Пекин впряга народа в борбата за залавяне на "шпиони"

ЦРУ отвори център, посветен на Китай
22 окт 2021 07:20, Нели Христова
26
Пекин впряга народа в борбата за залавяне на "шпиони"
Снимка: БГНЕС

"Нека да водим "народна война" срещу шпионите, така че те да не могат да направят нито една крачка и да нямат къде да се скрият!".

Това беше обединяващият "вик" на китайски военен вестник в социалните мрежи през уикенда, тъй като Пекин призовава за обществена бдителност срещу американския шпионаж след откриването на център на ЦРУ, посветен на Китай.

Пропагандният апарат на Пекин сега засилва дългогодишна кампания след съобщението на директора на ЦРУ Уилям Бърнс от 7 октомври, че Китайският мисионен център ще се противопостави на това, което той нареча "най-важната геополитическа заплаха, пред която сме изправени през 21 век".

Видеоклип на китайската държавна телевизия CCTV твърди, без да се позовава на източници, че ЦРУ набира агенти, говорещи китайски, които разбират не само мандарин, но и различни езици, включително кантонски, шанхайски, хака и хокиен.

Клипът, публикуван в събота, беше широко разпространен от държавните медии в социалните мрежи и веднага достигна до всички краища в страната. В Weibo, силно цензурираната версия на Twitter на Китай, свързан хештаг стана най-популярната тема в събота, а оттогава е събрал повече от 280 милиона гледания.

Националисти пък се събраха в фициалния акаунт на посолството на САЩ в Китай в Weibo, оставяйки подигравателни коментари, описващи подробно тяхното владеене на китайски диалекти и искащи да бъдат наети.

"Какво трябва да направим, когато ЦРУ нагло набира агенти, говорещи китайски?", пише Junzhengping - акаунт в Weibo, управляван от Daily Liberation Army Daily, рупор на китайската армия.

"Чуждестранните враждебни сили работят много усилено, а ние никога не трябва да пренебрегваме работата по националната сигурност", се казва в пост в неделя, обвинявайки разузнавателната служба на САЩ, че има "по-зловещи и непоносими мерки" в ръкава си. "Но нито една хитра лисица не може да победи добър ловец. За да защитим националната сигурност, можем само да се доверим на хората, да разчитаме на хората."

Миналата седмица китайското външно министерство нарече хода на ЦРУ "типичен симптом на манталитета на Студената война".

"Съответната американска агенция трябва да разглежда обективно и рационално развитието на Китай и отношенията между Китай и САЩ и да спре да прави неща, които са в ущърб на взаимното доверие и сътрудничество между Китай и САЩ, както и на суверенитета, сигурността и развитието на Китай", заяви говорителят на министерството Джао Лицзян каза на пресконференция на 8 октомври.

Пропагандният натиск върху седмичните новини, и дезинформацията около него, показа как Пекин повтаря познатия си разказ, че националната сигурност на Китай е под сериозна, постоянна заплаха от САЩ и че американските шпиони представляват по-голяма опасност за живота на обикновените китайци, отколкото си мислят.

При президента Си Дзинпин китайското правителство отприщи поредица от кампании през последните години, за да напомни на обществеността за предполагаемата заплаха - и да ги насърчи да действат.

През 2015 г. Китай създаде национална гореща линия, на която гражданите да докладват за предполагаеми шпиони или шпионажни дейности. На 15 април 2016 г. страната отбеляза първия си годишен образователен ден за национална сигурност с лавина от пропаганда, включително плакат в комичен стил, широко изложен в Пекин, който предупреждава младите жени държавни служители за срещи с красиви чужденци-за да не попаднат на потенциален Джеймс Бонд .

През 2017 г. общинското правителство в Пекин започна да предлага награди в размер до половин милион юана (78 000 долара) за всеки, който помагне да се разкрие шпионин.

А за втория Ден на образованието за национална сигурност в страната онлайн издателство издаде книги за ученици, за да се научат как да защитават националната сигурност, съдържащи игри като "намери шпионина". Глобал Таймс, държавен таблоид, заяви, че книгите са част от усилията да се мобилизират учениците от началните училища към колежите като "огромна контрашпионска сила".

Почти по същото време в социалните мрежи се разпространи неофициално известие, в което се изброяват осем очевидни "черти" на потенциални шпиони - чуждестранни кореспонденти, мисионери и персонал на неправителствени организации, идентифицирани като вероятни заподозрени.

Но кампаниите за улавяне на шпиони не са спрели да насаждат подозрение върху чужденци, живеещи в Китай. Те също са били използвани за насочване към правителствени критици, социални активисти, адвокати, журналисти, феминистки и други откровени представители на китайската общественост.

Докато Си Дзипин засилва национализма и води всеобхватни репресии срещу "западните ценности" като демокрация, свобода на печата и независимост на съдебната власт, либерално настроените гласове, които някога се разпространиха в китайските социални медии след отварянето на икономиката на страната, бяха най-вече заглушени от ревностни ултранационалисти.

В социалните медии либералните коментатори често са обвинявани от националистите като предатели на страната си и са етикетирани като "ходещи 500 000" - което означава, че работят за чуждестранни шпиони и ще донесат парична награда, след като бъдат докладвани на властите.

Най-новата пропагандна кампания вероятно ще стимулира допълнително подобни политически лов на вещици. Като се има предвид изключително широката и неясна дефиниция на Пекин за "национална сигурност", всеки, смятан за "непатриотичен", е изложен на риск да я наруши и да бъде докладван като "шпионин".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Китай може да натопиш комшията, че бил шпионин, а при нас, че не бил ваксиниран. Едно и също е. И така ще е докато има фенове на китайския комунизъм, които да обясняват колко е велик, и фенове на западните "либерали" да ни обясняват те колко са велики.
21
3
 
3
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
При нас е било "Враг с партийна книжка " ... в началото на болшевизма
20
3
 
5
 
! Отговори
Растата преди 2 години
Такива новини все повече потвърждават, че се приближаваме до реалността на Оруеловия роман "1984".
19
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Започва ловът на вещици в Китай
18
2
 
8
 
! Отговори
до 6ти преди 2 години
Не бих се надявал още повече, че шпионажа е нерегулирана военна дейност и за да можеш да установиш такава ти първо трябва да си обучен за определени неща, които да гледаш. Иначе ще бъдат просто на нивото на Гешев и лакеите му, които така и не научиха как се казва този термин.
17
2
 
9
 
! Отговори
до 6ти преди 2 години
Аз лично не бих се надявал на тези 1.5 милиарда. Ти да не мислиш, че шпионите се разкарват с тениски на които пише аз съм американски шпионин?
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А нашите борсалиновци се чудят кой на какво престъпление да нахендрят. Те нашите толкова си и могат де
15
4
 
3
 
! Отговори
Словянин преди 2 години
Светът ще стане добро място за живеене, когато ФАЩ престанат да съществуват.
14
2
 
4
 
! Отговори
zagrijen преди 2 години
До Анонимен 4""...Пиндостан разполага оръжия и жива сила в Полша, Румъния, Украйна и Приебалтика, но Русия е агресивна и враждебна.""Ами нека да разполага и матушката ти - дали обаче някой ще и позволи, ако я смята за агресивна страна и се защитава от агресор?!?!?Но важното е да сме живи и здрави - историята не ппрощава никому - ще се отворят архивите на КГБ и ще разберете кава е била истината
13
1
 
3
 
! Отговори
Taню преди 2 години
Нищо ново от поднебесната. Спомнете си боксерското въстание, гоненията на мисионери по Яндзе, главорезите на Чан Кай Шек и т.н...
12
2
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Нормално! Всяка нормална държава защитава интересите си.
11
5
 
4
 
! Отговори
Общо взето преди 2 години
ЦРУ е пуснал пипала в цял свят, тук са вербували около хиляда български граждани и се занимават главно с Gang Stalking и Targeted Individual срещу неудобни и манипулации на политици!А БГ от правителството ги е страх да шукнат!
10
1
 
13
 
! Отговори
Сожгын Ицелыпатын преди 2 години
Абе цялата работа е вътрешнопартийни чистки, ай да не се правим на глпави!Навремето горбачовата агентура (лукановци, джуровци и петърмладеновци) така подхлъзнаха правешкият преводач на крави!
9
2
 
7
 
! Отговори
Владо Путката преди 2 години
Другаре, плюем по американският маккартизъм и "ловът на вещици",но май се превръщаме в това, което оплюваме....
8
3
 
8
 
! Отговори
Сожгын Ицелыпатын преди 2 години
И да няма шпиони, ще ги измислят, нали трябва да отчетем дейност ....
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китайци има в цял свят. Част от тях са ... познайте. Хиляди студенти учат в западните университети. После, някои се връщат в Китай, някои - не. Силни са и много работят в кибер шпионажа, пропагандата, (дийп) фейк и т.н. ЦРУ се сетили най-накрая да реагират...
6
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ние ловяхме перманентно шпиони по времето на ковунизмал Накрая свалихме гащите. Същото ще стане и с Китай.
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1.5 милиарда, ангажирани в контрашпионажа. ЦРУ е обречено.
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Приказливкото е находка за шпиона.
3
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виж ти. Пиндостан открива център на ЦРУ, посветен на Китай, но лошият Китай пропагандирал и надавал вик. Пиндостан разполага оръжия и жива сила в Полша, Румъния, Украйна и Приебалтика, но Русия е агресивна и враждебна.