Ерата на евтиния природен газ приключи с 1000% покачване на цените

Очакванията са интересът към втечнен природен газ да нараства
6 авг 2021 15:38, Ния Христова
44
Ерата на евтиния природен газ приключи с 1000% покачване на цените
Снимка: БГНЕС
Ерата на евтиния природен газ приключи и настъпва епохата на доста по-скъпа енергия, която ще създаде вълни в глобалната икономика.
 
Природният газ, който се използва за производство на електричество и отопление на домове, беше изобилен и евтин през по-голямата част от последното десетилетие на фона на бум на доставките от САЩ до Австралия. Тази година това обаче се срина и причината за това е, че търсенето драстично изпревари новото предлагане. Европейските тарифи за газ достигнаха рекорд тази седмица, докато доставките на втечненото гориво за Азия са почти рекордно високи за това време на годината, пише Bloomberg TV Bulgaria.
 
Очакванията са, че светът все повече ще зависи от по-чистия газ паради липса на други възможност. Той ще замести въглищата, за да помогне за постигането на краткосрочни зелени цели. Но тъй като производителите ограничават инвестициите в нови доставки на фона на настроенията на инвеститорите и правителствата, съобразени с климата, става очевидно, че скъпата енергия остава тук.
 
"Както и да го погледнете, газът ще бъде горивото за преход за десетилетия напред, тъй като големите икономики се ангажират да постигнат целите за емисии на въглерод", каза Крис Уифър, главен изпълнителен директор на базираната в Москва Macro-Advisory Ltd. 
 
"Цената на газа е по-вероятно да остане повишена в средносрочен план и да се повиши в дългосрочен план."
 
ОТ Международната агенция по енергетика (IEA/МАЕ) смятат, че до 2024 г. търсенето ще скочи със 7% от нивата преди Covid-19. Ако погледнем по-нататък, апетитът към втечнен природен газ се очаква да нараства с 3,4% годишно до 2035 г., изпреварвайки други изкопаеми горива, според анализ на McKinsey & Co.
 
Цялата статия можете да прочетете ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
5
 
! Отговори
Еврей преди 2 години
ИЗВИНЕТЕ А КОЙ БЕШЕ ТОЗИ ДЕТО РАЗВАЛИ ДОГОВОРА ЗА ЮЖЕН ПОТОК С РУСИЯ!!?
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кьде е на Бокича хьбчето около Варна ! Някой знае ли ??? Иначе браво на Ердоган за Меркел мьлча
30
1
 
5
 
! Отговори
Ko излезе? преди 2 години
Северен поток не бил политически а чисто икономически проект?!Ау каква изненада!
29
0
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
И България ще плаща много по-скъпо за внос на газ заради предоговарянето на начина на ценообразуване на газа, който направиха Бойко Борисов и ГЕРБ хвалейки се, че ще плащаме по-евтино. Преди Бойко Борисов да предоговори към по-високите цени, цената за България зависеше от цената на нефта, която също се покачва, но много по-малко.
28
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак този дето ял кал,Суперменчо, пали гаси,пали гаси.
27
0
 
3
 
! Отговори
nfhnf преди 2 години
Ами таксетата ко ше праят. Някой замисли ли се за тях. Бедните български бакшиши ... аууу :(
26
0
 
23
 
! Отговори
каква изненада преди 2 години
сега чакаме да ни обясните защо путин излезе глупав пускайки тръба до Турция и втора до Германия?
25
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Превключва се на местни газови находища,като и без туй има разработки за получаването им,които за тези цени ще се препокрият за използване и производството им ще излезе по ефтини по себестойност и окупаемост с независимост или диверсификация за ползване понеже тези находища все се окупират от разни по мании.
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има ядрени електроцентрали... шеее са праи и ше са бока от тях.
23
0
 
39
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Всички които не вярват в написаното нека да си припомнят как заради еко перките и фотоволтаиците цената на електроенергията скочи. Със затварянето на въглищните централи скока на природния газ ще е още по сериозен.
22
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТЕЦ София е на газ. Задава се голямото преселение на народите. София ще се опразни, за ужас на алчните брочкерчета, които ни убеждаваха че балон няма.
21
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който има жилище с ТЕЦ в София да го продава, че като вдигнат цените ще плащате по 1000 лева на месец сметки само за парно.
20
4
 
23
 
! Отговори
Един преди 2 години
Както в много други статии и тук е изтървана една нула в повече :) Реално цената на газа е скочила двойно от абсолютния минимум миналата година, когато цените пък бяха нереално ниски. Личи си, че в БГ някои кръгове натискат за силна инфлация. Засега народа спи.
19
1
 
12
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Защо статията е преведена с Гугъл Транслейт?
18
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълна измишльотина. Ще видят като тръгнат танкерите с евтина газ от САЩ..... и как така цената расте при тези американски доставки? Има някаква далавера, защото Русия е изпреварила Мексико по внос на петрол в САЩ и вече са втори след Канада....
17
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да излизаме по улиците докато е още рано,че после ще е късно.Всички наред ,първо Европейските бюрократи в Брюксел заради геноцида с наредбите ,после Европейската централна банка заради отрицателните лихви и инфлацията която ни докараха...всичко наред,масови протести...
16
0
 
21
 
! Отговори
bocko преди 2 години
в този сайт математиката куца яко!
15
2
 
6
 
! Отговори
СеверноМакедоноид преди 2 години
The end is near
14
0
 
30
 
! Отговори
sherlock преди 2 години
как ги изчислихте тези 1000% ????????
13
0
 
32
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
1000% хаххахаааааа, днес да не е 1април? :)))))))))))))))) Тези проценти за нищо ги нямате.