Мила на края

В заключителния концерт от последния сезон на цикъла Концертмайсторите ще звучат Моцарт и Бетовен
8 май 2007 18:13,
Мила на края
Мила Георгиева. Снимка: Класик ФМ

На 11 май, от 19:30 часа, в зала „България” любимката на публиката Мила Георгиева ще свири на заключителния концерт от последния сезон на цикъла Концертмайсторите, организиран от Класик ФМ радио и Мтел.

Виртуозната българска цигуларка ще си партнира с руската виолистка Татяна Мазуренко в изпълнението на Симфония - концертанте за цигулка, виола и оркестър от Волфганг Амадеус Моцарт.

Съвсем правилно, концерта си за цигулка и виола Моцарт е нарекъл “Симфония-концертанте”, защото за първи път в развитието на инструменталния концерт той създава композиция, която далеч надхвърля тогавашните мащаби на този жанр.

Диалогът между двата инструмента е не само равностоен, но и музикалната му субстанция изцяло е в духа на властно утвърждаващия се в композиционната практика сонатно-симфоничен цикъл. Това позволява на Моцарт да вложи в тази структура по-голям драматургичен заряд и да утвърждава нови творчески перспективи за развитие на така наречените двойни концерти.

Мила Георгиева и Татяна Мазуренко не излизат за първи път заедно на сцената. Това е възможност Мила да представи младата и талантлива Мазуренко пред българската публика. Заедно с тях ще свири и Оркестърът на Класик ФМ под диригентсвото на маестро Георги Димитров.

В програмата на концерта ще звучат още: Увертюра “Театралният директор” от Волфганг Амадеус Моцарт и Симфония № 8 във фа мажор от Лудвиг ван Бетовен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание