В Прага протест на проруска формация събра хиляди

Недоволството е от политиката на прозападното чешко правителство
17 сеп 2023 10:53, Елка Василева
89
В Прага протест на проруска формация събра хиляди
Снимка: архив, БГНЕС

Хиляди поддръжници на проруска опозиционна формация се събраха вчера в Прага на протест срещу политиката на прозападното чешко правителство, предаде Ройтерс.

Демонстрантите изразиха недоволството си от икономическата политика на правителството и от даването на военна помощ на Украйна.

Протестът бе свикан от движението "Право, респект, експертиза", което не е представено в чешкия парламент и което се придържа към националистическа, проруска и антизападна линия.

Чешката новинарска агенция ЧТК съобщи, че в протестната проява са се включили около 10 хиляди души.

"Днес направихме още една стъпка към това да се избавим от правителството на (премиера Петър) Фиала", каза лидерът на опозиционното движение Индрих Райхъл на Вацлавския площад в чешката столица.

"Те са агенти на чужди сили, хора, които изпълняват заповеди, обикновени марионетки. А аз вече не искам марионетъчно правителство", изтъкна Райхъл.

Индрих Райхъл е привърженик на политиките на унгарския премиер Виктор Орбан и призовава за съюз на страните от Централна Европа, който да се противопостави на Брюксел, отбелязва Ройтерс.

Освен това Райхъл изразява подкрепа за бившия премиер на Словакия Роберт Фицо, който възприе антизападна линия преди предсрочните парламентарни избори в Словакия на 30 септември.
(БТА, Божидар Захариев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Добре дошли в новото "нормално". Имаш ли глава на раменете и я ползваш по предназначение - русофил си! Гьобелс наистина пасти да яде!!!
59
10
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
в днешно време нормално мислещите хора ги наричат русофили, а другите демократи
58
7
 
31
 
! Отговори
ХХ преди 8 месеца
Време е народите от ЕС да изхвърлят джендърполитиците и САЩ от Европа !!! Колко трябва да си некадърен за да дапуснеш война през 21 век в Европа!!!
57
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Хората стачкуват заради поскъпването на живот, едва ли от обич към Русия.
56
6
 
33
 
! Отговори
РБ преди 8 месеца
Демонстрантите изразиха недоволството си от икономическата политика на правителството и от даването на военна помощ на Украйна.На чехите им писна от войната!!!
55
8
 
43
 
! Отговори
ХХХ преди 8 месеца
На европейските народи им писна от Украйна и САЩ ,които закопаха ЕС !!!
54
6
 
35
 
! Отговори
СС преди 8 месеца
Който е против войната е обявен за "русофил", Гьобелс пасти да яде в сравнение западните медии !!!
53
27
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако всички тези хиляди протестиращи в Прага ги накараш да живеят в условия на средностатистически руснак, ще ореват орталъка на секундата. Иначе хубаво е да имаш право да недоволстваш и протестираш (там ще забравят за това), но да живееш в цивилизована и демократична страна.
52
10
 
25
 
! Отговори
Закривай окрайна! преди 8 месеца
Вън наглите окраинци!
51
29
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ами за разлика от тук , про-руските организации в Чехия не влизат в парламента . Могат да вдигат колкото искат гюрултия , но избори става ясно какво мислят чехите . Страните успели да направят лустрация на времето са много по добре сега
50
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
АМА СПЕЦОБОСРАЦИЯТА НА ПУТИН НЕ СТИГНА ЛИ ДО ЛАМАНША ВЕЧЕ?
49
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Право, респект, експертиза" хаха.И аз искам на нашите по една екпертиза за психично здраве и дали не се друсат.Преди да влезнат в парламента трябва да им правят проверки за алкохол и наркотици.
48
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А за Германия няма ли да напишете или ние тук в България сме в паралелна рвалност?Не само от Русия крият новините ами и какво точно се случва в Украйна,Германия и даже в САЩ.Такава пропаганда не е имало нито по времето на нацистите,нито по комунистическо време.А ако някой журналист каже нещо онзи Чикатило го заплашва.
47
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ПРАЩАЙТЕ ГИ КЪМ БАХМУТ С ЕДНОПОСОЧЕН БИЛЕТ
46
7
 
30
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
Унгарците са винаги първи срещу диктатора. Българите ка винаги докрай с диктатора.
45
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Уфтсете започнаха да се пробуждат.
44
44
 
10
 
! Отговори
Алекс преди 8 месеца
И в Прага са се появили рубладжии.Страшна напаст.
43
6
 
3
 
! Отговори
Селски изпълнения преди 8 месеца
До Анонимен 40. А хърватите защо тогава на бърза ръка го приеха ? Да не искаш да ми кажеш че хърватската икономика е по-добре от чешката, или пък че техния по-малък брат Словакия са *** като са с Евро. Специално Чехия е отдавна готова за Еврото.
42
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Прави ми впеатление ниското езиково ниво н статията. Учудващи са както имената, така и лозунга, например. На бълаграси "респект" не е едно и съо с уважение, също "експертиза" със сигурост не е това, което искат протестиращите. "Експертиза" на български е специализирана проверка, специализирано изследване по повод някаква нанесена вреда/ щета. Протестиращите не вярвам да ислат експертиза, предполагам искат кадърност на управниците, професионални знания, умения и действия в полза на държавата си.
41
34
 
13
 
! Отговори
Страшно е преди 8 месеца
Да нападнеш 25 пъти по-малка държава като територия и да те смелят от бой. 18 години ракета да строиш и да се пукне като пуканка. Армия от пандизчии да събереш и тя да избяга. Флагманът пи дъното да лази. С ракета подводница да ти взривят. Страшно е!