Откриха кои нашенски воини викат “мангали” на иракчаните

Установена е самоличността на военнослужещите от видеоклипа, показващ как наши войници в Ирак обиждат бедстващото местно население
18 мар 2007 10:33,
Откриха кои нашенски воини викат “мангали” на иракчаните
Войниците в Ирак са ангажирани и с хуманитарни мисии. Снимка: БГНЕС
Разпоредената проверка на Министерството на отбраната на видеоклипа в интернет, в който български военнослужещи на мисия в Ирак обиждат местни хора, е установила самоличността на военнослужещите. Това съобщи говорителят на Министерството на отбраната Владислав Прелезов.
 
Установено е също така, че записът е автентичен. Прелезов не потвърди, че един от участниците в клипа е рейнджърът Момчил Русев, каквито твърдения се появиха в медиите. Ясно е и как е пуснат видеоклипа.

Разследването продължава. Момчил Русев, от чието име са публикувани видеоклипове с наши рейнджъри в Ирак, е бивш военнослужещ във втория български батальон в Ирак. След престрелката, при която офицерски кандидат Гърди Гърдев загина от приятелски огън в Ирак, Русев разкри, че тя не е била единствената от този род.

Тогава той съобщи още, че българската бронежилетка е тежка и ефективността на боеца, който я носи намалява с 50 процента.

В събота в  интернет се появи любителски видеоклип, показващ подигравателно и унизително отношение на български войници, участващи в международна мисия, към местни хора.

Видеоклипът показва как български войници, движещи се в открит автомобил, подават шише вода на местни хора, като същевременно ги обиждат на български език, използвайки думи като "мангали".

Прелезов още веднъж повтори, че Министерството на отбраната категорично осъжда подобно поведение и ще бъде безкомпромисно към всякакъв вид прояви, които накърняват човешкото достойнство и петнят авторитета на Българската армия. След окончателния анализ на видеоклипа на провинилите се ще се приложи най-строгата санкция. МО ще излезе с официално съобщение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание