На какво ще ви научат дълговете ви?

7 неща, които ще разберете, едва след като задлъжнеете
10 апр 2016 15:20, Теодора Драгоева
15
На какво ще ви научат дълговете ви?
Снимка: outnow.ch

Дълговете съществуват открай време, но в съвременният свят хората се изкушават да живеят на кредити и лизинги, въпреки че могат да си го спестят. Причината е, че в нашето материално общество има твърде много изкушения и ние искаме да притежаваме твърде много неща и то веднага, често разпростирайки се доста извън чергата си.

Най-парадоксалното в случая е, че дълговете са отличен учител, който ни преподава важни житейски уроци и то по най-трудния начин, а често тези уроци променят гледната ни точка върху живота.

Дълговете могат да се окажат и добър мотиватор за личен и професионален успех.

Ето и нещата, които ще научите, след като вземете първия си заем/кредит/лизинг и др.:

1. Ще научите кои са истинските ви приятели.
Ако се случи да затънете финансово, именно защото неразумно сте взели заеми, които не можете да връщате, ще разберете кои са истинските ви приятели и кои са близките ви, на които наистина им пука за вас. Само те ще останат до вас, когато ударите дъното. Възможно е някой от тях да ви подаде ръка и да ви спаси от мизерията.

2. Ще научите стойността на всеки един лев.
Едва когато започнете да плащате наеми/заеми и др. със собственоръчно изкараните си пари и да трябва да се справяте с разпределението на бюджета си, вие ще осъзнаете, че 20 лева всъщност са много пари. Ще разберете, че всеки един лев трябва да бъде изхарчен разумно, за да ви стига заплатата за всичко.

3. Ще разберете, че заемите са като бездънна яма.
Никога няма да можете да се измъкнете от своите дългове, ако не се преборите с изкушението. За съжаление, хората от нашето поколение често взимат повече от един заем по една или друга причина. Накрая разбираме, че макар периодично да ни увеличават заплатата, тя никога не ни стига, защото имаме да плащаме куп лихви по кредити и лизинги. Този урок е важен, защото ако веднъж успеете да се измъкнете от финансовото блато, едва ли някога ще повторите същата грешка.

Още по темата можете да прочетете в Tialoto.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
3
 
! Отговори
Dani преди 8 години
Izvinete za latinicata ,no edno ne moga da si obqsnq - kakva vrazka ima Bradli Kupar sas zaemite I kreditite ?
10
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Приятели НЯМА! Има хора с общи интереси.
9
0
 
8
 
! Отговори
Продължение на 9 преди 8 години
Как ще го продаде?! Жилището е на мое име и не се продава.Нали ще се местите в провинцията?Няма такова нещо, изобщо нямаме друг жилищен имот. Как е можал синът ми да направи такова нещо?! Истина ли ми казваш или сте решили да си правите шега с мен?На бащата не му е вярвало. После, когато синът все пак му се обадил по телефона, бащата потърсил наивника и го "успокоил", че синът му обещава да върне парите, когато напечели достатъчно. Нали е дал разписка?Но тя не е нотариално заверена.
8
1
 
6
 
! Отговори
Продължение на 8 преди 8 години
Този услужлив приятел дори написал разписка, получил цялата сума на ръка във валута, защото бабата на наивника имала долари и му дала тях.Минали три дена, минала цяла седмица, продавачът не се обадил.Купувачът решил да го потърси и отишъл у тях. Отворил му бащата. От него наивникът разбрал, че приятелят му още преди пет дена е заминал в чужбина. Ами кога ще прехвърлим апартамента?Кой апартамент?"Ами този.Защо да го прехвърлям?!Той ми го продаде!Как ще ти го продаде, жилището
7
1
 
9
 
! Отговори
За приятел-предател преди 8 години
Преди време един съвсем млад човек получи достатъчно пари от баба си, за да си купи апартамент. Това беше подарък по случай сватбата му, той се ожени рано.Момче от същата компания, с което се познават от деца,му казало, че родителите му са прехвърлили на негово име апартамента си, а те ще се оттеглят в къща в провинцията,защото се пенсионират.Предложил да му продаде апартамента,защото искал да започне бизнес. Но цялата сума му трябвала веднага, а до три дена ще прехвърлят жилището при нотариус
6
0
 
20
 
! Отговори
Най-тъжните сценарии преди 8 години
- Те се обичат много; той /тя/ решава, че трябва да предприеме някакво начинание и моли любимата /любимият/ да тегли кредит от свое име, като посочва някакви логични причини за това; после по някакъв повод се разделят и влюбеният балък остава да плаща дълга, а парите не са похарчени в негова полза.- Някой знае, че приятел има пари, събрани за нещо; моли го за краткосрочен заем или чрез измама уж му продава това,което приятелят иска да купи; после заминава.Така наивниците губят и пари,и близък
5
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кредитите са хубаво нещо стига да са харчени разумно и вземани с мяра.
4
1
 
38
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 8 години
Дааааааа, хубава статия... Но какво да кажат нашите пишман управници, които ударно взимат всяка година по няколко милиарда кредит, с надеждата, че друг ще ги връща след време, а те с деца ,внуци и правнуци, ще си гладат живота и офшорните сметки я от Брюксел, я от Испания, я от някъде другаде... Да не звучи като подстрекателство, но е време да има обесени политици по уличните лампи вече, или изчезваме като държава и нация.
3
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз съм със 80 бона и не плащам вече 7 година......Цветан Василев да ми ги плаща...
2
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пълна глупост! Най-лошата услуга, която може да ви направи един приятел е да ви върне дълговете! Единтсвено мизерията е в състояние да научи един човек да спазва финансова дисциплина!
1
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще разберем като спрат да дават заеми на м***гнолията