Страните на Балканите призоваха гражданите си да напуснат Украйна

Вече не може да се изключи открит въоръжен конфликт в Украйна
14 фев 2022 23:15, Елка Василева
251
Страните на Балканите призоваха гражданите си да напуснат Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

През изминалите дни страните от Балканите препоръчаха на своите граждани да напуснат Украйна и да се въздържат от пътувания до там, присъединявайки се към други държави, които отправиха същия призив заради опасения от руско нападение срещу страната.

Още по темата

Турското външно министерство отправи предупреждение към турските граждани да не пътуват в областите в района на източната граница на Украйна на фона на напрежението между Москва и Киев.

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че Турция е готова да предприеме действия за сигурността на своите граждани, намиращи се в Украйна, ако се стигне до въоръжен конфликт между Русия и Украйна и уточни, че става дума за около 25 000 турски граждани, една част от които са студенти.

Министерството на външните работи на Румъния информира миналата седмица, че нивото на предупреждение за Украйна е повишено на фона на последния развой на събитията в сигурността и "силно препоръчва" на румънските граждани да избягват всякакви пътувания до тази държава. Ведомството е взело решение да изтегли дипломатическия и консулския си персонал от Украйна, който не изпълнява първостепенни задачи.

Гръцкото външно министерство призова гражданите си "незабавно да напуснат Украйна" и всички пътувания до страната да бъдат отменени. В момента дипломатическото представителство на страната в Украйна работи с минимален брой персонал. Служители са прехвърлени в генералното консулство в украинския град Мариупол, в района на който живеят около 120 000 гръцки граждани.

Външното ведомство на Северна Македония съобщи, че следи отблизо ситуацията в Украйна и призова гражданите си да избягват пътувания до там, а тези, които сам там и имат възможност да напуснат страната.

Сърбия прикани гражданите си в Украйна да обмислят заминаването си и им препоръча да отложат пътуванията до там.

Министерството на външните работи на Косово отправи същия призив, като предупреди в съобщението си, че вече не може да се изключи начало на открит въоръжен конфликт в Украйна, съобщи МИА.

Външното ведомство на Албания призова албанците в Украйна да напуснат страната, след като САЩ и нейни съюзници предупредиха, че Русия може да предприеме нападение във всеки един момент.

В съобщение на хърватското министерството на външните работи и европейските въпроси се препоръчва на хърватските граждани също така да избягват пътувания до Украйна, особено в районите покрай границата с Русия и Беларус и в близост до Крим и Донбас.

Словенските граждани също бяха посъветвани да си тръгнат от Украйна заради влошената ситуация там.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не разбрах страната България какво е призовала? Спасяване кой както може ли?
197
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много са ми *** хората, които смятат , че сме русофили само защото сме интелигентни хора и можем да съберем 2 и 200! Вътрешната политика на Америка не е толкова лоша...определено, по- добра от Руската. Проблема е във външната политика на ФАЩ! На фона на наглите англосаксонци, руснаците са симпатяги ! Най- малкото не са решили , че света им принадлежи и по всякакъв начин да го тероризират всички за пари и ресурси!
196
0
 
4
 
! Отговори
Трол 4673 преди 2 години
От биологична минахме на психологична война, чудя се на тия американци що за хора са, кво целят...
195
0
 
5
 
! Отговори
До До "донтуъри преди 2 години
Американците "не успяха да вкарат руска техника в Украйна и да кажат че руснаците атакуват". Да, обаче виж как успяха да откъснат Крим от Украйна, да го дадат на Русия и да кажат че руснаците го анексираха, Ъъ?
194
1
 
8
 
! Отговори
До Don't worry преди 2 години
Те никога не са казвали, че ще нападат. Просто си правеха учения там. А това, че на американците и Англичаните им се искаше толкова много да започне война е съвсем друго нещо. Ама пропагандата им не мина този път. Просто го няма варианта да вкарат руска техника в Украйна и да кажат, че Руснаците вече атакуват, както обикновено правят за да стартират конфликт
193
8
 
3
 
! Отговори
ПРЕДЛАГАМ ДА преди 2 години
РИТ*А*МЕ ВСИЧКИ РУСУФИЛИ ДО КРЕМЪЛ ЧЕ МИ ПИСНАХА
192
11
 
1
 
! Отговори
Don't worry бе преди 2 години
Руснаците взеха да бият отбой днес и вече започнаха да се изтеглят от границата. На Жужака му се дръпна фъша като видя дебелия.
191
1
 
6
 
! Отговори
ни са знай преди 2 години
Вместо да излезнат да пуснат патиците и овците малко да се поразходят, те седнали да пишатглупосто по форумите! Даже и по телевизионните студиа са налазили.Ясно е всичко= просяците от Киев се снабдиха безплатно с остаряло оръжие, а освен това и получиха доста финансови помощи. И все така, докато привършат и тези пари. После пак този познат сценарий, Само едно не мога напълно да разбера-ние от групата на съгласните ли сме, или от групата на БЕЗГЛАСНИТЕ.
190
0
 
0
 
! Отговори
Хм, преди 2 години
До КРАТУНА С МИСЪЛ / В тази кратуна определено няма мисъл... има "дрисъл"
189
4
 
1
 
! Отговори
Неверно преди 2 години
До Верно ли? Китай не е забравил, че Путин им прецака многомилиярдната инвестиция в Крим. Крим 2014 си беше станал китайски. А китайците не забравят, чакат край реката.
188
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички българки русофили е необходимо да заминат за Украйна немедлено в стройни редици, за да има кой да посреща *** с хляб и сол.
187
6
 
0
 
! Отговори
КРАТУНА С МИСЪЛ преди 2 години
e ВСЕКИ РУСУФИЛ. МАРШ В КРЕМЪЛ. АКО НЕ СЕ ИЗМЕТЕТЕ ЩЕ ВИ ПОМОГНА.КОЙТО ПОДКРЕПЯ ПУТИН Е НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ
186
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната виртуална медийна война. Всъщност Путин ще се окаже един от последните разбрали, че има вероятност Украйна да бъде нападната. Няма да ви се получи този път да всявате страх.
185
0
 
1
 
! Отговори
Кон преди 2 години
Подробна информация за американския разузнавач излетял от Одеса и обикалял Молдовската граница защото там има руски миротворци в Приднестровката република може да се види на този линк: https://uk.flightaware/live/flight/96271 Номера на полета е 96271 излетял от Одеса и летял 1ч и 52 минути
184
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Путин влезе в Украйна ще разсърди Китай . Така че спокойно .
183
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според ЦРУ утре ли започва войната? Нали така тръбяха да сега .. хайде да видим какво ще стане. Бас хващам на 10000лв че нищо няма да се случи и ФАЩ просто си продаде оръжията, направи едни млрд $ и сега нагнетява обстановката за да продава още. Давай млрд се сипят от простия украйнски народ
182
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Но, ние не виждаме такава опасност, няма такива призиви за българите... Това говори, че имаме сигурна информация.
181
0
 
16
 
! Отговори
аа1830 преди 2 години
Дано на Путин да му издържат нервите и на онзи дедо от другата страна на океана, който го нарече убиец не му натиснат червеното копче. Тогава както Путин каза "победители няма да има... "
180
1
 
22
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
Някой ако може да обясни НАТО като организация, чиято цел е единствено защита на членуващите в нея държави какъв го търси в Украйна която не е членка. И какъв е съответно интереса на Русия да има война до границата си и какъв е интереса на САЩ да има война на хиляди километри от Вашингтон. Въпросите са за малки деца.
179
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
222 много си умен, личи ти. И като ги метнете тия ядрени оръжия къде ще се разсее ядрения облак умни ми, вероятно и красиви? Идеи имаш ли? Или си мислиш че това е компютърна игра. Е не е. Няма как да я рестартираш ако загубиш живота си, нито пък да я изключиш ако облак радиация надвисне над дома ти. Хайде да излезете от мета вселената и да си отворите очите за реалния свят. Тук Батман няма да те спаси и жената Чудо няма да застане със щита си на Амазонка пред тебе. В истинския свят се умира исти