Над 700 свещеници в Испания са посягали сексуално на деца

Броят на жертвите е почти 1000
17
Над 700 свещеници в Испания са посягали сексуално на деца
Снимка: Pixabay

Разследване, проведено от испанската Католическа църква, за случаи на сексуални посегателства срещу деца от страна на нейни свещеници и друг персонал, е установило досега 728 предполагаеми извършители и 927 жертви на подобни престъпления от 40-те години на миналия век до днес. Данните са в първи доклад от разследването, цитиран от Ройтерс.

"Признаваме причинените страдания", каза говорителят на конференцията на испанските епископи Хосе Габриел Вера и добави: "Искаме да помогнем на жертвите,. да ги подкрепим да превъзмогнат това".

Въпросът попадна във фокуса на общественото внимание в Испания през 2021 г., когато в. "Паис" съобщи за повече от 1200 предполагаеми случая на сексуални посегателства години след като подобни скандали разтърсиха местните църкви в страни като САЩ, Ирландия и Франция.

В Испания започнаха няколко разследвания, включително едно, ръководено от испанския омбудсман, както и вътрешно разследване в испанската Католическа църква.

"Искаме да знаем къде сме сбъркали в избора на кандидати за свещеници, къде сме сбъркали по време на тяхното обучение, какво е накарало човек, който е решил да се посвети на Бог, да се отдаде на сексуални посегателства", каза Вера.

В доклада, който включва показания на жертви и не е доказателство за вина или невинност, се посочва, че повече от 99 процента от предполагаемите извършители са мъже и че половината от тях са свещеници. Повечето регистрирани случаи са в периода между 60-те и 80-те години на миналия век. Според жертвите, повечето от които са от мъжки пол, над 63 процента от предполагаемите извършители на посегателствата вече са починали.

Миналата година канцеларията на испанския главен прокурор написа в писмо до омбудсмана, че вътрешното разследване на испанската католическа църква е "пристрастно" и "със съмнителна полза". /БТА, Алексей Маргоевски/

 


17
Още по темата: испаниясвещеници
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами като не им разрешават да се женят, така ще е. Я наште попове си имат семейства.
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами да обесят демонстративно няколко пред някоя катедрала, и другите ще си помислят, преди да посегнат на деца. Като има безнаказаност, ще има и такива масови престъпления. Ако няма безнаказаност, със сигурност няма да изчезнат престъпленията, но ще са много много по- малко. Без смъртно наказание за такива маниаци изверги няма да мине. Как може да посегнеш на дете - Не ми го побира главата. Че и сексуално да го привлича... Че какво сексуално има в едно дете??? Боже....
11
0
 
2
 
! Отговори
sky-blue преди 4 месеца
Това са католици сиреч епископи а не свещенници за техния разврат знаем това е им кръвта(***..........а)
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На 1-ви юни се отбелязва годишнина от масовите убойства на евреи в гетото им в полския тогава град Лвов, сега в Украйна. Нищо по въпроса в нашите медии. Нищо по това, че в католическа Полша милиони евреи са живяли като нехора в гета. Сега полските власти инкриминират като престъпление, ако някой каже, че поляците са виновни за холокоста. И солидарно цялото неофашистко войснство от ЕС си трае, включително в Б-я. Колцина знаят за Варшавското, камо ли за Лвовското гето.
9
1
 
7
 
! Отговори
Български поп преди 4 месеца
Католическата църква е основния автор на Истанбулската конвенция . А сега можем да я наречем и Испанската конвенция - 700 попа развращават наред ! Това ли искаме и у нас ?
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Католиците ги знае цял свят. Но сега с новите евро-атлантически ценности тези работи станаха повече от нормални на запад и шокират само изостаналите рашисти и путинисти.
7
0
 
6
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 4 месеца
Та кво беше, Запад, католицизъм, свещеници, недофили Испания, ЕС, ***, трети пол, Истанбулска конвенция, педофилия, Евро-атлантически цености !? Нали така ?
6
0
 
0
 
! Отговори
Някой преди 4 месеца
Ами забранете новият тренд *** рекламирани по телевизията и промиващи и децата. Протестирайте срещу закона за тях. Искат равни права ами ние жените няма, че даже раждаме деца и работим повече от тях. Като се чувстват подобие на жени да не се крият като страхливи мъже зад закони. Ние знаем, че ги има тези хора и не пука ако не ми ги налагат по закон навсякъде или закачат и промиват малки деца....може да си изкупите греховете като има справедливост......Църквите са изпаднали в някакъв колапс
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да им изсъхнат ръцете
4
0
 
3
 
! Отговори
от амвона преди 4 месеца
това над 700 е много разтегливо понятие бе , може да са хиляди - десетки , стотици :)
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ок разбрахме, че църквата и християнството са ви трън в очите, ама пое дайте инфоза елитите в САЩ посещавали едофилския остров на Епстийн, аз се сещам за Бил Клинтъ, Бил Гейтс, Алан Дершовиц. Говорим за бивш американски президент и един от най-богатите хора в света, а вие ни занимавате с някакви свещеници.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Католици, какво да говорим.
1
1
 
8
 
! Отговори
Аха! преди 4 месеца
Сега разбирам защо е тая шумотевица със отвлечените от Киев деца! Дефицит на западния пазар!