Континент на късогледството

Накъде ни води независимо Косово и националният му флаг?
19 фев 2008 09:51,
69
Континент на късогледството
Косоварите празнуват. Снимка: AFP

Sic transit gloria mundi.*

Това трябва да са си помислили белградските политици на 17 февруари, малко след 17 ч., когато парламентът в Прищина окончателно обяви независимостта на бившата сръбска провинция.

Въпреки току-що изфабрикувания национален флаг на новата балканска държава, из цяла Прищина се вееха само албански знамена.

Асоциациите, традициите и провокациите винаги са част от един подобен спектакъл, особено на Балканите.

По думите на френския външен министър Бернар Кушнер обаче „това е краят на балканските трагедии. Надявам се, че това е краят. Сега имаме нужда от помирение, въпреки че зная, че това ще отнеме време“.

Надеждата крепи човека, но в действията му е добре да се прокрадва отвреме-навреме и здрав разум.

Всъщност, и в Париж са наясно, че това не е краят, но в момента така им изнася. Късогледството и късата памет на европейските политици са наистина забележителни.

Интересно би било сега, ако Русия и Испания, които са основни противници на косовската независимост, решат да признаят набързо независима Корсика. Тогава реакциите на Ке д'Орсе и на Елисейския дворец едва ли биха били чак толкова оптимистични.

Толкова за надеждата.

В западната част на континента нещата може и да изглеждат решени, но за много балканци това е само прелюдията към поредната трагедия.

Ако погледнем в близката и далечна история на региона, се набива на очи фактът, че винаги, когато приумиците на т.нар. „Велики сили“ са създавали несъществуващи граници на Балканите, това неизменно е довеждало до реки от кръв.

Дейтънско споразумение, Независимо Косово, а след време сигурно и Велика Албания – перспективите пред региона наистина са светли.

Явно, че от времето на Берлинския конгрес господата в Париж, Берлин, Лондон и Виена не са променили методите си на действие. „Това бил краят, помирение“. Ако не беше тъжно, щяхме буквално да се превиваме от смях.

Всъщност, както писа румънският вестник „Зиуа“ (Ден), Косово се роди върху гроба на т.нар. Световна организация.

Как по друг начин може да се тълкува обявяването на едностранна независимост от страна на албанците, без резолюция на Съвета за сигурност, ако не като ликвидиране на цялата международна система за превенция и мирно решаване на конфликтите, която беше олицетворявана от ООН?

От Брюксел решиха да не останат по-назад.

ЕС, като икономическа зона, ще оцелее, но като организация, в която се търси общото политическо решение на даден проблем, тя вече е мъртва.

За каква Обща външна политика и политика за сигурност може да става дума? Стана ясно, че големите играчи в Евросъюза, като Франция, Италия, Англия и Германия, си правят каквото си искат и никой не може да ги спре.

Ама, Гърция, Румъния и Кипър били против независимо Косово. Това няма никакво значение. Сигналът от Брюксел е ясен. Всяка страна от ЕС трябвало сама да реши дали да признае независимостта на Косово.

За това се били договорили европейските министри на външните работи. Очевидно от трите стълба на ЕС останаха вече само два. Като се има предвид, че сътрудничеството в областта „Правосъдие и вътрешни работи“ всъщност не  е нищо друго освен раздута европейска бюрокрация със скромен коефициент на полезно действие, ето как ЕС отново се превръща в ЕИО (европейска икономическа общност).

Очевидно една съкровена мечта на британските тори и поколения европейски националисти е на път да се сбъдне.

Задава се Европа на националните държави или казано по друг начин ЕС загнива от западна посока, но кестените ще ги вадят с голи ръце отново нещастните източноевропейци.

Не вярвате ли? Вижте тогава някои хубави новини, които стигнаха до нас през последните дни:

1) Молдова, която е изправена пред проблеми със сепаратизма в Приднестровието, заяви чрез декларация на правителството, че обявяването на независимостта на Косово е „фактор за дестабилизация в Европа“. Едва ли някой ще ги чуе.

2) Руският парламент прие декларация, в която се казва, че Москва има право да преразгледа отношенията си със самопровъзгласилите се държави, най вече тези от бившия СССР, след декларацията за независимост на Косово, предаде Интерфакс.

Ако руснаците наистина поискат независимостта на Абхазия, Южна Осетия и Приднестровската молдовска република, то тя ще стане факт по-бързо, отколкото на грузинци и молдовци им се иска.

На някаква реална подкрепа от Западна Европа и САЩ, които в момента се радват на Косово, те не могат да се надяват.

3) Сръбската демократическа партия, създадена от Радован Караджич, поиска независимост на Република Сръбска, която да бъде обявена по модела на Косово.

„Сръбската демократическа партия иска институциите на Република Сръбска да получат същите права за сърбите в Босна, както тези, които ще бъдат признати на албанците в Косово“, съобщиха представители на партията.

От българска гледна точка цялото това развитие крие твърде много неизвестни. Неприятното е, че всички тези конфликтни зони се намират в непосредствена близост до границите на нашата държава и крият потенциална заплаха за сигурността на страната.

Да не забравяме и Македония, за която вече съществува реалната опасност да се превърне в страна-заложник на великоалбанските амбиции.

Може би затова премиерът Груевски, веднага след обявяването на косовската независимост, се запъти към Тирана.

Българската страна имала своя позиция по въпроса, заяви в деня на косовската независимост говорителят на нашенското МвнР Димитър Цанчев.

На пръв поглед не е за вярване, но ето какво са измислили нашите външнополитически експерти: България признава независимо Косово

*Така отминава световната слава, лат. ез.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
0
 
! Отговори
Натанаил преди 15 години
"Албанците налазват, като ***, като рак и превземат всяка държава в момента, когато стана с 1 повече от местното население. Видяхме, че става, като обявяват псевдо независимост т.е. новият щат на Велика Албания. Следва Македония, След това кой знае, но със сигурност ще има още и още последствия и нито едно от тях няма да е положително. Ако не се подходи в най-скоро време към отмяна обявяването на Косово за "независима" държава, след време в учебниците по история ще пише "От Косово и подледвалите го доминоподобни събития започна третата световна война"."Брех, мама му стара, какви били гадни тия ми ти албанци...Пич, прекалил си с трилърите, където разни там вируси и други гадости ходят по къщята на хората и ги вампирясват.Понеже половината ми род произхожда от Македония и поддържаме връзки с тази хубава българска земя, мога да те уверя, че албанците се заселват там, където има празно място, сиреч където българите (македонците де...) и сърбите са се изнесли, защото не им е кеф да обработват земята. С други думи, те попълват териториалните икономически пробойни на Косово и Македония. Че са нахалнички, е вярно. Че са по-работливи и по-предприемчиви от българите в Македония, обаче също е вярно.А самото Косово е отчуждено още в края на XVIII век. Съседна Черна гора (население 600 хил. ж.) се отдели без каквито и да е разногласия. Защо Косово с неговите 2 млн. ж., от които 90 и процента са албанци, да не бъде самостоятелна страна?
67
0
 
0
 
! Отговори
nikolov преди 15 години
mrete ve albanski lriltani, horata sa kaza SUEDINENIETO PRVI SILATA a vie 6te se delite kvo 6te postignite osvan pove4e mizeria ve
66
0
 
0
 
! Отговори
+ преди 15 години
samo edno iskam da kaja po - mrasen i mizeren narod ot albancite nema,rabotil sam s takiva i znaite 4e te nepriznavat ni6to drygo osvem Albaniq te se nai ot vsi4ki zatva mislq 4e nee dobre da priznavame kosovo za nezavisimo neka vednaj se podkrepim slavqnskiq rdo.
65
0
 
0
 
! Отговори
da vi go..... преди 15 години
awe malaumniko kat verva6 tolko na amerika bqgai tama da jivee6 we sparenqk ne razbira6 li 4e po tozi na4in sami si kopaem groba ako nedai si boje edin den balgarskite turci poiskat avtonomno kardjali?Tapanar.
64
0
 
1
 
! Отговори
63 преди 15 години
Като НЕ признаем Косово - извинявам се грешката
63
0
 
1
 
! Отговори
63 преди 15 години
54 като признаем Косово, нашият национален итерес се състои в това, че и тук сме на прага на подобна ситуация.Ако Кърджали и Родопите решат да се цепят точно заради това, което видяха в Косово (ако решат, че щом нямаме нищо против Косово, нямаме нищо и против тяхните искания), никой няма да ни подкрепи и ще останем сами.Ако САЩ тръгнат да бомбандират София, както направиха с Белград и запалят поредния балкански пожар много други държави могат да решат да си стоплят ръцете на него.
62
0
 
0
 
! Отговори
:)) преди 16 години
Немой ривахте, може ли само да напомня, че Гърция и Турция са страни-членки на НАТО. Когато обаче Турция окупира Кипър, коойто от време оно е гръцка земя, нито една от страните членки на великия Атлантически пакт пръста си не мръдна да помогне на гърците. така че не приказвайте толкова уверено колко било трудно да се разцепи натовска държава. Когато има желание, има и начин.
61
0
 
1
 
! Отговори
:)) преди 16 години
За безкрайно съжаление, това въобще не е краят на Балканските трагедии. Бих го определила по-скоро като краят на началото.
60
0
 
1
 
! Отговори
mcmlxxxvi преди 16 години
И най-невещият в историята може да се запита: кога Косово е било самостоятелно обособена държава, населена с население, различно по състав от това на Сърбия (или България, зависи как го разглеждаме)? Кога и защо това население е имало нужда от независимост? Какво право имат т. нар. "велики сили" да разрушават цялостта на държава, пък била и Сърбия тя? И защо, най-вече, трябваше ние да се месим в тая *** тяхна игра? АМАН ОТ ГЪЗОБЛИЗЦИ!Някога признахме Р. Македония, напук на своята история, и какво ни донесе това? Банда фалшификатори и плювци на историята ни. Но не си взимат някои поука, и признават нова измислена държава. Бог да е на помощ на България и Родопите!
59
0
 
0
 
! Отговори
гошо преди 16 години
Защо ми режеш от изящната словесност?Не е ли така?
58
0
 
0
 
! Отговори
гошо преди 16 години
Гръцките полковници искаха "еносис",и турците веднага реагираха.А сега изкарват,че те са виновни!Чисто и просто ЕВРОПА е една голяма !Това е!
57
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Гърция и Турция също са натовски държави, а кой на кого го нацепи в Кипър?
56
1
 
0
 
! Отговори
гошо преди 16 години
Абсолютно точен си!Всичко си започна от самите сърби!А сега всички им са виновни!
55
0
 
0
 
! Отговори
Идея за България преди 16 години
ПЕТИЦИЯ ЗА РЕФЕРЕНДУМ!!!! България сега е поставена пред съдбоносен избор - дали да признае самообявилата независимост, автономната в република Сърбия област - Косово. Над България се оказва натиск от външни сила за признаване прецедента "независима държава Косово", а българските управляващи са склонни да го признаят, изхождайки само от своите лични и служещи на чужди държавни интереси. Нека ние-българските граждани им покажем верния път в защита единствено на българските национални интереси, чрез формите на пряката демокрация-РЕФЕРЕНДУМА. Като по този начин държава България ще каже НЕ на "нова държава Косово" и ще завоюва независима и неутрална външнополитическа позиция. Никой външен и вътрешен фактор няма право да отрече волята на Българския народ. Откритата на 24.2. 2008 г. от Гражданското Движение за реална демокрация в България-Идея за България ON-LINE ПОДПИСКА ЗА ИНИЦИИРАНЕ НАЦИОНАЛЕН РЕФЕРЕНДУМ ПО ВЪПРОСА ЗА ВЪНШНОПОЛИТИЧЕСКАТА ПОЗИЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ ОТНОСНО ПРЕЦЕДЕНТА "НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВА КОСОВО" ПРОДЪЛЖАВА. ДА ДАДЕМ СВОЯ ГЛАС И НАРОДНА ВОЛЯ ЗА БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ!Ще намерите и подпишете петицията в интернетния сайт на Движението .
54
0
 
1
 
! Отговори
един от народа преди 16 години
Какъв интерес имаме ние да признаваме Косово????? Освен да се покажем отново като големи *** на големите сили. Америка си иска бази, Германия и Франция получват в замяна за признаването поръчка за доставка на 179 военни самолета на стойност 40 милрд. Големите на ЕС показват недвусмислено на кавказките държави, своята подкрепа и интересни към техните нефтени залежи.... Нашата позиция каква е и с какво може да се аргументира освен с "подкрепа на нашите западни партнъори". Ние сме им големи партнъори пък те ни гледат като неква държава от 3. свят(не 4е не сме си такива). Не е ли крайно време да спрем с безгръбначието и да си поставим нашите национални интереси пред всичко. Ако не го направим поне да затворим МвнР и без това нямаме външна политика поне да спестим от данъци.
53
0
 
0
 
! Отговори
obiknoven chovek преди 16 години
Tova za za priznavaneto na kosovo e golqma glupost,takava kakvato samo schepa bezumnici mogat da napravqt.S takova bezumie sled 10-15 g. schte se sblaskat i taka narechenite veliki sili(V Germaniq turcite imat po 5-6 deca a nemcite nqmat ili imat po dve a turcite sa kam tri miliona tam,v Angliq polojenieto e saschtoto daje malko po izostreno a za Franciq da ne govorim osobenno sled razmiricite koito se sluchvat tam v poslednite godini.Sega im e oschte spokoino ili pone otnositelno spokoino no Evropa stava vse po slaba politicheski i nai veche ikonomicheski (Koeto se dokazva s ne edinnata poziciq po redica vaprosi,kakto iznosa na proizvodstva i vse po silnite ikonomiki na darjavite v Aziq).A kogato nqkoi e slab go smachkvat,takav e jivota za sajelenie.A v perespektiva ne vqrvam da ni podmine i nas kosovskiq variant i to ne zaschtoto balgarskite turci go iskat a zaschtoto nqkoi nqkade schte ima nqkakvi bolni ambicii za neschto veliko.
52
1
 
0
 
! Отговори
:) преди 16 години
Какво ревете за Косово и Сърбия? Сърбите сами са си виновни. Заради далаверите и амбициите на един *** /Милошевич/ още не са член на ЕС, бомбандираха ги - изобщо им .... мамата.Косово е загубено отдавна, това и малките деца го знаят. За Велика Албания - това са пълни простотии. Скоро ще бутнат Македония в НАТО, а Натовска държава не се цепи лесно.За турците в България - не им трябва да се цепят, те са си добре и сега. ДПС *** като за световно и лъже ***, че ще ги "оправи". Плюс това не забравяйте, че сме страна член на НАТО и ЕС.
51
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
За европейците и американците освен вулгаризми друго не ми идва наум. Каквото се сетите ,че и отгоре.
50
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Още един активен борец,на когото са му взели баницата.Ти май искаш да ме агитираш?....-комунистчета.
49
1
 
0
 
! Отговори
Пролетарии преди 16 години
Абе 39, писна ми от агитатори. Аз зная, че преди билетчето струваше 6 стотинки, на парното и тока не обръщах внимание, нямах решетки на вратите, редовно ходех на почивка със семейството, лекарствата бяха на смешни цени, децата бяха заети със спорт, моделизми, художествени танци, нацията беше една от най- образованите. Човек не се страхуваше да закъснее. По улиците нощем се чуваха смях и песни а не изстрели и т.н. и т.н. БГ беше на 25 място в света по жизнен стандарт. По добре затвори вонящата си уста ,не осмърдявай форума.