13 г. от земетресението и ядрената авария във Фукушима

Това беше най-тежкото ядрено бедствие в света след в Чернобил
11 мар 2024 08:55, Елка Василева
11
13 г. от земетресението и ядрената авария във Фукушима
Снимка: архив, БГНЕС

Япония отбелязва днес 13 години от опустошителното земетресение и цунами, които засегнаха североизточните райони на страната и доведоха до смъртта на над 22 000 души, предизвиквайки най-тежкото ядрено бедствие в света след аварията в Чернобил през 1986 г., предаде Киодо.

Въпреки че възстановяването на най-сериозно засегнатите от земетресението с магнитуд 9,0 и последвалото го цунами напредна през следващите години, животът на близо 29 000 души, които не могат да се завърнат в домовете си, все още не се е нормализирал, а усилията за почистване на ядрения комплекс "Фукушима-1" се очаква да продължат десетилетия.

През 2022 г. правителството спря да организира възпоменателни церемонии в Токио, а общините в засегнатите райони вече провеждат такива прояви в по-малък мащаб. Японският министър-председател Фумио Кишида ще присъства днес на церемонията, организирана от префектура Фукушима.

По последни данни на Националната полицейска агенция, публикувани в петък, броят на жертвите на бедствието е 15 900 души, а 2520 души все още са в неизвестност към края на февруари. По-голямата част от смъртните случаи и случаите на изчезнали лица са в префектурите Мияги, Фукушима и Ивате. По данни на Агенцията за възстановяване към декември миналата година смъртните случаи, свързани с бедствието, като например от болести или предизвикани от стрес самоубийства, са били 3802.
(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Централата изпуска радиоактивна вода в океано и после се разнася из цял свят. Чернобил е локален проблем. Фукушима трови цял свят.
9
1
 
1
 
! Отговори
Iordan Ivanov GEOLOG преди 1 месец
За първи път по време на тестове подадох писмен сигнал че предстои по тежко земетресение след серия от трусове. Потвърди се. Експерти да проучат ДИВЕРСия с изполzването на МИНИСTЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ЯПОНИЯ по време на Чакана авария на АЕЦ ФУКУШИМА.. Правеха ПИАР РЕКЛАмА ,,, ДА СЕ ДОПРОУЧИ ползването на ДИГИТAЛНО ХОЛОГРАМНИ И ВИДЕО ТЕРОРОРИСТИЧНИ ПРЕСКАНИРАЩИ ОРЪЖИЯ ЗА ПРИЧИНЯВАНЕ НА ВЗРИВОВЕТЕ>. NPP FUKUSHIMA JAPAN ..
8
1
 
4
 
! Отговори
Чернобил е спрей преди 1 месец
сълзотворен спрей в сравнение с това дето се изсипа и изля от Фукушима. Ама там реакторите са Американски. Ползвателите са Японци. Тв не може лоша дума да се каже. А и нали е в Тикия Океан. Той е голям и може да поеме доата ***.
7
1
 
5
 
! Отговори
Самосиндикално преди 1 месец
си почнаха да си изливат марна радио водица в океана и нокой нищо не може да им каже на тия. Защото са партньори на големия брат. Партньори със свалени ***, но все пак партньори. Китайците направиха много на място коментари и порицаха това безразборно изливане на отпадъци в океана, обаче медиите на чичо Сам веднага бълвнаха пасквили срещу Пекин. Там били лошите. А тия дето *** радиация в океана са добрите. Да си знаете евроатланти!
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лудите японци благодарят за ядрените бомби над Хирушима и Нагасаки и така поощряват сащисаните някой ден пак да използват ядрени бомби.Земетресението им е било наказание от горе,защото са забравили и да си спомнят какви са последиците от ядрена катастрофа като все пак са ги щадили.
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо беше? То все още е, непрекъснато се излива радиоактивна вода в океана, но нали там са капиталисти а не комунисти и не е проблем!!!!
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чисто и просто цяла Азия имаше късмет, че въздушните течения издухаха всичко в океана, а не към континента. Ако беше станало 2 дена по-късно,за Чернобил щеше да се пише, че е като сълзотворна бомба в сравнение с Фукушима.
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Усилията за почистване на ядрения комплекс "Фукушима-1" се очаква да продължат десетилетия. Днес тези усилия се изразяват главно в изпускане на тонове радиоактивна вода в океана.
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абсолютно, най-тежкото е. Понеже е по-далече от Европа сигурно се мисли, че не е. За Япония беше катастрофа. Има огромни морски територии, в които до ден днешен рибата е радиоактивна. Не се говори много и сигурно си я ядем
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хронологически ядрената авария във Фукушима беше най-тежкото ядрено бедствие в света след в Чернобил, но в Чернобил гръмна един блок, а във Фукушима - цели три.