Шкварек: Конфликтът в Газа вече се разиграва 100 години

Войната няма да се разшири, убеден е историкът
20 окт 2023 22:00, Красимир Ангелов
19

"Този конфликт, за да преценим дали има някакво решение, трябва да се фокусираме върху неговия генезис и как се стигна до него. Той не е от вчера, не е от нападението на "Хамас" преди няколко дни, нито от контраудара от страна на Израел", заяви историкът и политически анализатор Кристиян Шкварек в студиото на "Денят ON AIR".

"5 пъти подред се случва едно и също нещо - предлага се по някакъв начин да се направят 2 държави - израелска и палестинска. Евреите казват "Да, взимаме каквото ни дадат", арабите казват "Не, не признаваме никаква Израелска държава". През 1936 година на евреите се предлага изключително малко парче земя, те приемат, арабите казват "Не". През 1947 година ООН прави едно предложение, което е доста по-близко до днешните граници с много по-голяма Палестина и много по-голяма Газа. 2/3 от земята отива при арабите, 1/3 от земята при евреите, те казват "Да", палестинците казват "Не" и нападат. Побеждават евреите, ражда се Израел. 20 години по-късно отново пак нападат арабите, стига се до преговори. Евреите казват: "Добре, взимаме това, което ни дадете", онези казват: "Не, няма преговори", поясни Шкварек в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му този конфликт вече се разиграва 100 години.

"Великите сили няколко пъти си сменят ролите - кой подкрепя Израел, кой подкрепя Палестина. Израел не е подкрепян през цялото време от САЩ. По време на Студената война Израел е подкрепян и от Съветския съюз. Заключението, с което оставаме, е, че този конфликт ще се разреши, когато и другата страна - Арабската, предложи някакво решение. В момента палестинската кауза не дава решения, тя не казва "Искаме две държави", тя казва "Не искаме две държави", няма да приемем палестинска държава, докато Израел съществува", подчерта историкът.

Той е категоричен, че този конфликт ще продължава или вечно, или докато не унищожат Израел.

"Неразрешимо е, докато едната страна казва, че няма да седне на масата за преговори. Решението ще се намери, когато лидерите на Палестинската автономия седнат и кажат: "Хайде да имаме 2 държави". Войната няма да се разшири, евреите прекаляват с този тип изпадане в крайност. Просто ще продължи едно отвратително страдание на хора и от двете страни на барикадата. Изумително отвратително нещо ще се случи и ако започне сухопътната операция. Ще умрат страшно много хора", коментира Кристиян Шкварек.

И изрази мнение, че на Запад "най-турбо" либералните хора подкрепят Палестина: "Има един странен съюз, който е на страната на Палестина. Българската соцносталгична жена на средна възраст заедно с американските джендъри, много е странен този съюз, но той е по лявата линия. И никой не може да разреши този конфликт, освен арабските лидери, които трябва да седнат на масата."

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Путин. преди 6 месеца
До. Коментар. 6. Тука. До. Някъде. Бъркаш. По. Голяма. Част. От. Земята. Евреите. Я. Купуват. От. Арабите. И. Те. Са. Се. Чуди ли. За. Какво. Им. Е. На. Евреите. Да. Купуват. Тези. Каманаци. Обаче. Във. Последствие. Като. Виждат. Арабите. Какво. Правят. От. Земята. Със. Камъни. Спират. Да. Им. Продават. Земя. Тъй. Че. По. Голямата. Част. От. Земята. Евреите. Си. Я. Купуват. Съвсем. Законо
13
0
 
0
 
! Отговори
Путин. преди 6 месеца
До. Коментар. Номер. 11. Тука. Си. Прав. Че. Палестинците. Се. Плодят. Като. Зайците. Тоест. Като. Нашти. ***. Виж ги. Правт. По. Десет. Деца. Не. Учат. Не. Работят. Само. Крадът. И. Лъжат. Това. Не. Е. На. Хубаво. Защото. Утре. И. Те. Могат. Да. Кажат. И. Ние. Искаме. Държава. От. Тук. На. Татък. Какво. Правим. Или. Ше. Станем. Втория. Израел. За. Това. Гаранция. Няма
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Прав е. За съжаление, не всички виждат истината и фактите, а това, което служи на интересите им - "каузи", "неративи". Докато арабските интереси са унищожението на Израел, а не създаването на Палестина, е нужен силен Израел. Европа е следващата.
11
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Еврейте ще плачат!
10
0
 
4
 
! Отговори
Гого преди 6 месеца
Винаги е имало евреи по тези земи. Дори след гоненията им от римската империя и преселението на част от тях в Европа. А арабите са по тези земи от 12 век, с настъпването на Османската империя. Глупаво е да се спори на кой е земята. Ето на, арменци са живели в НК от началото на 1 век, а азерите (с помощта на Турция) ги изгониха от изконните им земи, сърбите бяха изгонени от Косово, изконна тяхна земя. В сила е биологичното оръжие. А палестинците се плодят като зайци -това е силата им.
9
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Много елементарно.
8
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аман от АНАЛизатори, повтарящи едно и също, известно на всички.
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 5. Само че историята не започва отпреди няколко десетилетия преди 1936, а от няколко хилядолетия преди това.
6
7
 
8
 
! Отговори
Историк преди 6 месеца
До 7. Глу.пак, тази земя е била на евреите от хилядолетия. Май не си чувал за Давид, Соломон и техните царства. А държава Палестина и палестински народ няма. Това е само географско понятие, територия, в която сегашните "палестинци" са се нанесли от съседните арабски страни по време на мюсюлманските владичества.
5
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
този леко послъгва. вярно, че арабите отказват да има еврейска държава, ама арабите не са канили евреите да си правят държава в палестина. англичаните ги пратиха там.
4
4
 
2
 
! Отговори
6543 преди 6 месеца
До Do 4. За руските троляци съм сигурен, но джндри не познавам и не знам. Това което бие на очи е , че явно Шкварек познава стотици, щото винаги ги намесва, а това е малко съмнително.
3
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Как е възможно да се надрънкат толкова плиткоумни разсъждения в толкова кратък текст. Господинът е забравил няколко десетилетия предистория отпреди 1936, по време на първите целенасочени имиграции на евреи. Нали за генезис говорим, как можеш да скочиш по средата на историята и да завършиш с едно голямо *** нищо...потрес
2
5
 
7
 
! Отговори
6543 преди 6 месеца
Всичко хубаво, но как успя да намеси джн-дъри в статия за Израел и Палестина. Неква фиксация има тоя пич.
1
0
 
12
 
! Отговори
333 преди 6 месеца
За първи път съм съгласен със Шкварек