В обятията на Майка Ганга (видео)

У нас представят филма пътепис „Майка Ганга” - духовно пътуване между културите на Изтока и Запада
15 дек 2008 13:45,
В обятията на Майка Ганга (видео)
Снимка: Дружество Веда

На 15 декември от 19,00 часа в Дома на киното ще се състои премиерата на документалния кино-пътепис “Майка Ганга - пътуване по свещената река Ганг”.

Филмът е мост – духовно пътуване между културите на Изтока и Запада.

То започва от Ганга Сагар, при Бенгалския залив, където Майка Ганга се влива в океана и завършва след 2700 км при Гомукх, високо в Хималаите - мястото на нейното появяване, преминавайки през различни свети места като Маяпур, Гая, Бодхгая и много други.

Филмът пресъздава "Ганга Пуджа" - обожание на златните води на реката при Бенарес, както и "най-големия религиозен акт в света" - Кумбха Мела при Праяг.

Пътеписът ни среща с мистични йоги в Ришикеш и завършва с изкачване на извисяващите се върхове на величествените Хималаи, където се намира тайнственият източник на свещената река.

Освен красиви гледки и традиции, ще чуем неподвластни на времето разкази от ведическата литература, описващи духовния произход на Ганга, свръхчовешките деяния на светите личности, полубоговете и героите на древна Индия.

„Майка Ганга” е поразително красив документален филм за най-прочутата река на Индия – свещената Ганг, която е неотделимо свързана с древната култура и традиции, съхранени на територията на страната.

Тя е почитана от един милиард души като майка, която поддържа живота, и Богиня, пречистваща греховете.

Вижте трейлър на филма:


“Майка Ганга” е награден за най-добър документален DVD филм от индийското списание Cinema systems. У нас ще го гледаме с озвучаване на български език.

Зад “Майка Ганга” стои интернационален екип от германски продуцент, руски оператор, испански режисьор, индийски композитор, словенски музиканти и индийски сценаристи.

На премиерата ще се насладим и на специални екстри, които да ни потопят в атмосферата му – момичетата от група Натхарадж ще изпълнят класическия индийски танц „бхарата натям“, разказващ кратки истории от индийския епос.

Гостите ще могат и да опитат класически индийски ястия.

Поради големия интерес “Майка Ганга” ще има още една премиера с пълна програма на 21 декември отново в Дома на киното. Часът предстои да бъде уточнен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание