Кръв на две крачки от Кремъл

Показният разстрел на адвокат и журналистка потресоха света и напомниха за Анна Политковская
20 яну 2009 14:10,
83
Кръв на две крачки от Кремъл
Снимка: Новая газета

Москва остава опасно място за борците за справедливост.

Западната преса днес коментира двойното убийство в Русия – разстрела на адвоката, протестиращ срещу освобождаването на "палача на чеченско момиче", и млада журналистка.

Всичко това потресаващо напомня за разправата с Анна Политковская.

"Те се бореха против палача в Чечения и бяха убити в центъра на Москва", това е заглавието в италианската La Repubblica.

Разстрелът става на ул. "Пречистенка", след което килърът бързо изчезва в близката метростанция.

43-годишният адвокат Станислав Маркелов е бил защитник на семейството на Елза Кунгаева - чеченско момиче, убито от бившия руски полковник Буданов.

Руският военен помислил девойката за снайперист. Това била и причината да я залови и удуши.

Буданов се признал за виновен и бе осъден на 10 години затвор. След като излежава 8,5 години, миналата седмица е освободен.

В деня на убийството си Маркелов излизал от пресконференция, на която протестирал срещу предсрочното освобождаване на Буданов и заявил, че ще подаде жалба в Международния съд.

Адвокатът се е занимавал и с делата на антифашисти и активисти на обществени движения.

Станислав Маркелов е бил придружаван от 25-годишната журналистка от "Новая газета" Анастасия Бабурова, която, опитвайки се да защити Маркелов, била смъртоносно ранена и издъхнала по-късно в болницата.

От октомври миналата година студентката Анастасия работи във вестника, като е писала предимно за престъпленията на неонацистите.

"Убийството на адвоката, който водеше важни политически дела, е толкова чудовищно и знаково, колкото убийството на Политковская.

Същата тревога предизвиква и убийството на Барбукова, която е петият убит журналист в изданието, което не се покорява на режима.

Британският The Financial Times пише: "То не е първото убийство на критик на руското правителство или на защитник на правосъдието в Чечения и много напомня за случилото се с Анна Политковская".

Още един един ден на траур по правата на човека в Русия, това е заглавието във френското издание Le Journal du Dimanche.

Вестникът цитира бащата на Елза Кунгаева, който е  убеден, че зад убийството на Маркелов стоят хора на Буданов:

"Само четири дни след неговото освождаване нашият адвокат е убит"

Може би следствието бързо ще установи кой е убиецът, който е бил заснет от камери за външно наблюдение.

"Естествено, ако не му бъде попречено", добавя изданието и напомня, че Русия е на 141-мо място по свобода на словото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
6
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
На червените *** и щатни русофилски *** искам само да кажа, че аз искрено смятам, че прозападната ориентация на България е единственото ни спасение. Никой не ми плаща, нито "се подлагам" на някого, нито разни други неща... (18)Това явно го правите вие, затова само това знаете.И така и ще стане, България ще стане модерна европейска държава, колкото и да се тръшкате като риби на сухо в безсилието си.Като не ви харесва, ***, товарете се на конските вагони и айде у голямата червена мафиотска ***.
81
3
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
По-империалистическа и престъпна империя на злото от Русия нама. Мразят ги навсякъде и има за какво.Разни бандити и олигарси са им инструмент за налагане на пъклените имперски интереси.
80
0
 
1
 
! Отговори
Baj Fuj преди 15 години
Ха! За един адвокат оревахте ситуейшъна,бе! А кой ще реве за хилядите избити в Палестина? Забравихте,май...
79
0
 
0
 
! Отговори
======== преди 15 години
Всяка власт си има тайни паравоенни наказатални отряди.....не фигурират в никакви списъци и изпълняват екзекуции ,отвличания и др.Както всички се досещат освен публичната има и паралелна власт за която никой не пише и не говори в периодичните медии....Тя е над тази,която познаваме и на която дърпа конците....Тя не се влияе от народните вотове.....строго йерархична е ,интернационална и изключително солидарна и единна в пъклените си действия....
78
0
 
0
 
! Отговори
Азис преди 15 години
Я,колко *** от Балканска Кенефия са се изпуснали тука....
77
0
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 15 години
Не правете сензация от това,което е ежедневие в Русия.Пишете,когато чуете за някакъв митинг и искания за оставки и демокрация.
76
0
 
1
 
! Отговори
Vofka преди 15 години
Нищо чудно не е станало в Русия, тези животни така решават проблема от сума ти време."Има човек, има проблем, няма човек, няма проблем"-не е думи на дон Карлеоне, а на свещеника Сталин, между друго той на време беше е кръстникът на цял Кавказ.
75
1
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
РУСНАЦИТЕ СА ПЪЛЕН Т***ШАК,НЯМА КАКВО ДА МИ СЕ ОБЯСНЯВАТ КАК БИЛИ ВЕЛИКИ И БОГАТИ.ХОДИЛ СЪМ ТАМ,ВИДЯЛ СЪМ.ДВА ВЕКА СА НАЗАДЕ ОТ ЗАПАДА ПО МИСЛЕНЕ.
74
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Явно има завистливи *** държави , че Руснаците си извоювахависоки цени на газа
73
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Handel : "pro4etete ruski blogove"... Razbira se, tam obiknovenno se izvajdat nai-obektivnite mneniq po vsi4ki vyprosi. Typanar s typanar.
72
0
 
0
 
! Отговори
niki преди 15 години
a amerikanskite podlogi na saturn, tehnologiyata veche go pozvolyava kakvo chakame?
71
0
 
0
 
! Отговори
Men преди 15 години
Handel, ti tolkova li si kuh, kolkoto li4i ot pisaniqta ti? Mom4eto kakuv advokat bilo...za6titaval samo teroristi. Momi4eto i to ne struvalo. Ti li re6i taka? Ami utre ako TVOITE re6at,4e i ti si nqkuv si tam, 4e ne stava6. 6te si te opatkat za sekundi. Nqkak si ne se li zamislq6. Koi re6ava koi umira ili ne. Jurnalistkata ne bila jurnalistka, a bila na svobodna praktika. Zna4i e jurnalistka i spored samiq teb, no puk nqma lo6o da q zastrelqt. Aide tvoi polevi, komandir ili kakuvto mu e 4ina da si sledi po-izkuso draska4ite. Mn sa ti ploski slujitelite, bih mu kazal na 6efa ti!!! Nau4ete gi pone malko na razsuduk, no e vredno....Hahahah!!!
70
0
 
0
 
! Отговори
SERGEI STANISHEV преди 15 години
Костов е виновен.
69
0
 
0
 
! Отговори
Handel преди 15 години
Вместо да приказвате празни приказки вземете прочетете руските блогове да разберете що за човек е този "адвокат".1. По делото за чеченската "девойка" и полковника - когато съдът взема решение за освобождаването на полковника самите чеченци едва не пребиват адвокатина в самата зала и му викат да се разкара и че той е виновен.Второ - "защитникът на човешките права" наситина защитава правата но само на терористи и анархисти. Сред клиентите му са терористка от тези които нападнаха театъра по време на пиесата "Норд-еди-какво си...", крайно леви анархисти които са заловени в момента в който поставят бомба, "борец срещу фашизма", който убил с нож човек защото решил че човекът е фашист и цял куп други подобни.А убитата невинна девойка - журналистка не е никаква журналистка - била на свободна практика, т.е. от време на време пишела по нещо за някое списание. И последното и писание е от миналата година където обяснява как невините терористи-чеченци са тозмозени от лошите руснаци.
68
0
 
1
 
! Отговори
Men преди 15 години
Nali ste za Rusia. Aide po4vaite da se obli4ate s ruska moda, da karate ruski koli, da letite s TU, hranete se po ruski, polzvaite ruska elektronika, ruski komputri, ruski gsm-i, ruski mp3 player-i (konkurent na iPod ot velikata suvetska strana:)).... Da vidim kolko 6te jiveete :)
67
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ангел Найденов да бъде обесен публично и всички комунисти изселени в Сибир!
66
0
 
0
 
! Отговори
kyky преди 15 години
Tuk sym, tuk sym, moment samo da izvadq golata snimka na Putin ot stenata na toaletnata, 4e dqsnata mi ryka se umori ve4e...
65
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
I az tova se 4udih. 4ak po4nah da se pritesnqvam ve4e ! Kykyyyy kyde siiii ?! Kykyyyyyy....
64
0
 
0
 
! Отговори
Raven преди 15 години
да ни обясни как русия е страната на свободата и демокрацията,бъдещето на световната цивилизация а путин е светлината в живота ни- единствен и непогрешим!
63
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
" imenno zatova sega e nai golyamata I bogata strana v sveta zashtoto ne pozvolyava nikoi da se ebava s neya " AHAHAHAHA ! ! ! A TI V KOQ PE6TERA JIVEE6 BE, ANATOLI ?