Лекуват наркомани като заличават спомена за дрогата

В Белград руснаци успешно лекуват наркомани, заличавайки спомена им за дрогата
16 май 2007 11:02,
Лекуват наркомани като заличават спомена за дрогата
След лечението наркоманите забравят какво е усещането, когато вземаш дрога. Снимка: Булфото
Помолен от лекаря да опише усещането, което предизвиква в организма му взетата дрога, 30-годишният Петър Г. не знаеше какво да каже. Въпреки че шест години е бил на хероин, погребал е четирима приятели, починали от свръхдоза, бил е в затвора повече от година, Петър наистина нямаше какво да отговори.

Той не лъжеше. Беше лекуван в болницата “Доктор Воробьов” в Москва, пише сръбският вестник “Вечерне новости”.

“След клиниките в Москва, Ростов на Дон, Краснодар, Пятигорск, решихме да открием и в Белград клиника за лечение на зависимости “Доктор Воробьов”, казва д-р Анджела Гришковская, главен лекар на току-що откритата болница в Земун.

Персоналът е руски, има двама сръбски психиатри. И метод, по който за 15 години са излекувани над 10 000 зависими – наркомани, алкохолици, комарджии.

“Много сърби идваха за лечение в Русия. Идваха и германци, гърци, италианци. Тук, в Белград, открихме единствената клиника извън Русия”, казва Гришковская.

Методът на лечение на зависимите е известен само на специалистите от тази клиника. Те не желаят да обучават сръбски лекари. “С апаратура и медикаменти влияем на негативните усещания на пациентите. Чрез специално въздействие върху определения център в мозъка се заличава споменът за наркотиците, чувството, което те предизвикват. Затова и излекуваните наркомани не могат да опишат как въздейства дрогата”, казва Гришковская.

Запитана дали тайнствената течност, която се влива и отива направо в кръвообращението, може да навреди на организма, лекарите отговарят: “Не може. И апаратурата само помага”.

Според специалистите от “Доктор Воробьов”, руснаците единствени разполагат и с ваксина срещу наркомания. При пациенти, които са ваксинирани с нея, при взимане на дрога настъпва влошаване на състоянието, повръщане. След това те вече не желаят да взимат наркотици, защото не предизвикват удоволствие.

Сръбският вестник пише още, че цените за лечение на наркомани са от 750 до 4 000 евро, терапията за алкохолици струва 800 евро, а за комарджии – 4 000 евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание