Папа Франциск: Насилието над жени оскърбява Бог

Над 100 жени са били безмилостно убити в Италия през 2023 г.
1 яну 2024 16:30, Нели Христова
56
Папа Франциск: Насилието над жени оскърбява Бог
Снимка: БГНЕС

Папа Франциск произнесе проповед в базиликата "Св. Петър" във Ватикана по време на литургията за Световния ден на мира, заемайки категорична позиция срещу насилието над жени.

Посланието на Франциск дойде след бруталното убийство на 22-годишната студентка Джулия Чекетин през ноември, инцидент, който предизвика национални протести и искания уважението към пола да бъде интегрирано в училищните програми от детската градина нататък. В отговор италианските депутати единодушно се обединиха в подкрепа на мерките, насочени към борбата с насилието срещу жени. Това е смразяваща статистика: над 100 жени са били безмилостно убити в Италия през 2023 г., като приблизително половината от случаите са свързани с партньор или бивш партньор.

По време на проповедта папа Франциск подчерта значението на уважението и цененето на жените, като направи дълбока връзка между вредата, нанесена на която и да е жена, и оскърблението към самия Бог. Той разшири този дискурс до критичната роля, която жените играят в насърчаването на мира, като предложи светът да се обърне към майките и жените, за да прекъсне цикъла на насилие и омраза.

Литургията съвпадна с честването на Римокатолическата църква на Пресвета Богородица и Световния ден на мира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Да преди 3 месеца
Не те реша аз тебе лелче ЛГБТ активист
43
1
 
4
 
! Отговори
Чичо преди 3 месеца
Аха, е сигурно за туй поповете еват момченца сигурно (за да решат тоя проблем)..
42
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Сетила се Мара. Те и манипулаторите като видели, че вече в тия времена "вярващите" в каквото каже попа са по-малко наблегнаха на извънземните, екстрасенсите и странните "религии" като "здравословен живот", "хомеопатия", "гущерите", "сциентологията" и т.н. и непрекъснато навсякъде по света има верващи в нещо си, но не и точно в Бога въпреки че твърдят обратното. Обаче мюсюлманите си държат на глупостта "свещенна война" понеже са брутално изостанали, но лесно се възприема.
41
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Сетила се Мара. То и затва им натяквам, че не е каквото го иска Господ, а каквото си го измислят поповете за себе си да си им е тъмън, но обаче не ми верват и *** минусоват.
40
2
 
3
 
! Отговори
Теди преди 3 месеца
ЗАЩО ЦЕНЗУРИРАТЕ ***
39
3
 
1
 
! Отговори
Теди преди 3 месеца
ОБАЧЕ ЛИЛИТ НЕ Е ЯЛА ОТ ДЪРВОТО НА ДОБРОТО И ЗЛОТО НАЛИ САМО АДАМ И *** СА ЯЛИ ОТ НЕГО МНОГО ИСКАМ ДА ВИДЯ ГОСПОД И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Перверзията издевателство ли е над жена и оскърбява ли Бог?
37
5
 
3
 
! Отговори
Амин преди 3 месеца
Да, всяко насилие оскърбява Бог, но жените и децата са най-уязвими на земята и се нуждаят от специална закрила. Тревожно е, че в Италия са били извършени толкова убийства на жени, след като италианците са известни с изкуството да ценят и глезят жените, да са галантни и джентълмени...
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Прогонил жената, а и робиня му се прищяла.
35
2
 
3
 
! Отговори
Сетила се Мара преди 3 месеца
До Анонимен 35 Да, и на мен това ми направи, меко казано, лошо впечатление в Библията. Значи евреите са имали роби...
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Сетила се Мара,. Ного чуеколюбив чуека - позволява да има робство.
33
3
 
6
 
! Отговори
Това е добър въпрос преди 3 месеца
До Анонимен 30. "А насилието над мъже радва ли бог? Колко мъже са убити във войни?". И нас едно време ни учеха, че мъжете ходим в казарма, а жените раждат. Всеки си изпитва болката. Както му е отредено.
32
3
 
5
 
! Отговори
Forever преди 3 месеца
Добре го е казал папата, но е нужна повече справедливост от негова страна, да погледне и издевателствата над мъжете от жените в материален аспект, някои мъже изкарват толкова колкото могат, а жените им искат да харчат като арабски принцеси.
31
1
 
3
 
! Отговори
Стига с Папата преди 3 месеца
Папата се избира от КАРДИНАЛИ. Те са интересните. От древен Рим има правило, че който те назначава(избира), на него се дължи лоялността(верността).
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Прогонил жената, пък и робиня му се прекара!
29
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А насилието над мъже радва ли бог? Колко мъже са убити във войни?
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тука има по-големи католици от Папата!
27
7
 
2
 
! Отговори
Иван преди 3 месеца
Защо не позволявате на влюбена мъжка двойка да се целува страстно по улиците и да се докосва нежно? Такъв заряд преминава през тялото когато мъж нежно докосва кожата ти и те обсипва с целувки. Свързваш се с космоса. Мъжете трябва да бъдат насърчавани нежно да целуват по устните други мъже.
26
1
 
4
 
! Отговори
Сетила се Мара, преди 3 месеца
Да се побара. Нали все още в Библията е: " Не пожелавай жената на ближния си, нито дома му, нито нивата му, нито роба му, ни робинята му, нито вола му, ни осела му, нито някакъв негов *** - нищо, което е на ближния ти. ( Изход 20:1-17). Християнската Църква не може и не бива да се ремонтира, реновира, модернизира, адаптира. Тя е такава каквато е. На който не му харесва - премества се в "друговерие". Вярва в друго. Който разбрал - разбрал.
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Педофилията го радва ? *** *** у господа