2,8% е била инфлацията в Швейцария през 2022 г.

По-високи са цените на петролните продукти, природния газ, колите
4 яну 2023 13:51, Елка Василева
17
2,8% е била инфлацията в Швейцария през 2022 г.
Снимка: архив, БГНЕС

Инфлацията на потребителските цени в Швейцария се увеличава рязко през 2022 г., главно поради покачването на цените на горивата, автомобилите и наемите на жилища, като през декември се отбелязва спад на фона на по-ниските цени на енергията, показват данни на Федералната статистическа служба, предаде Ройтерс.

Средната годишна инфлация се повишава до 2,8 на сто през 2022 г. от 0,6 на сто през 2021 г. През 2020 г. потребителските цени паднаха с 0,7 на сто.

Продължаващият ръст на годишна база се дължи основно на по-високите цени на петролните продукти, природния газ, автомобилите и наемите на жилища, докато цените на комбинираните оферти за фиксирани и мобилни услуги и лекарствата се понижиха. През 2022 г. цените на местните стоки са се повишили с 1,6 на сто, а на вносните - с 6,7 на сто.

Инфлацията на потребителските цени на годишна база се понижава до 2,8 на сто през декември от 3,0 на сто през ноември. Икономистите очакваха ръст от 2,9 на сто, отбелязва Ройтерс.

Инфлацията спада от достигнатия през август пик от 3,5 на сто до най-ниското си ниво от осем месеца.

Спрямо предходния месец през декември потребителските цени са намалели с 0,2 на сто, след като през предходния месец останаха без промяна. Това беше в съответствие с очакванията на икономистите.

Месечният спад се дължи на поевтиняването на автомобилните горива и на тези за отопление, на плодовете и зеленчуците, както и на лекарствата, уточняват от агенцията. Данните също така показват, че основните потребителски цени са се покачили с 2,0 на сто на годишна база през декември и с 0,1 на сто спрямо ноември.

Измервателят на ЕС на хармонизирания индекс на потребителските цени се повиши с 2,7 на сто на годишна база през декември и спадна с 0,2 на сто спрямо предходния месец.

(БТА, Спас Стамболски)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Там е толкова нереално скъпо, че нямат нужда от инфлация
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази инфлация е огромна за Швейцария. Да не забравяме, че в държавите с високи доходи инфлацията е значително по-ниска в сравнение с държавите с ниски доходи. Казано по друг начин по-високите доходи намаляват инфлацията, а не обратното, както лъжат дебеловратите демократи в България.
10
4
 
8
 
! Отговори
Немецо преди 1 година
Я?! Значи можело да се поддържа инфлацията в нормални размери. И нека да припомним, че там Евро няма, нито ЕС! Като територия страната е по-малка от България и няма излаз на море. Да не говорим обаче заплатите какви са...
9
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, Швейцария не е част от есср имат си самостоятелна политика и валута и оттам инфлацията е значително по-ниска от тази в есср и други подчинени на сащ територии.
8
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 6 - Искат защото е ултимативния котрол. Ако имам лев, вързан за евро, в момента в който не ни отърва, може скъсаме борда. Ама ако сме в еврото, ще минат ГОДИНИ, преди да може да сме независими, а онея почти сигурно ще ни бомбардират с всевъзможна помия, в к"добрият демократичен и либерален дух на обединена Европа".Уж Англия можеше да излезе спокойно ... Само дето през гоялматаврата, онея ги прекараха презканала.
7
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Казват ви, че златният стаднарт държи в окови иономиката и не ѝ позволява да "скача" и че ако въображаемитецифрички се управляват добре, инфлацията ще е същата... Само дето пропусакт да ви кажат, че когато икономиката "скача", те печелят яко от това, а ви гледатекато телета. А когато удари бясната инфлация, поради "лошото управление", виждаме как златотоседи на 2.8% инфлация, а другите гониме 28% ... - Аз ще преживея 3-4% по-високи цени, ама 30-40 ... ахахахаахах
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сигурен съм, че това, чее единствената страна със "златен стандарт" няма нииииииищо общо с това. Сигурно е, защошвейцарите са някак си мега вълшебници в икономиката и финансите, целият народ следва невероятна политика на правителсвото, всички внимават как купуват, не харчат излишно пари и ... офф отказвам се. Златният стандарт е!
5
4
 
0
 
! Отговори
ИзвинЕтИ, преди 1 година
Как е правилно да се каже : Спас СтамболОски? Спас СтамболоВски?Или Спас Стамболски?!?За един прЕател от БТА-ту питам...
4
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма инфлация, защото франкът скочи за пореден път. В началото на войната ви казах- купувайте долари. 30% доходност ми донесоха. Преди време преди да развържат франка целият офис бяхме полудели- някои си вложиха всички пари във франкове от продадени жилища. Спомням си как пляскахте минусите тука. Айде пляскайте и сега ахаахахахах
3
6
 
17
 
! Отговори
Защо всеки път преди 1 година
давате за пример стандарта на живот, инфлацията и т.н. в най-популярната офшорна зона, където се държат парите на световния олигархат?
2
1
 
24
 
! Отговори
Българин007 преди 1 година
Тука е 28%, ама няма ядове хахах.
1
2
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Това инфлация ли е, Да се учат от нас какво е