Проф. Вачков за РСМ: Има груба кражба на нашата история

Трудно можело да се намери едно бързо решение
18 юни 2021 21:47, Екип на Bulgaria On Air
174

Ще спре ли да кърви македонската рана в българското сърце? Неочаквано се прекрати посещението на премиера на Северна Македония Зоран Заев. Каква е причината?

"Може да направим някакви догадки, че когато се заяви неговата визита тук, се поставиха доста въпроси какви очаквания има в един такъв момент. Защо е Заев в България, какви са неговите очаквания да се даде тласък и какво е посланието му към ЕС и към РСМ. Всеки, който следи ситуацията между отношенията на България и Северна Македония, можеше да предвиди, че тази среща нямаше да даде някакви конкретни резултати", заяви директорът на института за исторически изследвания при БАН проф. Даниел Вачков пред "Денят ON AIR".

Той сподели, че има някакви очаквания, че като се отричат всякакви политики, ще отречем и това, което е в българо-македонските отношения и това, че България наложи вето. Той припомни, че партиите са дали заявка, че по отношение на историческия спор с РСМ няма да има отстъпки.

"Тези отношения се градят върху договор, заложени са доста конкретни изисквания и би било доста грубо и неадекватно да се неглижират нещата, които са заложени там и да се даде зелена улица. Като член на комисията между България и Северна Македония по историческите въпроси, се опасявам, че ситуацията е стигнала в един такъв етап, че трудно може да се намери едно бързо решение", уточни още проф. Вачков.

Директорът на института за исторически изследвания при БАН е категоричен, че основният проблем между България и РСМ е спорът за историята - двете държави нямат икономически или териториални спорове.

"Този спор е много отдавна и не влизаше в открит обществен дебат и дневен ред, но всички знаеха, че това е основен проблем. Има една много груба кражба на нашата история и чрез нея се гради един друг исторически разказ", отбеляза още той за Bulgaria ON AIR.

Проф. Вачков добави, че антибългаризмът е станал един от основните елементи на македонизма.

"Когато искаш да се обособиш като отделна общност, ти си най-враждебен към тези, които са ти най-близки и на практика те застрашават. Говорим за това дали РСМ може да влезе в ЕС с една национална идеология, в която има елементи на антибългаризъм, с една идеология, която се гради на враждебност към една държава членка", отбеляза проф. Вачков.

Той е категоричен, че ако приемем техния вариант за историята, се отказваме от нашия.

"ЕС казва РСМ да започне час по-скоро преговорите, но трябва да се решат двустранните проблеми. Трябва да се има предвид, че ръководството в Скопие не бива да преувеличава възможностите, че може на България да се окаже натиск", обясни проф. Вачков.

Той отбеляза, че натискът може да бъде само дипломатически и никакъв друг.


174
Още по темата: МакедонияЗаев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
155 Хитлер е роден в Австрия-Унгария но става президент на Германия, която после окупира Австрия.. Моцарт e гражданин на държавите които се образуват от Германска конфедерация до Свещена имшерия или Австрийска империя.Те си сменят имената.
138
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Яко комунисти и агенти от ДС в институциите ни.А БАН са си комунисти и получават титли по наследство.Ако искаме да бъдем в добри отношения с който и да е съсед не допускайте такива хора да говорят и преговарят.Те могат да ни скарат с всеки един,даже и добронамерен човек.Ако има някой да може да ми обясни как се краде история. Историята е нещо което няма как да се краде,това не е предмет ,пари,фотоапарат.Това е нещо което може да се интерпретира.Махайте и закриване БАН.Нищо научно няма
137
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
...какво ще кажеш за историческите отношения между империята Византия и ханство/ царство България? Византийски учени, хроникьори и историци пишат за българо - византийските отношения, Македония не съществувала. България е тази, която за съжаление е водила войни срещу Византия, но и тя е тази, която приема Православното Християнство от империята. Вие, скапани макета нямате и средновековна история, едва от 30 години вашата кочиннна съществува "благодарение" на сърби, руснаци.
136
2
 
4
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 месец
Македония е част от Царство България. Претенциите на разни лъжеродолюбци от еврейски,турски и поmашkи произход във ВМРО,например, са антибългарски. За какви иторически териториални и културни репарации можем да говорим ако същите се дъднат в името на една незаконна република!!! Нима македонската земя да е рожба на републиката? Разбира се,че не. Македония сама ще дойде при майка си,когато се възстанови и без друго законното Царство България. Без Царство и София ще загубим.
135
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каузата ,,вето" ни е изгубена ЕС ще изчакат още малко и ще ни притиснат да отделим ветото!Просто ,ще ни кажат ,че ни спират еврофондовете,още повече ,че никъде в преговорните глави няма тема ,,История" по която трябва всички да са съгласни.На никой Европа не му дреме за нашите исторически претенции!И как да ни разберат, след като Австрия убеди цял свят ,че Волфганг Амадеус Моцарт е австриец ,а Хитлер немец!Просто на никой не му дреме за отминалите времена!
134
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още ли не са поискали излаз на Църно море?
133
0
 
10
 
! Отговори
Една Българка преди 1 месец
До Анонимен 147Скоро няма да има такава"държава" като РСМ - ще бъде завзета от албанците там, така че не се хабете, не сте фактор никъде хахахах
132
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Македония е държава на 30 години. Създадена е през 1991 година и България подкрепи независимостта и от Югославия и от Сърбия.
131
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Югославска Македония е създадена, за да се отдели от Сърбия. Тито е хърватин. Тито е провел антисръбска политика. Македония е проект срещу Сърбия, не срещу България.
130
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Северна Македония трябва да се учи албанската история. Албанците са част от народотворческия народ. Албанската история трябва да се учи.
129
2
 
15
 
! Отговори
Мнение преди 1 месец
Северномакедонците не желаят да спазват никакви договори. Нито нашия нито Преспанския. На евопейското по футбол са се писали с акроним MKD, вместо например с NMR или NMD. Гърците разбира се протестират срещу този акроним. Ето защо тези хитреци и двуличници нямат място в Европейския съюз. Явно 30 годишното Гръцко вето не е свършило своята работа. Затова ние ще го усължим с толкова колкото е необходимо.
128
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 147 Србия няма да влезе скоро защото загуби Косово. Македония 50 % ако не се разпадне на албанска област.
127
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До хаерлия да е.Георги Димитров е герой и правилно е направил човека след като Югославия се разпадна като Македония се отцепи без кървавите войни на Фердинан и Борис. Ако бяха послушали и дядо Благоев, сега щяхме да държим и беломорието. А сега макетата ще клинчат и накрая ще клекнат щото албанците чукат на вратата и пак ние ще ги спасяваме..
126
4
 
3
 
! Отговори
Стабилно преди 1 месец
В днешната популация в Македония хората с българси ген вече са под 50% - албанци 28 %, турци 5 %,*** 4 %,сърби 2%,бошняци 1%,куцовласи 0,5%. Всъщност 0,5% са официално заявилите се като куцовласи,а реалните са 100 000 но се пишат нарочно македонци,което прави към 5%. Като добавим най-малко 200-300 000 хибрида от българи,куцовласи,*** и сърби....то чистите българи остават стабилно под 50%.
125
1
 
18
 
! Отговори
Хитър Петър преди 1 месец
Ха, Хитър Петър и той бил македонски! Тия една своя народна приказка ли не могат да измислят? Оставаме без нищо, да му се не види, ако ги пуснем на преговори при това положение!
124
1
 
17
 
! Отговори
България над всичко преди 1 месец
Македония.............такава държава НЕМА..............за истинските българи Мизия, Тракия и Македония са само географски понятия!! Македония е само една буферна територия (зона) м/у България, Албания, Сърбия и Гърция!!!
123
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прав е професора...............100 %...............македонците крадат БГ-история.........затова НЕ на Македония в ЕС!!!
122
0
 
16
 
! Отговори
До Маке преди 1 месец
Не, Маке, вие в ЕС няма да влезете в ЕС! Вие сте чао, натам вървят нещата!
121
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 130 - Чети повече. В са намерени надписи върху камък отпреди няколко хиляди години преди новата ера, в които се споменават българи.
120
4
 
23
 
! Отговори
коментар преди 1 месец
Натискът е факт и е от всички страни! Някъде четох, че нещо /очевидно голямо нещо/ обещавали на президента Радев, респективно и на бъдещия премиер, само и само да се съгласим да предадем миналото си и оттам и бъдещето си. Не знам дали е така и кое как е, но има ли цена на която да се окажем народ без история и минало? И утре всичко да се окаже македонско, а не българско! Моето лично мнение е - никакво отстъпление, за каквато и да е придобивка - нито крачка назад. Така ще ни уважават!!!