пропаганда тип СССР "Нашето работи по-добре от западното". Приказки за наивници. Казано е, че най-голямата човешка грешка е да си купите компютър. Втората е да го включите. Изводите за Вас!
11
0
 
2
 
! Отговори
До 6 преди 1 седмица
Едуард Сноудън е казал , че е най защитения за сега и използва само него а той е работил в разузнавателната сфера и знае.
10
2
 
3
 
! Отговори
До 9 преди 1 седмица
Точно обратното е. Заради отказа на Дуров фа предаде кодовете на руските власти той се изнесе в Дубай. Вземи прочети и други медии а не само фалшивите евроатлантикоюдейски
9
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Телеграм е "пробита" мрежа, първо още руснаците и отнеха девствеността
8
1
 
8
 
! Отговори
1234 преди 1 седмица
Все пак Зукърбърг си е типично юдейско име. Те освен с изнудване, шашми и мушенгии не се занимават. Все пак не случайно думата мошенгия има корен Моше!
7
1
 
5
 
! Отговори
Българина преди 1 седмица
Живия пример как глобализма и една частна фирма преговарят с една сериозна държава. Което си е направо изнудване и рекет. Кое му е демокрацията? След 50 г държави няма да има а само глобален феодализъм с юдейска шапчица най отгоре. Общества формирани на всякакъв принцип не и на етнически. Само и само да имат безконтролна власт, пари не им трябват, те си ги печатат. Само война или ревлюция пречупва такива мераци, но хората вече са страхливи, задлъжнели и оскотели
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И аз съм с телеграм.Сигнал е американско и се намира в Америка-не му вярвам,докато телеграм е на независима почва-нито Америка нито Русия.Уатсап от година вече не ползвам,както никое от фейсбук и производните на фейсбоклука
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Преминавайте в ТЕЛЕГРАМ и напуснете американската ционистката мрежа ФЕЙС. Напуснете и ватсаппа и минете на СИГНАЛ. Аз вече го направих
4
0
 
3
 
! Отговори
Карлсон от покрива преди 1 седмица
Да плащат!
Крадат и търгуват с лична информация, милиарди долари.. от "благодетели"??- ЦРУ,ФБР,Ми-..., рекламодатели-риболовци..) Да плащат данъци!
3
0
 
5
 
! Отговори
пецата преди 1 седмица
Технологичните компании станаха доминиращи и са се засилили да управляват света , всичко което се случва -пандемии ,кризи е предизвикано от тези компании за узурпиране на държавните апарати и икономическите пространства , преди тях го правеха нефтените и индустриалните гиганти, войната в момента е да бъдат ослабени нефтените корпорации а това може да стане само ако се вкарат ел.автомобили и въглеводородите да отстъпят за известно време но това е борба за следващите 100г
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Крайно време е сурат тефтера да бъде пратен в миналото,но това няма да стане,докато има овчици които го използват.Явно и Австрия не е изключение
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Американците налагат тяхната "демонкрация" чрез санкции. Австралия клекна след едноседмични санкции.