Васко Василев: Радвам се, че мога да се продавам в интернет

Днес стартира турнето на виртуоза, заедно със световната премиера на новия му албум
28 ное 2007 11:39,
16
Васко Василев: Радвам се, че мога да се продавам в интернет
Снимка: mp3.bg

Днес е световната премиера на новият албум на Васко Василев - може би най-успелият български музикант на нашето време. Днес във Велико Търново се дава и стартът на националното турне на виртуоза.

Ние нямаме какво да ви кажем повече, защото самият Васко всичко си казва - за вас и за нас.

Защо нарече албума си Free (Свободен)?

Получи се много спонтанно... не съм си поставял никакви ограничения при работата по репертоара и аранжиментите на парчетата. Искам и хората, които го слушат да се чувстват свободни да намерят своята мелодия в албума. Много ценя свободата, нямам много силно чувство за принадлежност и по душа съм като циганин – обичам да пътувам, да не се задържам никъде дълго, приготвям багажа си набързо и тръгвам нанякъде.

Слушам много и разнообразна музика и обожавам фламенкото, арабските ритми, циганските мелодии и духа, които носят. Свободата е много важен фактор за всеки творец, музикант, а албумът ми е роден в перфектни условия за създаване на музика от тази гледна точка.

Как би определил стила в новия албум?

Докато работехме по него, работното заглавие беше World Classics – като т.е. комбинация между класически пиеси и уърлд музика – балкански български фолклор, цигански ритми, испанско фламенко, аржентинско танго. Като цяло е доста акустичен.

Какъв репертоар е включен? Кои композиции и от кои композитори?

В албума влиза световно известното парче „Чучулига”, станало популярно от филма на Горан Брегович. Също и „Либертанго” на Пиацола – уникално като емоционалност танго. Първата пиеса в албума е „Шакона” на Бах, което е едно от най-великите произведения за соло цигулка, писано някога. В албума участва част от хора „Мистерия на Българските гласове”- за мен беше голяма чест и удоволствие да направим нещо заедно, много искам това да е само началото. Те са вплетени в композиция на Бацини – „Танцът на джуджетата”, което на свой ред пък е едно от най-трудните произведения за цигулка. Аранжиментът тук е смесен с популярна китайска мелодия.

Знаем много за твоето музикално минало, но сравнително малко за това на Памела. Тя е известна най-вече като майката на Венеса Мей, но за да е музикален продуцент и спътник на един от най-големите цигулари в света, значи има защо. И така - кажи ни моля те, какво е музикалното минало на Памела?

Памела има юридическо образование и е завършила музикално училище, специалност пиано, въпреки че и на цигулка свири много добре. Тя е не само майка на Ванеса Мей, но до голяма степен на нея се дължи пробива й на поп сцената – като музикални аранжименти, иновации, имидж и сценично присъствие. За мен лично тя е и винаги ще бъде сред най-близките ми хора както в личен, така и в професионален аспект. Памела е музикален продуцент на Free. Работихме в пълно единомислие и не сме имали колебания за насоката и звука.

Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Мъка ми е... преди 16 години
Тоз момък е последния стон на тъгуващата по дъщеря си(която се чупи, за да е на спокойствие), Бабеса Мей. И понеже никъде не искат да слушат елементарните парчета и аранжименти към тях които тя прави, трябва българската публика от време на време да си затваря очите и ушите за да мине поредния диск и поредното "първо" турне:)))))) Мъка и е на госпожата, кво да прай....
14
0
 
1
 
! Отговори
Zapoznat преди 16 години
След като сте посредствен музикант и можете само да имитирате, единственото което може да ви помогне е да направите малко PR и да се впуснете в "световно турне" в 4 Български града, като представите албум имитация на много друга хубава музика която е вече създадена преди вас, но на която няма да плащате права разбира се, защото е "оригинално" ваша. Е, това сме го виждали в БГ не един път. Г-н Васко не се различава по нищо от псевдо изпълнителите в БГ, а и е също такава "световна" величина, както много други у нас.
13
0
 
1
 
! Отговори
Do SPIRO 10 преди 16 години
Много злобен *** си ,бай Спиро.Кой те знае какъв дамаджан войвода си и тиранин си ....Какво ще целуваш,бре сополанко,та ти нямаш два лева да си купиш цигари,та камо ли билет за концерт!
12
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
На 23 г. става най-младият и първи концерт-майстор на Кралската опера в Лондон, където работи и до момента.Незаслужил и неуспял ли?
11
0
 
1
 
! Отговори
Smilena преди 16 години
типично по български-като видим някой успял, дай да го оплюем и да му търсим кусури. вие какво сте постигнали досега в живота си, нито сте му на славата, нито на парите, можете само да лаете
10
0
 
1
 
! Отговори
Spiro преди 16 години
"До тези,които пишат винаги некомпетентни и нагли глупости за всички ,които са заслужили уважение (жени или мъже) :ИЗБРАНО ОТ ШВЕЙК******************След като раздаде шоколада и пощенските картичкибаронесата се приготви да си ходи.На излизане тя майчински целуна храбрия войник Швейк понебръснатата буза....Когато баронесата излезе, Швейк направи следния коментар:-Брей, тукашните *** са много нахални!...."И какво, като ни подарят по едно шоколадче и трябва да подскачаме като доволни маймуни ли, и да целуваме задниците на тези некадърници ?! Хайде у левоо ...
9
0
 
1
 
! Отговори
доо всички завистниц преди 16 години
До тези,които пишат винаги некомпетентни и нагли глупости за всички ,които са заслужили уважение (жени или мъже) :ИЗБРАНО ОТ ШВЕЙК******************След като раздаде шоколада и пощенските картичкибаронесата се приготви да си ходи.На излизане тя майчински целуна храбрия войник Швейк понебръснатата буза....Когато баронесата излезе, Швейк направи следния коментар:-Брей, тукашните *** са много нахални!....
8
0
 
1
 
! Отговори
Spiro преди 16 години
Истината за този пич е много проста - още един добър музикант. Забележете "добър", но не е и гениален и уникален. Всичко което прави отдавна сме го виждали и чували, той просто е имитатор. Дори неговата доведена дъщеря е много класи над него. Това е истината.
7
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Дали имаш нещо да кажеш за дядовците които виждаш по заведенията с разни жени по малки от неговите деца? Пълно е с гнусни дърти пергиши водещи жени с над 25 години по-малки от тях, така може според теб. Майката на Ванеса Мей поне е готина и лъчезарна жена, а не разплут плондир. Много хубава двойка бяха. Васко е надскочил неговия набор и с някоя малка *** ще му е скучно и досадно, той не търси да се доказва, че е мъж, като забие глупава и лигава ученичка. Мъж който вярва в себе си обикновенно контактува с по голями.
6
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Според авторa Васко Василев е:- може би най-успелият български музикант на нашето време- един от най-големите цигулари в светаЕто това може да се нарече ограничен човек!
5
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Този Васко е празен имидж според мен. Той е продукт на рекламата си. Проби с многото приказки как като дете печелел конкурси и с това, че бил любовник на майката на Ванеса Мей. Талантливити хора пробиват с музиката си, или я чуваш и ти харесва или някой ти казва: чух нещо и ми хареса. А в случая с Васко снобите ходят на концерта на този, чието име се върти по медиите. Изкуството е много повече от свиренето. Не харесвам такива звезди. За всеки влак си има пътници.
4
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Тоя пич го слушат много хора в България, а ти, който се изказваш по тоя начин явно си доста ограничен откъм изкуство. И в интерес на истината, много млади хора и тинейджъри се чудят от къде да си купят билети за да идат да го слушат и гледат.
3
0
 
1
 
! Отговори
da05 преди 16 години
Не се лъже - аз го слушам. В България. И сега какво? :-)
2
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
И като се продава в интернет има ли достатъчно застарели дами, които да търсят компанията му?
1
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
toia pi4 puk ako si misli, 4e niakoi v BG go slu6a .. mnogo se luje