Австралийското правителство се извини на аборигените

Австралийците се опитват да изчистят "петното на дискриминацията"
13 фев 2008 12:26,
3
Австралийското правителство се извини на аборигените
Премиерът Ръд се извинява. Снимка: aptn.ca

В официална декларация пред парламента в столицата Канбера австралийският премиер Кевин Ръд се извини днес на аборигените за вековната дискриминация, на която са били подложени.

Извиненията на цялата нация за неправилната политика спрямо автохтонното /най-първичното/ население на Австралия трябва да помогне за изчистването на „едно голямо петно от австралийската душа“ и да доведе до това „несправедливостта от миналото никога повече да не се повтаря“, заяви лейбъристът Ръд, който пое министър-председателския пост на страната през ноември 2007 г.

По този начин Ръд зае съвсем противоположна позиция в сравнение с тази на своя предшественик - консерватора Джон Хауърд, който отказваше да направи подобен жест спрямо аборигените в продължение на цели 11 години.

Чрез извиненията си правителството на Австралия се обръща директно към т.нар. „откраднати генерации“ - аборигени, които са били взимани насила от своите семейства, за да бъдат превъзпитани в сиропиталища или в домовете на бели заселници. Такава е била практиката в Австралия до 70-те години на 20 в.

Аборигените е трябвало да бъдат напълно асимилирани и да се превърнат в послушни домашни прислужници за белия австралийски елит. По думите на Ръд, така 50 000 деца са били насилствено откъснати от своите фамилии.

„Закони, приемани от нашия парламент, направиха възможни тези „откраднати генерации“, каза в експозето си Ръд.

„Ние се извиняваме днес за болката, страданието и унижението на тези „откраднати генерации“, на техните наследници и на засегнатите фамилии. Ние се извиняваме на майките и бащите, на братята и сестрите, защото така бяха разкъсани семейства и цели общности. Извиняваме се за унижението и подтисничеството, които причинихме с действията си на един горд народ с една горда култура“, каза още той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
dobre 4e nebiaxa germanzite , ina4e wegna stiaxme da wikame nazisti, se wijdate , 4e po zilia swit imam nazisti
1
0
 
0
 
! Отговори
Gold преди 16 години
Голям праз - извинение! А как ще поправите стореното? На българите в БГ от години натякват за някакъв 'възродителен процес' и го ползват като повод да предоставят облаги само на 'засегнатите' малцинства за сметка на обикновените българи. А в Австралия тая политика спрямо аборигените си е била истински социален геноцид. Ами дайте да приложим и ние такава политика спрямо ***, никой да не ни пречи 30-40 години. Пък после ще им се извиним и ще кажем колко много съжаляваме, ама освен да кажем, че съжаляваме, друго няма какво да сторим.....