Сърбия ще получи 49,6 милиона евро за газопровод с България

До момента страната е заделила 7,5 милиона евро за този проект.
31 яну 2022 20:55, Нели Христова
35
Сърбия ще получи  49,6 милиона евро за газопровод с България
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз (ЕС) и Сърбия финансират нов газов интерконектор между Сърбия и България, чието изграждане ще започне утре и се планира да приключи през четвъртото тримесечие на 2023 г., съобщиха от Инфоцентъра на ЕС.

Проектът за изграждане на газовия интерконектор Ниш-Цариброд-България ще бъде финансиран отчасти чрез безвъзмездни средства от ЕС в размер на 49,6 милиона евро, както и с 25 милиона евро изгоден заем от Европейската инвестиционна банка, с който Сърбия ще плати част от газопровода през нейната част.

До момента Сърбия е заделила 7,5 милиона евро за този проект. Газовият интерконектор ще свърже град Ниш с българската столица София, а капацитетът за пренос е 1,8 млрд. куб.м. газ годишно. Както е предвидено в проекта, новият газопровод ще осигури допълнително 80% увеличение на капацитета в сравнение с текущите годишни нужди на Сърбия, които са около 2,4 милиарда кубически метра газ годишно.

Новият газопровод Ниш-София, заедно с новият газопровод в процес на изграждане между Гърция и България, ще диверсифицира енергийните източници в Сърбия и региона на Западните Балкани и ще разшири източниците на доставки. Този проект ще осигури по-лесен газов достъп и на места, които не са имали такъв досега - Бела Паланка, Пирот и Димитровград.

ЕС предоставя безвъзмездна подкрепа за целия енергиен сектор на Сърбия в размер на 100 милиона евро за 2022 г., включително 49,6 милиона за този проект.

"Поради значително по-малкото замърсяване на околната среда и по-голямата гъвкавост по отношение на производството на електроенергия, природният газ идва като опция за преходно изкопаемо гориво към напълно възобновяеми източници. Преминаването към природен газ би позволило на градовете и общините с развити системи за централно отопление в Сърбия да изграждат високоефективни, малки комбинирани системи за отопление и производство на електроенергия“, се казва в изявлението на Инфоцентъра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
вън от ес преди 2 години
от гръцкия конектор бе улави , ние само им даваме трасе без пари както каже ЕС ами ако сме вън от ЕС
25
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И от къде ще идва газа? Путин като ви врътне кранчето, само сте си давали парите на вятъра.
24
0
 
5
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 2 години
До Хахаха: "Тиквоня държеше в правилната посока"? Наистина смешно. "Тиквоня" построи с два милиарда заем от Саъдитска Арабия газопровод за газ от Русия към Сърбия, а три мандата не му стигнаха за да завърши интерконектора към Гърция. Това ли му беше правилната посока?
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не трасе за сръбска газ ще минава през българия към сърбия финансирано от ес а ние с пръст в .....
22
3
 
12
 
! Отговори
вън от ес преди 2 години
българия няма полза оттова , за преноса през БГ ще взимаме ли пари или само ни го натрапва ЕС
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС прехвърля производствени мощности в Сърбия и ще потрябва повечко газ. Това е, защото Сърбия не е в ЕС и не се предвижда скоро да бъде. Така тя остава извън регламентите и общото счетоводно отчитане, което се очаква да бъде въведено в ЕС най-късно догодина. При сегашната трайна тенденция за горивата и транспорта, Китай вече се оказва прекалено далече. Затова е натиска за даване на светлина за Западен Балкан. Ще си останат само кандидати, но ще се инвестира там.
20
4
 
8
 
! Отговори
Завистлив преди 2 години
Де на нас някой да ни беше давал 100 милиона за енергийния сектор преди да ни приемат в ЕС. Остави, ами всички в ЕС взеха по над 300 милиона като компенсационни планове за развитие поради пандемията, освен България, чийто план от служебното правителство не беше удобрен. Сегашното правителство мълчат катго комунисти по въпроса, което означава, че така и няма да вземем нищо - не ни трябват тези пари, а?
19
6
 
16
 
! Отговори
Веско,пий си ракията преди 2 години
Сърбия-е враг на България откак, свят светва.. както и Русия, Китай, Гърция, Турция
18
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние ли сме в Европейския съюз, или Сърбия е в Европейския съюз? Това е вицът за мечката. Европейският съюз на нас ли е приятел, или на Сърбия?
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това с газа е добре! Защо изтри което написах за Путин и роднини, и близки товарищи? Така ти плащат ли , гад?
16
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин, роднини, окръжаващи го олигарси , са 1,5% от населението на Русия. Те притежават повече от 50% от Русия! Мислете, братя българи, братя русофили!
15
4
 
9
 
! Отговори
Ами преди 2 години
Германците ще дават газ на сърбите от Сиверен поток / Русия/ или от втечнен газ от Сащ. А те ще дават на БГ. Щото от Турския поток мисля, че няма захранване за БГ. Получаваме само Транзитни такси! Щото така!!
14
1
 
5
 
! Отговори
До До не разбрал преди 2 години
Ако е така, това е гениално! Имам предвид нечии сметки.
13
2
 
22
 
! Отговори
До Не разбрал преди 2 години
Сигурно, сърбите ще получават газ по турски поток през България и после ще ни го продават през интерконектора.
12
8
 
10
 
! Отговори
До 16 преди 2 години
Пак не разбрал! Както винаги имаше в казармата, един не разбрал! Руският газ ще ти влезе отзад, както всичко дошло от Север.
11
5
 
17
 
! Отговори
Не разбрал преди 2 години
И сега какво? Ще получаваме руски газ от Сърбия, който преди това е минал транзит през България ли?
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой може ли да обясни, на *** български, между 1ва и 2ра ракия? Каква е тази игра с газопроводите, чувам много неща, изградили сме безплатно тръбопровод за Русия, сега сърбите ползват тръбопровод от нас, нищо не разбирам. Пак ли е неква русофилска разбивачка?
9
2
 
11
 
! Отговори
Май преди 2 години
...Тази газ ще захранва Сърби и Българи но през ГЕРМАНИЯ ОТ РУСИЯ. Не случайно една част от шефовете на Газпром са ГЕРМАНЦИ! ВЕНСЕРЕМОС!
8
1
 
12
 
! Отговори
Ааа преди 2 години
А В каква посока ще тече газът по тази тръба? От или Към София? Че нещо се обърках?
7
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще получаваме газ от Северен поток през Сърбия. Германия ще ни препродава газа, който купува от Русия.