Поглед отвътре: Украински деца в приемни руски семейства

Oколо 400 украински деца вече са настанени в руски семейства
11 фев 2024 14:10, Александър Попов
98
Поглед отвътре: Украински деца в приемни руски семейства
Снимка: БГНЕС/ЕРА

По официални данни около 400 от хилядите отвлечени в Русия украински деца вече са настанени в руски семейства. За нарушаването на техните права отговорност носи Русия, а не приемните семейства, предупреждават експерти.

Селото на Костя е окупирано още в началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. За 14-годишното момче, което живеело с по-големите си сестри и баща им, който се нуждаел от постоянна грижа, станало още по-страшно, когато евакуирали семейството му в Нова Каховка, докато той не си бил вкъщи. Костя останал да живее сам няколко месеца. "Разочарован бях, че не са ме взели”, разказва момчето. Окупационните власти му предложили да иде в лагер на руското Черноморие. Оттам децата били изпращани другаде в Русия.

Костя е едно от над 19 500 украински деца, за които Киев твърди, че са били незаконно депортирани в Русия от окупационните власти.

Представителката по правата на децата в Украйна Дария Херасимчук казва, че това включва и децата, които са избягали в Русия заедно с родителите си заради войната. През март 2023 г. Владимир Путин и Мария Лвова-Белова, представителката за правата на децата в Русия, бяха обвинени от Международния наказателен съд във военни престъпления за отвличане на украински деца.

Ново семейство в Русия

В лагера на Костя му обяснили, че ще бъде изпратен в нов дом, ако семейството му не го потърси. Той успял да се обади на сестра си и я помолил да го измъкне оттам. Тъй като е непълнолетна, тя не успяла да направи нищо.

Скоро след това Костя бил уведомен, че са му намерени осиновители. Първоначално момчето отказвало, но в крайна сметка склонило. Разказва, че семейството било от Донецк - украинци с руско гражданство, които се преместили в Русия след окупацията на Донбас през 2014 година.

Според комисаря по човешките права към украинския парламент Дмитро Лубинец около 400 украински деца са били осиновени от руски семейства. Украинската неправителствена организация "Регионален център за човешки права” е установила местоположението на 378 депортирани деца. Ако детето е осиновено, то вече има статут на биологично дете на родителите. "В рамките на шест месеца те могат да му сменят първото име и фамилията, мястото и датата на раждане. После детето не може да бъде открито”, обяснява Катерина Рашевска от организацията.

Кои са приемните семейства?

Активистите от организацията са установили имената на 69 осиновители. Повечето от тях отглеждат по няколко осиновени деца. Голямата част от тях са учители и военни, включително такива, които са се сражавали в Чеченските войни, но също и културни работници и представители на църквата, активисти и служители на благотворителни фондации.

Един от осиновителите - Владимир (името му е променено, б.ред.), отглежда няколко деца. Едно от тях е Максим (името му е променено, б.ред.), който е доведен от т.нар. Донецка народна република два дни преди началото на пълномащабната руска инвазия. Дадено му е руско гражданство - по думите на Владимир, за да може да получи медицински грижи. Осиновителят подчертава, че семейството му е против войната на Русия срещу Украйна. Той обяснява на Максим, че Русия е нападнала Украйна, а не обратното.

Кой носи отговорност?

Позицията на Владимир обаче е изключение. Дмитро Лубинец разказва, че в руските семейства на децата казвали, че вече са руснаци и трябва да говорят на руски. "Казват им: забравете всичко от преди и започнете нов живот. Ще ходите на училище и ще учите руски. Ще бъдете отгледани като истински руснаци и трябва да сте благодарни, че сме ви спасили”, обяснява Лубинец. Според него руските семейства нарушават правата на украинските деца - свободата на придвижване и правото да говорят на майчиния си език.

Според активистката Катерина Рашевска изпращането на украински деца в руски семейства е престъпление. Експертката обаче смята, че отговорност носят властите в Русия, а не приемните семейства. По думите на активистката именно те са създали тази система, при която семействата, които осиновяват украински деца, биват поощрявани.

Обратно при семейството

Костя изкарал по-малко от месец в приемното семейство, преди сестра му, която междувременно навършила пълнолетие, да успее да го изведе от Русия. В началото Костя се противил и казвал, че се чувства добре там, където е. "Колебаех се, защото ни притискаха. Мислех, че няма да имам какво да ям в Украйна, а в Русия ми обещаваха да имам всичко”, разказва Костя. Осиновителите му казали, че решението си е негово, но го посъветвали да остане. Даже предложили цялото му семейство да дойде в Русия.  

Костя решил да се прибере в Украйна, където организацията "Спасете Украйна”, която се опитва да открие отвлечените в Русия деца, го настанила на първо време в Киев. Сега момчето е при приемно семейство в Украйна и казва, че не съжалява, че се е върнал.

Трудното връщане

По информация от Киев засега в Украйна са върнати 390 депортирани деца. Целият процес се пази в тайна, но се знае, че не всички деца са били настанени при руски приемни семейства. Председателят на "Спасете Украйна” Микола Кулеба смята, че всички деца трябва да бъдат върнати обратно и да им бъде обяснена истината - че са били отведени насила в Русия. Кулеба признава, че това е противоречив въпрос.

"За нас като държава остава фактът, че това са украински деца”, казва Дмитро Лубинец. Според него решението за това къде да живеят децата трябва да бъде взето от семейството или, ако няма семейство, от украинските власти. "Ако лицето е на 18 години, за нас е достатъчно да чуем, че то е доволно, смята се за гражданин на Русия и иска да остане там. Но знам, че много пълнолетни ще кажат, че искат да се върнат в Украйна", казва Лубинец.

Хана Соколова/Михаил Бушуев, Дойче Веле

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
2
 
! Отговори
афтор преди 2 месеца
Така е ... започва се с перални машини
83
8
 
1
 
! Отговори
Кефир преди 2 месеца
До БАЧКАТОР 84. Я прочети си внимателно написаното ,защото нищо не се разбира.Къде са евреите, къде са децата на Палестина, къде са украинските .....къде са руските? Добре ,че не си намесил и българите.
82
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Откраднати душички!
81
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
След няколко години тези деца ще воюват за Русия
80
3
 
21
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 2 месеца
Европейските стандарти са ми странни. Руснаците евакуират деца ,настаняват ги в приемни семейства и ги и връщат в Украйна. Израелците от друга страна просто събират деца и родители по -нагъсто нейде из Палестина и пускат отгоре им бомбите. И после руснаците били лоши, пък евреите милите душици те имали право ??? Господи ,намеси се!
79
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 123 Вкарваш се в противоречие с руската пропаганда, нищо че си русофил. Нали една от драмите с ЛНР и ДНР беше, че Украйна забранила руския език. Щом и украинците са говорили руски, като са го забранили, на извънземен език ли са говорили според тебе? Ай бегай легай и дупе стегай.
78
1
 
5
 
! Отговори
до 80 преди 2 месеца
Доста точен добър въпрос. Украинският език е синтетичен. Подобно на македонския. Имат там една езикова реформа, ама не се брои.. просто над 90% са били неграмотни тогава. Както и руснаците - да бъдем обективни все пак. По-лесно е да си представиш една огромна територия, която село с другото село почти не могат да се разберат. Ами виж в България как са диалектите - на запад говорят с "Е", на изток с "Я". Нарича се ятова граница - центърът е В. Търново. Това са факти - има ги по граматиките.
77
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не са отвлечени Това са си Руски Крайнчета а не мелязи те между Руснаци и поляци от западна Крайна
76
4
 
15
 
! Отговори
123 преди 2 месеца
Да ви запитам, някой да е чул окраинската паcмина да говори на друг език освен руски? И помежду си , и с децата си говорят само и единствено на руски! Аман от долнопробни водевили, САщисаните и някой друг *** еврогвй може и да се хванат, ама не на нас тия, ако обичате!
75
10
 
3
 
! Отговори
Е,бравос преди 2 месеца
Ах, как обичаме украински деца! Приемни руски семейства? А след като има над четири млн.руски деца в риск,за тях няма ли приемни семейства? Или самите руснаци вече не харесват руския си геном,та търсят чужд?
74
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
това е украинската версия на нещата, а в Киев лъжат за какво ли не. Не всички украинци знаят украински, да не говорим за децата. И обратното, всички украинци знаят руски. Така че никой не ги кара нассила да говорят руски. Неотдавна гледах по руските телевизии как един украински юноша бе изпратен от Русия в Минск със самолет, където го чакаше сестра му и си заминаха за Украйна. Момчето говореше свободно руски и каза, че е доволно от приемното семейство. Руснаците казват:подавайте молби, за да се възсъединят роднините с децата
73
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всички са замразени и ще бъдат изядени от Путин за закуска! Днес по БНР някакъв инакомислещ го нарече канибал, така че не се чудете.
72
8
 
4
 
! Отговори
Мъка преди 2 месеца
Горките деца , пленени от Путин.
71
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Костя решил да се прибере в Украйна, където организацията "Спасете Украйна, която се опитва да открие отвлечените в Русия деца, го настанила на първо време в Киев. Сега момчето е при приемно семейство в Украйна"------------Искахте да кажете "отвлечения" Костя се е прибрал в Украйна с позволението на руското приемно семейство, а украинците са го настанили в приемно семейство. Въпрос; от кого са го отвлекли руснаците щом няма родители?
70
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А къде са истинските родители на "отвлечените" деца? Нямат такива, нали? При 20 000 уж отвлечени деца, би трябвало да има поне 40 000 души, които да излязат пред камерите и да кажат, че това са техните деца, а такива за 2 години не намерихте.
69
2
 
16
 
! Отговори
Що за логика? преди 2 месеца
"Представителката по правата на децата в Украйна Дария Херасимчук казва, че това включва и децата, които са избягали в Русия заедно с родителите си заради войната". ....... Излиза, че (според госпожата, защитник на правата на децата) и тези деца, които са се изселили с родителите си в Русия за да избягат от войната , и те са "отвлечени". И какво трябва да се направи според нея: сега Украйна да ги отвлече от родителите им, така ли?
68
1
 
24
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 месеца
Бил съм в Одеса по времето на Горбачов и там не чух никой да говори украински. Нито на пристанището нито в града. Това, че децата са говорели украински, а трябвало да говорят руски след като са били настанени в приемни семейства ми се вижда доста преувеличено. Не трябва да се забравя че тези деца са от Източна Украйна, където мнозинството от населението са руснаци.
67
5
 
18
 
! Отговори
стига бе преди 2 месеца
Укрофашистите и техните господари от запада не са доволно, защото по този начин са се лишили от донори за органи. Затова сега обвиняват, че Русия ги е отвлякла, но реално ги е спасила.
66
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Путин е за трепане направи нещастни милиони хора, разруши и изби стотици хиляди семейства, остави ги без дом и без деца.
65
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В случая с Костя не виждам той да е бил отвлечен. По скоро изоставен от родителите си.