Кристин, британски министър и съветски шпионин в аферата "Профюмо"

Историята на най-големия секс скандал на XX век
30 мар 2021 19:46, Екип на Tialoto.bg
3
 Кристин, британски министър и съветски шпионин в аферата "Профюмо"
Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images
Аферата „Профюмо“, в която са намесени британската аристокрация, танцьорка, секс и шпионаж, гръмва в Обединеното кралство през 1963 г. Така гръмва, че удря не само британския парламент, но и кралското семейство. Както казва историкът Питър Хенеси, това е „история, в която има всичко“.

Крайният резултат на шумния секс скандал унищожава няколко блестящи кариери, един човек се самоубива, а британското правителство е принудено да подаде оставка, разказва marieclaire.

Невероятни сюжетни обрати, коварни интриги, ужасяващи драми и порочни взаимоотношения, тази история е в основата на няколко филма, най-новият от които е „Изпитанието на Кристин“ от 2019 г.

Кои са главните герои в сагата?

Кристин Кийлър

Момичето, което се превръща в централната част на най-нашумелия секс скандал на 20-ти век, е родено през 1942 г. в Ъксбридж, малко градче близо до Лондон. Скоро след раждането ѝ баща ѝ напуска семейството, а Кристин и майка ѝ се преместват в Бъркшир. Те нямали пари, така че трябвало да живеят в стар железопътен вагон. Новият съквартирант на майката се оказал пияница и педофил, който проявил нездрав интерес към нея. Когато Кристин била на 12 години, той се опитал да я изнасили и дори ѝ предложил да избяга от дома си с него. Тази детска травма променила живота ѝ завинаги. На 15 години Кристин напуска училище и започва да излиза с американски военни, като дори забременява. Опасявайки се от обществено порицание, тя се опитала сама да се отърве от детето, но опитите ѝ били неуспешни. Станала майка на 17 години, но детето ѝ починало шест дни след раждането.

Било невъзможно да се живее с такава репутация в малък град, затова Кристин се преместила в Лондон. Мечтата ѝ била да стане модел, но започнала работа като танцьорка в кабарето на Мъри, където артистите се изявявали топлес. Кабарето се намирало в популярния район Сохо, а негови клиенти били британски знаменитости, политици и аристократи. Сред тях бил и един от най-богатите хора в Лондон, Стивън Уорд, който оценил потенциала на Кристин и ѝ предложил да се премести при него. Мъжът обещал да въведе момичето във висшето общество, а в замяна... не поискал нищо. Както по-късно твърди самата Кристин, между тях никога не е имало дори интимни отношения. Това приятелство обаче се оказало полезно и за двамата.

Стивън Уорд

Талантлив, очарователен и харизматичен – това било най-честото описание за него. Уорд винаги знаел как да направи добро впечатление, което му помогнало да се изкачи до върха на социалната стълбица. По време на запознанството си с Кристин, Стивън Уорд е смятан за най-успешния лондонски лекар-остеопат, при когото всички видни британски политици отиват за консултации, и способен художник, чиято работа украсява стените на аристократичните къщи. Но безупречната фасада на Уорд криела тъмна и порочна страна, за която не би трябвало да знае широката публика. Обичал да прави оргии в дома си. В тях се включвали представители на лондонския елит, както и „златната колекция“ на Уорд от млади дами, които мечтаят за слава и богатство. Стивън имал остро око за такива жени, така че когато видял Кристин Кийлър в елитния клуб, той вече знаел, че тя ще се превърне в новата „звезда“ на колекцията му.

Джон Профюмо

Името на този изтъкнат представител на британската аристокрация било известно в цялото Обединено кралство много преди да бъде свързано със скандала от 1963 г. В началото на 60-те години Джон Профюмо е един от най-уважаваните хора – държавен секретар по военните въпроси (съвременният еквивалент на министър на отбраната), който е приятел не само с премиера Харолд Макмилан, но и със самата кралица. Той наследил огромно богатство от родителите си, но за разлика от много невнимателни аристократични наследници, които харчат милиони за развлечения, напитки и жени, Джон бил решителен младеж с големи амбиции. Той се интересувал само от политическа кариера и бил решен да успее. След като завършва Оксфорд, той пътува по целия свят, посещавайки Съветския съюз, Япония, Китай и САЩ. Това не било екскурзия, а стратегическо запознаване с държавната структура на конкуриращите се страни, което Профюмо се надявал да използва като свое професионално предимство в бъдеще. Очевидно той успял – на 21 години станал председател на една от лондонските асоциации на Консервативната партия, а на 25 вече е председател в Камарата на общините. По-нататъшното кариерно развитие не закъсняло. Личният живот на Джон също върви като по часовник – през 1954 г. се жени за чаровната Валери Хобсън, британска актриса. И тази идилия би могла да продължи още много години, ако на 8 юли 1961 г. Джон не решил да отиде на частно парти в Кливеден, където станала съдбоносната му среща с Кристин Кийлър.

Евгений Иванов

Последният, но не на последно място, участник в скандала, който шокира цяла Великобритания през 1963 г., е съветски офицер, дипломат и разузнавач на Главното разузнавателно управление на СССР Евгений Иванов. Сред предците на Иванов е бил самият генерал Кутузов, така че изобщо не е изненадващо, че героизмът и склонността към риск са били в кръвта му. В родината си Евгений завършва Тихоокеанското висше военноморско училище и Академията на съветската армия (и двете дипломи – с отличие), след което започва работа в чужбина, поддържайки тайни контакти със съветското правителство. По това време Иванов вече е семеен мъж. Мая Горкина, дъщеря на председателя на Върховния съд на СССР, която го придружава във всички пътувания, става негова законна съпруга. След четири години работа в Норвегия, Евгений получава ново назначение – той е преместен в Обединеното кралство, като е назначен за помощник на военноморското аташе. Но разбира се, това било само прикритие за истинската мисия на Иванов. Като агент на ГРУ той събирал информация за политическия елит, посещавал военноморски бази и индустриални изложения, където се демонстрирали технически иновации на конкурентите, а също така се опитвал да спечели доверието на високопоставени британски служители, които оказват влияние върху развитието на външната и вътрешната политика на Обединеното кралство. В същото време, за да не попадне в обектива на МИ-5, той трябвало да води подчертано буржоазен начин на живот – тоест да присъства на социални събития, да опознава бохемите, да пие много и да играе бридж. С други думи, демонстрирал по всякакъв начин лоялност към начина на живот на британската аристокрация. Иванов се справил успешно с това. На едно от тези социални събития съветският разузнавач се срещнал със Стивън Уорд, който го помолил да му направи малка услуга – да помогне на приятел да получи виза за СССР. Иванов благородно се съгласил. В знак на благодарност Уорд въвел Евгений във висшето общество на Англия, като по този начин спомогнал за голям пробив в тайната мисия на съветския шпионин. Както самият Иванов казва по-късно, неговият „внезапно пламнал“ романс с Кристин Кийлър също станал част от стратегическия план.

Историята, която взриви кралството

Стивън Уорд организирал партита не само в дома си, но и в пищните семейни имения на приятелите си. На 8 юли 1961 г. лорд Астор любезно предоставил на Стивън къщата си в Кливеден. Вечерта в имението започнали да паркират скъпи коли, от които слизали знатни господа. В къщата ги очаквали силни алкохолни напитки и приятелски настроени млади момичета. Джон Профюмо също получил покана за партито, но се появил там под ръка със съпругата си Валери Хобсън – очевидно, за да защити репутацията си, в случай че подробностите от тази вечер „изтекат“ в пресата.

Вървейки бавно през имението, ръкувайки се с многобройни познати, самият Джон не забелязал как се озовал на басейна.

Валери се изгубила някъде сред тълпата от гости, така че един съвсем сам човек изведнъж станал не само свидетел, но и неволен участник в пикантна сцена. Очарователната Кристин Кийлър, излизайки от водата, се втурнала към изхода от басейна, където се натъкнала на Джон. Кокетно смутено, момичето се опитало да прикрие голотата си с кърпа, но тя се оказала твърде малка, за да скрие тялото ѝ. Кристин обаче очевидно не бързала да си сложи дрехи, а вместо това решила да флиртува малко с нов познат. На Джон му харесало и не е ясно как би завършила цялата сцена, ако не се била появила Валери. С достойнството на истинска дама тя хванала ръката на съпруга си и се усмихнала на полуголата Кристин. Разговорът се превърнал в светски и скоро бившата танцьорка се разделила със семейната двойка и преминала към други самотни гости на партито. Много бързо тя намерила общ език с офицера Евгений Иванов, който благоразумно оставил жена си у дома.

Вижте още от интересната история в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
порко подрисоф преди 3 години
сега ще има малко спойлър. мен дедо ми като го увиха куманизтите с другите ми двама дедовци отидохме на това парти щото ни беше поканил чичото на монко паси. и тъй бъркам по търбуха, вадия мекия меч и ги почва с 200 всичките. мъже жени деца растения като харви вайнщайн на стероиди. малкия хари ми е незаконен син от кралицата баба. с 200 батенца ги таковах.
2
0
 
0
 
! Отговори
УРКО преди 3 години
Ааа, ама аз това момиче го познавам. Продаваше чорапи зад банята през 90-те. Много симпатично, но чорапите бяха от някаква пластмаса и много се вмириваха.
1
2
 
4
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Пълни фейкове, не случайно даже няма име сложено, толкова е измислена, че няма накъде! 1942 г ми то вчера беше как да не помним тия скандали