Русия ни уведоми, че Украйна може да спре транзита на газ

На 7 юни Киев може да няма пари за доставките
4 юни 2009 15:57,
20
Русия ни уведоми, че Украйна може да спре транзита на газ
Снимка: БГНЕС

На 7 юни Украйна може би няма да има пари да плати за доставките на природен газ от Русия и така е възможно да предизвика криза в доставките на горивото за Европа.

Това се посочва в получено вчера писмо от руския посланик в София, съобщи днес министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, цитиран от БТА.

Вчера руският премиер Владимир Путин заяви, че транзитът на руски газ за Европа през Украйна може да бъде преустановен в края на юни – началото на юли.

Министърът е почил, че в газохранилището в Чирен сега има над 500 млн. куб. м природен газ, като на ден могат да се подават 4 млн. куб. м, с което за летния сезон изцяло се задоволява вътрешното потребление на страната.

Димитров е казал още, че България има договор с Гърция за доставка на 2,4 млн. куб. м газ на денонощие и най-малко 0,5 млн. куб. м от Турция.

А това означава, че през лятото няма да има проблем с доставките на газ, смята министърът.

Вижте още
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
русия или по точно руските олигарси държът около 80% от енергетиката в света!а и да не подценяваме факта,че те все още неса почнали да разработват техните си находиша!
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Колкото и да не ти се вярва, истина е.В момента "Набуко" е прецакан защото преди месец няколко от държавите които бяха ключови за транзита на газта, не подписаха договора.Още повече, че Русия подписа едни други договори в онзи регион и така допънително усложни работата по "Набуко".А това че в Русия щели да умрат от глад, за съжаление е в твоята фантазия. Е, ти си злобей колкото искаш, никой не те спира, все пак сме демокрация.Хи хи.
17
0
 
0
 
! Отговори
Ь преди 14 години
Нека се дървят още малко, той Набуко ще ги оправи... Щели да свалят цената на газта... На коя газ? На тая ли, дето и намалиха добива с 40%? Или на тая, дето вече и Туркменистан не иска да им дава, за да си играят на посредник-тарикат? Ми нека да намалят, тогава съвсем ще измрат от глад.
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Еййййййй,чисто нов сайт направихте и ОТНОВО коментарите се четат ОТДОЛУ-НАГОРЕ!!!!!!!!!!!!???????????? Абе,вие дебилни ли сте,китайци ли сте...някога КНИГА през жалкия си живот виждали ли сте? Помолете някой клошар да ви изрови някой ВЕСТНИК,и това върши работа,стига някой от вас да има поне 1 гънка,която НЕ Е получена при падане от детското ви креватче...запомнихте ли:КНИГА или ВЕСТНИК-обърнете внимание на посоката на четене,ако не можете,помолете клошаря...
15
0
 
0
 
! Отговори
Gnusmus преди 14 години
Чичко,още ли не си чул,че Набуко умря? Та това беше преди месец! Аха,сетих се,ти по него време си бил в медикаментозна кома...А и да го построят,руснаците могат да си позволят да намалят цената на техния газ и познай...натикахме парите в тръбата.
14
0
 
0
 
! Отговори
Борисов преди 14 години
Като идея е много добре това, което предлагаш. Още повече, че много хора са наясно с това отдавна, обаче има едно "но". Ти самия говориш за чифуто-масонската клика и като прибавим и руската кагебиска клика, контролът върху държавите става пълен. В България отдавна всички възлови отрасли - енергетика, банки, водоснабдяване и т.н. са чужда собственост. Цял свят е под неприкъснат контрол и господство на двете империи - САЩ и Русия. Те нямат интерес държавите да водят самостоятелна политика.
13
0
 
0
 
! Отговори
бай ДЖОН преди 14 години
На СЕРГЕЙ газът му СПИРАТ, а той иска с БОЙКО ДЕБАТ
12
0
 
0
 
! Отговори
до #7 преди 14 години
Днес Е.ОН обявиха, че досега са включени 150 МВт, пред включване са още 100 МВт, а общо имат само те заявка за включване на общо 1900 МВт алтернативни източници.Колкото Белене.От енергийна ефективност и намаляване на енергоемкостта на индустрията България има мегдан за поне още толкова да спестява.Майната им на руснаците!Да направят връзките към Румъния и Гърция и един терминал за втечнен газ и .... Раша, гуд бай!
11
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 14 години
Като има политически новини и става забавно, всеки с компетентното си мнение...обаче номер 4 е прав...
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Крайно време е да ги зарязваме тия *** руснаците. От тях само простотии може да се очаква.
9
0
 
0
 
! Отговори
Сакар преди 14 години
ЮЖЕН ПОТОК и повече слънце !
8
0
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 14 години
А цената на газта...нали се формирала със стара дата - очаквашесе над 40 % намаление,а то се оказа само няколко процента...Да подкрепим Набуко,а Лукойл нека тежи на съвестта на Иван Костов...
7
0
 
0
 
! Отговори
газззз преди 14 години
Откакто спряха газа веднъж в началото на всеки месец чета все това. Защо тези които трябва невземат да се постреснат? Вместо да чакат да дойде *** от чужбина да ни построи нещо да вземе държавата да построи 1 атомна електроцентрала, малко вятърни , малко слънчеви, да изгони монополистите ЕОН И ЧЕЗ които нямат работа в тази важна система. Как решиха да продадат електроснабяването на чужди фирми, точат ни от всякъде.
6
0
 
0
 
! Отговори
ООО преди 14 години
УРАААААА!!! Много гот, искам да им видя сега сеира:))) - предизборно. Може би ще се примолят на братята руснаци да не им спират кранчето преди изборите
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ся трябва да си опичаме акъла и да гласуваме за руските послушковци
4
0
 
0
 
! Отговори
welder преди 14 години
"Русия ни уведоми, че Украйна може да спре транзита на газ"Да я спират тая газ! Време е да се научим, че трябва да разчитаме единствено на себе си ... А не на някой да ни "достави нещо". В Индия имали план да си увеличат ядрените централи с още 40 за близките 20 години. Имаме излаз на море, доста ветровити и слънчеви места. Успехът идва с добруване и създаване, а не с лъжи и измамна търговия! В Холандия хората навремето са нямали земя и са дълбали в морето. Ама акъл и труд трябват за това.....
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ей, станишко - много внимавай това да не стане - защото ще видиш ти и как бабетата няма да гласуват за тебе и токава ще се питаш кой ми се из.*** в гащите!!! много внимавай като дойде 7- ми
2
0
 
0
 
! Отговори
sostin преди 14 години
ooooo da , 6te ima pak ti li me butna ili sam si padnah ...... mnoo mi e 4udno pedelskia ni premier deto zaiaviava 4e sme podgotveni i vtaia oblast po - dobre ot drugite , kakva li prostotia 6a izrasi drugiden kato vratnat pak kran4eto.6ot spored nego problem niama ...bili sme podgotveni ama za kvo sme podgotveni i toi neznae ......tia moje i da postignat i nepostijimoto da ia zatarkat taia darjava za ostava6tia im edin mesec....
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Хамстера Станишев кога ще назначи кризисен щаб за газта? Да сложи оня отворко Р.Овч. за председател преди да е издухал за Бразилия пак.