Ким Чен Ун сам унищожи икономиката си, какви санкции може да му наложи Байдън?

Лидерът на Северна Корея запазва постоянство - пред глада той избира оръжията
Обновена: 19 яну 2021 22:08 | 19 яну 2021 22:05, Нели Христова
69
Ким Чен Ун сам унищожи икономиката си, какви санкции може да му наложи Байдън?
Снимка: БГНЕС

След може би най-предизвикателната година в управлението на Северна Корея от близо десетилетие, Ким Чен Ун запазва постоянство - той все пак ще се придържа към оръжията си.

Още по темата

Но Осмия конгрес на работническата партия лидерът на КНДР обяви, че страната му планира да подсили и без това опасните ядрени оръжия и балистичните ракети на Пхенян с нови, усъвършенствани въоръжения, като например тактически ядрени оръжия за използване на бойното поле и бойни глави, предназначени за избягване на американските системи за защита.

На парад, отбелязващ приключването на конгреса, на площада пред Ким се появи нова балистична ракета, която може да бъде изстреляна от подводница.

Посланието на Ким е кристално ясно: В момента Северна Корея се нуждае от ядрените си оръжия, за да възпира Съединените щати "без значение кой е на власт" и без значение каква е цената.

Амбициозните планове на младия лидер за модернизиране на неговия ядрен арсенал ще се окажат скъпи във време, когато парите вече са оскъдни. Северна Корея доброволно прекъсна последните си връзки с външния свят през 2020 г., за да предотврати появата на COVID-19 в страната. Това включваше прекъсване на почти цялата търговия с Пекин - икономическа жизнена линия, от която бедната страна се нуждае, за да не гладува народът, отбелязва CNN.

Икономиката на Северна Корея сега е в разпад, а доставките на храни са в опасност.

За да предотврати пандемията, Ким на практика направи на страната си това, което мнозина във Вашингтон се надяваха да направят с икономическите санкции: приближи севернокорейската икономика до ръба на колапса. Това, че го е направил по своя воля, е накарало мнозина да се запитат дали санкциите някога са били достатъчно силни, за да променят мисленето на Ким.

Някои анализатори не са съгласни с този ред на мисли. Те виждат възможност.

Тъй като икономиката на Северна Корея вече е на последни издихания, те вярват, че сега е моментът да се нанесе нокаутиращ удар - удар от осакатяващи принудителни мерки и санкции, които веднъж завинаги да убедят Ким, че продължаващото разработване на ядрени оръжия не гарантира безопасността на режима му, а го заплашва.

Така или иначе плановете на Ким ще се окажат голямо предизвикателство за новоизбрания президент Джо Байдън.

Тръмп, подобно на Обама и президента Джордж Буш, ще остави своя наследник по-опасен и по-въоръжен противник от този, който е наследил.

Максимален натиск

Преди Тръмп да се съгласи да се изправи лице в лице с Ким през 2018 г. неговата администрация въведе подходяща стратегия, наречена "максимален натиск". Целта беше да се използват санкции, дипломация и други принудителни мерки, с изключение на въоръжен конфликт, за да се убеди Ким да се съгласи на пълното, проверимо и необратимо демонтиране на своите ядрени оръжия и балистични ракетни програми.

Докато Северна Корея тестваше ракети и ядрени бомби безпрецедентно през 2017 г., администрацията на Тръмп увеличи усилията си. Американската мисия в ООН успешно лобира в Съвета за сигурност на ООН да приеме резолюции, които следват способността на Северна Корея да печели пари, като продава стоки, като въглища и морски дарове. Министерството на финансите използва огромната си сила и влияние върху глобалната финансова система, за да наложи свои собствени, едностранни санкции. И дипломатите успешно лобираха у американските партньори да затворят посолствата на Пхенян в чужбина, които режимът използваше като фронтове за възможности за печелене на пари.

До края на 2017 г. на Северна Корея беше забранена почти цялата международна търговия. Дори дългогодишният съюзник на Северна Корея Китай се съгласи да подпише наказателните санкции на ООН.

Този процес обаче не продължи. Докато Тръмп се ориентира към дипломация с Пхенян през 2018 г., Съединените щати забавиха крачка в стратегията за "максимален натиск". Стотици нови санкции, които бяха готови да бъдат приложени, бяха задържани преди първата среща на върха на Тръмп с Ким в Сингапур.. Оттогава санкциите се издават с много по-бавен темп.

Тъй като заплахата утихна и отношенията на Съединените щати с Китай се разпаднаха, азиатската страна започна да разхлабва прилагането на ограниченията, въпреки че Пекин многократно отрича всякакви твърдения, че не изпълнява изцяло санкциите на ООН.

Много експерти смятат, че Вашингтон твърде скоро се е отказал от "максималния натиск".

Някои, включително бившият изпълняващ длъжността помощник-държавен секретар на САЩ за Източна Азия и Тихоокеанския регион Евънс Рийвър, твърдят, че екипът на Байдън трябва сериозно да обмисли нов модел за максимален натиск, увеличавайки санкциите "по начини, които биха наложили още повече болка и изолация на Северна Корея."

"Засилването на санкциите, плюс други дипломатически, икономически и банкови и военни натиски, които бихме могли да приложим върху Северна Корея, със сигурност биха могли да разклатят основите на режима, особено сега, когато виждаме, че той страда от тежка икономическа криза", на мнение е Ривър.Той и други привърженици на санкциите твърдят, че в арсенала на САЩ все още има инструменти за оказване на натиск върху Северна Корея и те трябва да бъдат преследвани.

Администрацията на Байдън може например да се опита да затвори севернокорейски търговски компании заедно със съюзниците на САЩ и да се насочи към китайски банки, които помагат на Северна Корея да получи достъп до чуждестранна валута. "Трябва да се направи много, много повече, което би могло да изтласка, изолира и подкопае Северна Корея по начини, които да разклати увереността й в дългогодишното й убеждение, че ядрените оръжия са тяхното спасение и също така да отклонят гледната точка към това, че те имат потенциал да подкопаят стабилността на режима", казва Ривър.

Рискован бизнес

Рийвър признава, че подобен подход е рисков.

Това може да принуди КНДР да избира между изхранването на народа и финансирането на ядрените оръжия, а историята показва, че Ким вероятно ще избере последното.

Ким Чен Ир, бащата на Ким Чен Ун, позволи на милиони да умрат от глад през 90-те години. В момента нещата не са толкова зле в Северна Корея, но анализаторите смятат, че икономическата ситуация е по-страшна, отколкото е била след глада. Опустошителните бури, санкциите и пандемията разгромяват икономиката на Северна Корея през 2020 г.

"Изглежда, че има достатъчно храна, но предлагането е под напрежение повече от всяко време след глада", според Чад О'Карол, главен изпълнителен директор на Korea Risk Group, която произвежда севернокорейски публикации NK Pro и NK News. "Можем спокойно да твърдим, че в страната има недостиг на няколко ключови вида храни и хранителни продукти", каза той.

Макар и скъпо, решението на Ким да затвори границите на Северна Корея изглежда работи от гледна точка на общественото здраве. Твърдението на Северна Корея, че в страната няма нито един случай на COVID-19, вероятно е невярно, но КНДР изглежда не е преживяла сериозна вълна от инфекции. Голям брой случаи вероятно биха затрупали износената здравна инфраструктура на Северна Корея, така че Ким е малко вероятно да премахне граничните ограничения, докато пандемията не отшуми.

Това означава, че Пхенян ще продължи да си причинява икономическа болка, за да постигне целите си.

Джон Делъри, професор в Университетската школа по международни отношения на Йонсей, заяви, че това трябва да бъде "отрезвяващо напомняне на администрацията на Байдън, че (икономическият) натиск не работи върху Северна Корея". "Северна Корея се подложи на още по-екстремна форма на икономическа болка от тази, която санкциите й причиниха, за да държи далеч коронавируса . И все пак, те не променят нагласата си по ядрения въпрос", каза Делъри.

Всички трябва да са на едно и също мнение

Сега Байдън се сблъсква със същия външнополитически проблем, който измъчваше предишните му пет предшественика: Как да накараме Северна Корея да се откаже от обсесията си с ядрени оръжия и балистични ракети.

Той може да бъде принуден да направи това по-рано, отколкото би искал. Въпреки че новите оръжия, които Ким споменава, са на различни етапи от разработването си, повечето трябва да бъдат изпитани, за да се считат за оперативни. Ако Северна Корея проведе такъв тест, това вероятно ще постави началото на дипломатическа конфронтация между Вашингтон и Пхенян през първите дни на президентството на Байдън.

Има намеци как новата администрация на САЩ би подходила към това предизвикателство. Въз основа на публичните му забележки стратегията на Байдън вероятно ще включва ангажимент за многостранни съюзи. Изборът на Байдън за държавен секретар е ясен, а намеренията му са Вашингтон да използва сделката с Иран за вдъхновение как да се справи със Северна Корея. Но други източници заявиха, че на входящата администрация ще й отнеме време, за да разработи политика след срещи със съюзници и партньори.

Какъвто и път да избере Байдън, основните препятствия остават.

Ако, подобно на своя предшественик, Байдън отговори със санкции и натиск, това може да попречи на типа дипломация от задните канали, използвана за създаването на иранската сделка. Пхенян разглежда санкциите като "враждебни" действия и на свой ред може да затвори вратата за разговори с типичния си бомбастичен език. Северна Корея заяви, че последния кръг от санкции на ООН срещу нея през 2017 г. е "акт на война" и нарече идеята, че ще се откаже от ядрените си оръжия, "американска мечта".

Стратегията също ще изисква подкрепа от трима неспокойни играчи: Китай, Русия и Южна Корея.

"Китай и Русия няма да прилагат изцяло дори съществуващите санкции", каза Дуеон Ким, старши сътрудник в Центъра за нова американска сигурност. "В геополитически план би било трудно да се определят нови санкции без много убедителна обосновка за Пекин, Москва и дори правителството на Южна Корея."

Китай и Русия изглеждат доволни от статуквото. Президентът на Южна Корея Мун Дже Ин не би желал стратегия за натиск над КНДР, тъй като разчита на ангажираността и икономическото сътрудничество като средство за понижаване на напрежението между страните. Мун каза, че диалогът и взаимноизгодното сътрудничество са ключови за мирния процес в Корея в реч по-рано този месец.

"Ако диалогът е избраният път, администрацията на Байдън трябва да признае своите граници", каза Делъри. "Трябва да смекчим очакванията си какво може да се постигне с тях. Видяхме какво могат да направят три срещи на върха."

Но най-големият проблем може да бъде просто честотната лента. Байдън влиза в офиса след невероятни предизвикателства у дома. Той трябва да спре пандемията COVID-19, бушуваща в Съединените щати, да излекува ранената нация, която все още се възстановява, след като тълпа от бунтовници, подбуждана от Тръмп, щурмува Капитолия, и да получи своя кабинет, одобрен от Сената, който трябва да съди Тръмп след импийчмънта по обвинение в приканване къч въстание.

"Как се справяте с предизвикателство, като Северна Корея... и се справяте с всички тези други неща едновременно?" казва Ривър. "Това е трудно, но са нужни изключително способни хора."

 

 

 

 


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Konstantin
Ей Боби вземи се прегледай!!!
Доскоро се смяташе, че Глаукома или зелена звезда е чисто очно заболяване, протичащо с намаление на зрението поради увреждане
58
0
 
1
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 1 месец
ЩЕ ТИ БЪДА ВЕРЕН ! ЩЕ ТИ СЛУЖА ВЕЧНО !
57
2
 
3
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До Анонимен
"Не знам дали знааеш, но в С. Корея глаукомата, дължаща се на масивно недохранване е масово разпространена. И не само."

Човеко да ти задам само един въпрос:
Ако нещо ЮКорея сгреши и и наложат същите санкции както СКорея при съпоставимо население за колко време ще настане глад и в тази страна? Може би ЮКорея може да се самоизхранва? Да има колкото искаш пари и си внася храни. Но да се самоизхранва...

А медицина? Цената на продажба на едно лекарство в СКорея е = производствената цена
56
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До Анонимен
Та въпроса пак е, вие какъв морал имате, та защитавате диктатори като тоя?

Диктатор според кого?
САрабия Диктатори ли са? Обезглавяване за еди що си? Права на Жените и Права на Неверниците ... да не споменавам...

А САЩ какво напаравиха с Тръм(не че съм му фен обаче тотален бан във всички медии свързани с демократите?) това демокрация ли е или свобода на словото?
И до какво доведе това? Ами Най-голямата цифрова мигарция в световната история от въпросните демократрични медии!!!
55
5
 
3
 
! Отговори
Владимир Пухин преди 1 месец
Кимчо, Путчо и останалите егоцентрични б*клуци с тоталитарни режими са на принципа: " Ако ще да затрия народа си от глад и мизерия, важното е аз и приближените ми авери да сме на власт и да имаме висок стандарт, нищо, че народа ни мизерува" - ето това е проблема на съвременния свят - необразовани нарциси с огромно его, лакомия и алчност за власт и мързелашки безцелен и безмислен живот са тези, които спъват света!!! Рано или късно и техните народи ще "изхвърлят б*клука - тях и режимите им"!!!
54
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Христо Христов

Ристо, има нови новини в секцията за ЕС. Бързо там!
53
2
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Щерю/40

"Като си спомня, че и ние бяхме същите комунистически буунаци ужас ме полъхва..." - и кой те излъга, че вече не си?
52
1
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
"Икономиката на Северна Корея сега е в разпад, а доставките на храни са в опасност." - това не беше ли ес пропагандата относно Брекзит?

ПП. Точно кага икономиката в ес цъфтеше и връзваше, според брюкселската пропаганда, се оказа, че за едни маски зависи от Китай. Не говорим за основни лекарства.
51
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Боби

Винаги ми е било чудно такива като теб какво точно виждат в един диктатор и мъчител на собствения си народ. "Успява да изхрани народа си" Не знам дали знааеш, но в С. Корея глаукомата, дължаща се на масивно недохранване е масово разпространена. И не само.

Та въпроса пак е, вие какъв морал имате, та защитавате диктатори като тоя?
50
3
 
3
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 1 месец
Чест и адмирации МАРШАЛ КИМ ЧЕН УН ! Най-великият ръководител и държавник в историята ! Да бъде здрав и благословен !
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хем икономиката била самоунищожена, хем ще й се налагат санкции. За чий?
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
САЩ да блокират китайски банки... голям смях.
Това няма да стане, САЩ са силно зависими от Китай. Ще им трябват години релокализация на производствата, за да могат да блокират банки.
А ако Китай реши да освободи доларовия си резерв, долара ще стане доста по-евтин, а то ще удари страшно много цените на огромния им внос.
А що се отнася до това:"Как да накараме Северна Корея да се откаже от обсесията си с ядрени оръжия и балистични ракети."
Откажете се първо вие.. дайте пример.
47
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
Чета новината и се чудя как може в една публикация да направят три салто мотале и пет четврни аксела...

Абе Ким успява въпреки санкциите да изхрани народа макар че има дефицит - Обаче Бурите, ковид и санкциите са ударили икономиката Жестоко...
След като САЩ доказаха че продължават с Нторните стандарти единствената и ултимативна разменна монета е съвременно ядрено оръжие и САЩ и Кимчо го знае това.
Ким има една разменна монета ядрени ракети и няма къде да отстъпва така че САЩ да не получат ***
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До КИМИ НОМЕР ЕДНОООООО
Не знам, дали ние ще страдаме, но ти очевидно много страдаш. Дано Бог ти даде малко облекчение.
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кво се ***. Нека е мъж да пуска бомбите и да се свършва.
44
4
 
5
 
! Отговори
Съвет преди 1 месец
Санкциите срещу СК се отразяват единствено на крайно измъчения народ.Трепане на дебелия трябва.Онзи тюлен дето уцели Осамо в челото, дали е още на служба ?
43
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
да ви имам проблемите
българия заприлича на ко.чина
те ми пишат за корея
да се празнят джендергерберастите- та да изкарат някой лев с писане
42
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ааа ха ха ха ! Щели да унищожат Северна Корея ! Я да се погледнат щатите защото са пред гражданска война и разпад заради купените избори от Сорос
41
6
 
14
 
! Отговори
Боко също преди 1 месец
Ким Чен Бойко също разруши икономиката. Всичко е държавни поръчки за източване на хазната и евро средствата, а народа най-бедния.
40
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То надуваеми ракети-добре,ама ластици няма.