Тежки боеве в Донбас, има убити и ранени

Русия не постигала особен напредък
14 май 2022 08:45, Александър Попов
71
Тежки боеве в Донбас, има убити и ранени
Снимка: GettyImages

Представители на украинските власти съобщиха за тежки сражения и нови жертви в Донбас - промишления източен украински регион, който Русия си е поставила за цел да превземе.

Един цивилен е бил убит, а 12 човека - ранени, при руски артилерийски обстрел по град Авдеевка в Донецка област, каза губернаторът на източния украински регион Павло Кириленко, цитиран от Асошиейтед прес.

Трима човека загинаха при обстрел в село Шебелинка, Харковска област, предаде ДПА, като се позова на местните власти.

Двама цивилни бяха убити от руската артилерия в Луганска област, съобщи администрацията на губернатора.

Боевете в Донбас набират сила. Според представители на западни правителства руската армия не постига особен напредък в своята офанзива, а при това се очаква украинската съпротива да стане още по-ожесточена, отбелязва ДПА.

Заместник-командирът на батальона "Азов" Святослав Паламар каза, че последната украинска военна част, която се държи в опустошения пристанищен град Мариупол, ще се съпротивлява на руските сили, докато може, въпреки недостига на храна, вода и лекарства, предаде АП.

На видеоконференция с участието на представители на украинските власти и американски генерали Паламар призова Съединените щати да помогнат за евакуирането на около 600 ранени войници от завода "Азовстал" и за извеждането на останалите украински бойци от комплекса, който е последният бастион на съпротивата в Мариупол.

Преговорите за освобождаване на украинските войници от "Азовстал" са "изключително трудни", заяви вицепремиерът Ирина Верешчук, цитирана от БТА.

Тя обеща да бъде направено всичко възможно за спасяването на военните. "Възможно е обаче резултатът да не удовлетвори всички", предупреди в същото време Верешчук.

Главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова от своя страна съобщи, че подготвя 41 дела по обвинения във военни престъпления срещу руски войници, предаде АП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
Do iuberales преди 1 година
До юбералес: Prez 1945, rusnacite za 1 mesec minaxa polovin evropa i zavzexa Berlin. Neshto da kajesh ?
45
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В последните дни наблюдаван неща от които се стъписвам. Да имат руснаците 1 милион армия и да буксуват безпомощно в украинската кал. Паднаха ми в очите завинаги. Даже и победи да имат нататък, вече са паднали. Руснаците май нямат знания да водят съвременна пълномащабна война. Не 20% а много повече проценти от руското население не разбират проблема, и са против войната. Семействата имат само по едно дете и не могат да го пратят на война - друга истина. Накратко - лошо си направиха сметката.
44
0
 
1
 
! Отговори
мЕтайте АТОМА преди 1 година
и да се приключва вече. То живот ли бе да го опишеш.
43
1
 
3
 
! Отговори
баба Ванга е казала преди 1 година
Русия ке пребъде! ФАЩ фаща
42
1
 
3
 
! Отговори
Оказа се че преди 1 година
Украинците са имали идея да нападнат Домецк, Луганск и да ги превземат със сила. Затова и почти цялата им армия е струпана в източна Украйна. На това обаче западните медии не обръщат внимание, защото само по себе си това е доказателство, че инвазията на Русия е дефанзивна стъпка а не офанзивна. Големият въпрос е КОЙ е дал зелена светлина на Украйна за подобна лудост. И отговорът е ясен. Всичко е по плана на ФАЩ!!
41
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интервю в Москва: - Вие руски патриот ли сте? - Да, много голям руски патриот съм. - Правим записване за доброволци, дайте си личните данни. Патриотът се уплаши и избяга веднага.
40
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има ли още буряти за убиване? Руските *** пращат бурятите да ги правят велики.
39
11
 
3
 
! Отговори
Ямболия преди 1 година
Навлиза тежката техника от САЩ,Велика Британия и Дойчланд. Русия няма шанс.
38
7
 
16
 
! Отговори
АК-47 преди 1 година
Ами ще са тежки, тези нацита са се окопавали и преди Майдана. Бетонни бункери има около всеки населен пункт.Но споко, постепенно ще им се види сметката. В ЛНР бойците са успели да превземат големия завод Заря в Рубежное, пълен с химически ужасии. Така че, не им се получи на бандеровците поредната провокация.
37
7
 
10
 
! Отговори
profetey преди 1 година
До дядо йоцо гледа: Не смятам че става въпрос за топки. Няколко факта, за които не се пише много. Русия има жертви - да, но колко са украинските жертви при военните и отношението обучени войници/мобилизирани. Русия (освен ДНР и ЛНР) не е обявила мобилизация и също не изполва цялата си войска. Също нещо много важно което се премълчава - след 2014 Русия взе мерки за омекотяване на удара на сакциите. Те очакваха и много анализатори го твърдят, но не им дават гласност.
36
12
 
8
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 година
До profetey----истината е по-проста - украинците имат топки.
35
5
 
10
 
! Отговори
profetey преди 1 година
Нека говорим по-реално. Украинците са се окупирали. Особенно по старата граница са градени с години. Бързото завземане става с доста жертви и загуба на техника. Отделно това не е Афганистан, Сирия и Ирак, където е пустиня и не е толкова гъсто населена. В Украйна дори обкръжаването и ударите в тил е сложно заради многото населени места. Но дори да някой да не следи по-подробно войната - ще познае кога руснаците напреват по реването в медиите. Колкото повече реват, толкова по-зле е.
34
4
 
5
 
! Отговори
българин преди 1 година
До: номер 47 Само да добавя, че сега се сетих. Наскоро руснаците удряха с ракети по железопътната инфраструктура на Украйна, с логичната цел да спрат доставките на оръжия от западните европейски държави. Бяха ударили някакъв ж.п. мост и бяха спрели влаковете към Киев. Еми, ремонтирали са го! И влаковете пак вървят!
33
0
 
15
 
! Отговори
българин преди 1 година
До: номер 47 По-важното за мен е България дали ще се възстанови след 50 години? Гледах репортажи от Киев. Там имат екипи по чистотата, които своевременно извозват отпадъците разделно. Други екипи, с други коли и техника пък извозват строителните отпадъци от бомбардировките! И е чисто! Ако им спре тока от въздушните удари, аварийни екипи идват и го пускат за минути! Ние с кого водим война, та София изглежда по-зле от Киев?!
32
7
 
8
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 година
До юбералес-------така е наборе, немците се биеха мъжката, влизаха на ''кучешки бой'' в градовете и не се оправдаваха с ''живи щитове''. Руснаците не стават за войници.
31
1
 
2
 
! Отговори
вай вай ваййй преди 1 година
До 46 Пише се СЪС София, а не с София!
30
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От украинските медии научих, че руската армия унищожава по 50 къщи на ден в Уктайна. Украинската армия досега пък е унищожила 27500 руски войници, 200 руски самальота, 164 вертальота, 1231 танка, 13 кораба, и т.н.
29
2
 
1
 
! Отговори
мазепа преди 1 година
До Анонимен----- 1.5 трилиона........къде толкоз пари в Украйна?!?
28
3
 
5
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
През 1941г, за 80 дни немците завзеха ''три Украйни'' и стигнаха до Москва
27
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна вече е унищожена държава. Дори още днеска да свърши войната, поне 50 години напред ще се възстановяват и ще живеят супер бедно ------/////------- Ти какво мислиш, че Просията ше се измъкне суха ли? Те вече им конфискуват активите и авоарите, а после ще има и репарации. Когато са ти избили армията и потопили флота, само на едни голи ракети не можеш да рекетираш света. Щото отсреща имат и ракети, и армия, да не говорим за натовския флот и ВВС.