Големите рожденици в музиката – Арета Франклин и Елтън Джон

Лейди соул става на 70, а сър Джон – на 65
25 мар 2012 15:39, Елка Василева
14

Арета Франклин. Снимка: Reuters

 

Двама големи в музиката – кралицата на соула Арета Франклин и сър Елтън Джон празнуват днес рождения си ден.

Кралицата на соул музиката Арета Франклин има много повече от един повод да празнува днес. Освен че навършва 70 години, световноизвестната певица се завръща в музиката с нов албум, който ще издаде заедно с музикалния си ментор, продуцента Клайв Дейвис, съобщи Асошиейтед прес.

Арета Франклин е американска певица, пианист и композитор. Работи предимно в музикалните стилове джаз, соул, ритъм енд блус, както и в традиционния негърски госпъл. Поради успехите си особено в соула е наречена Кралицата на соул музиката или Лейди соул. Започва кариерата си като певица на госпъл, след което звукозаписните компании я лансират и през 70-те години на миналия век превзема музикалните класации.

Арета Франклин става известна благодарение на изключително силния си и красив глас, както и на активния си обществен живот. През 1987 година тя е една от първите жени, въведени в американската Зала на славата на рокендрола.

Според списание "Ролинг стоун" Арета Франклин е една от най-великите вокалистки на всички времена. Носителка е на 18 от най-престижните музикални награди на САЩ - "Грами". Има 25  златни албума.

В края на 2010 . началото на 2011 г. Арета Франклин заболя от тайнствена болест, но преодоля здравните си проблеми и значително отслабна.

Франклин има зад гърба си два брака. Тя ражда първото си дете на 14 години, а второто - на 16. В началото на годината бе съобщено, че се е сгодила за дългогодишния си приятел Уилям "Уили" Уилкерсън и ще се омъжва за него през лятото, но след това сватбата бе отменена.

Днешния 25 март певицата предвижда да прекара у дома с вестник в ръка и седнала удобно пред телевизора.

Също днес британският певец, пианист и композитор сър Елтън Джон навършва 65 години. През почти 50-годишната си кариера (стартирала през 1964 и продължаваща и до днес) той се радва на световна известност заради великолепната си музика и екстравагантностите си. Елтън Джон е продал над 450 млн. албума и над 200 млн. сингъла по цял свят, което го прави един от най-успешните изпълнители на всички времена.

Елтън Джон е роден на 25 март 1947 г. в лондонското предградие Пинър, Великобритания. Той майсторски съчетава екстравагантния начин на живот с репутацията на сериозен музикант. "Получавам аплодисментите на зрителите благодарение на сценичните си костюми. Но се надявам, че това не е единственото ми достойнство", казва сър Елтън Джон.

По думите на музиканта екстравагантният му образ е своеобразен отговор на баща му, който мечтаел да направи сина си уважаван банкер и забранявал на Реджиналд (каквото е истинското име на певеца) да се занимава с музика.

Все пак Реджиналд Кенет Дуайт (рожденото име на музиканта) още на 4-годишна възраст сяда на пианото, а на 11 получава стипендия от Кралската академия по изкуствата.

Интересът към музиката на артиста се засилва и от яркото му сценично присъствие, от пъстрите костюми и екстравагантните спектакли, които поднася. Той свири на роял лежейки, стоейки на един крак или с гръб към музикалния инструмент, удря клавишите с обувката си, а на сцената може да излезе дори в костюм на пиле.

През 1997 г. след трагичната смърт на принцеса Даяна Елтън Джон и Бърни Топин написват нова версия на песента "Candle in the Wind" (написана в оригинал в памет на Мерилин Монро). Джон изпълнява песента на погребението на принцесата и "Candle in the Wind 1997" се превръща в един от най-продаваните сингли на всички времена. За нея той печели награда "Грами".

Елтън Джон е посветен в рицарство от кралица Елизабет II през 1997 г.

През 1988 г. след развода си с германката Рене Блауел Елтън Джон открито обявява своята хомосексуалност. В края на 2005 г. той сключва граждански съюз с дългогодишния си партньор Дейвид Фърниш. През 2010 г., възползвайки се от услугата на сурогатна майка, двойката се сдобива със син Закари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
9
 
! Отговори
8-ия ден преди 12 години
Да, късно видях публикацията, но така разбрах поне защо България е избрала Софи Маринова да представя българите на Евровизия - срам и невежество !Да не знаят коя е Арита Франклин и да се гаврят с Елтън Джон - това е възможно само в една циганизирана страна със слушащи чалга и подобна музика !алко - дори не искам да ви ограмотявам - но ще си пусна The Queen Of Soul и ще се опитам да забравя простотията, която залива и радиа, и форуми...Aretha Franklin - 18 Grammy !!!!Слушайте :"I Wonder (Where Are You Tonight)"
10
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Лейди соул става на 70, а сър Джон на 65"Представям си на какво му прилича г.за на СЪР Елтън Джон. На 65 години.Поне за 40 години да поемаш ...ове едва ли е лесно.
9
1
 
9
 
! Отговори
Калин преди 12 години
Бог да ги благослови!
8
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Един е Фреди Меркюри..а другите са чеда божии опитващи се да пеят!
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами тъй де животът и без тях си е ок за 97%
6
1
 
3
 
! Отговори
до #6:) преди 12 години
97%, според мен! Чуват за първи път името й, а нейна песен - забрави.....
5
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И без тия двамата животът е прекрасен. И да не си чувал за Арета Франклин - праз голям. А пък другото банално музикално еднополово - но комент.
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
chudq se kolko ot horata koito 4etat staqta 4uvat areta franklin za parvi pat...?!?
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Страхотни са и двамата!Честит рожден ден и на двамата!Да са живи и здрави!
2
4
 
15
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Сър Елтън е даровит певец и...музикант,с ярка гражданска позиция.Даренията му,за подпомагане на социално...слаби,бездомни и болни от неизлечими болести,са многобройни.
1
5
 
5
 
! Отговори
пропаганда преди 12 години
Така е 2, съгласен съм с теб! Нали знаеш, че в има само две световни мафии