5 глупави мита за майчинството, които объркват майките

Кои са тези митове и защо не трябва да вярвате в тях?
15 май 2017 07:52, Илияна Николова
0
5 глупави мита за майчинството, които объркват майките
Снимка: pixabay
Майчинството е истинско изпитание за младите майки, които прегръщат рожбата си за първи път. Цялата тази новост, която се случва с живота им – да имаш бебе, за което да се грижиш и което да обграждаш с любов, често предизвиква стрес и уплаха от провал.
 
Покрай шеметната промяна в живота младите майки често се заблуждават, вярвайки в абсурдни митове за майчинството и връзката между майка и дете. Кои са тези митове и защо не трябва да вярвате в тях?
 
"Ако майката страда от депресия, бебето няма как да се засегне"
 
Това не е вярно поради простата причина, че единствената пряка връзка на бебето с околния свят е именно майка му. Бебетата имат невероятната способност инстинктивно да усещат настроението и емоциите на майка си. Те могат да станат неспокойни и нервни, ако майката страда от следродилна депресия.
 
Друг важен момент, характерен за пренасянето на депресията от майка на бебе е кърменето. В повечето случаи на следродилна депресия отделянето на кърма намалява, от което страда бебето. Този дефицит нарушава изграждането на връзката между майка и бебе в началните етапи на майчинството, който процес разбира се може да се коригира.
 
"Ще обикнете бебето си от пръв поглед"
 
Повечето млади майки, които чакат 9 месеца първата си среща с рожбата си, вярват в този мит. Представят си момента, в който ще прегърнат бебето си и ще го обикнат моментално.
 
При много жени обаче това не се случва веднага. Напълно нормално е да се нуждаете от време да свикнете с грандиозната промяна в живота си. Това не означава, че сте лоша майка и че не обичате бебето си. Просто ви трябва време, за да изградите връзката си с него.

0
Още по темата: майчинствомайкимитове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари