Най-големите бенефициенти по мярката 60/40 - държавни фирми

"Рудник Трояново - Север" е получило най-високи нетни компенсации
21 сеп 2021 11:04,
13
Най-големите бенефициенти по мярката 60/40 - държавни фирми
Снимка: БГНЕС

Държавни компании са най-големите нетни бенефициенти досега по антикризисната мярка за запазване на заетостта, придобила популярност като 60/40, показва анализ на данните на НОИ.

От старта на инициативата на 15 март 2020 г. до средата на септември 2021 г. общият обем на компенсациите възлиза на 1,5 млрд. лева, а средства са получили 13 307 фирми. Средната компенсация на служител е 575 лева, а 21 са средно компенсираните служители в компания, пише Investor.bg.

Впечатление прави, че фирмите, които са получили най-високи нетни компенсации, са от държавния сектор. Най-висока сума е отишла досега за „Рудник Трояново – Север“, част от "Мини Марица-изток" ЕАД, който е получил 45,5 млн. лева, а на второ място в своеобразната класация се подрежда „Рудник Трояново – 1“ с 38,4 млн. лева. На трето място по обща сума на компенсациите са „Български пощи“, които са получили помощ в размер на 32,6 млн. лева. Челната петица се допълва от казанлъшкия производител на оръжия „Арсенал“, получил 30 млн. лева от старта на програмата до днес, и „Рудник Трояново 3“, също част от „Мини Марица-Изток“ ЕАД, с . Още 3,4 млн. лева са получили „Мини Марица-Изток“ като централа.

Мярката за запазване на заетостта, придобила популярност като 60/40, с която се подпомагат българските работодатели и служители, ще продължи до края на годината. Това потвърди министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев в отчета за работата на служебният кабинет „Янев 1“.

Средствата за удължаването на срока на действие бяха осигурени чрез актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване.

Мярката 60/40 продължава да се прилага с новия си дизайн, одобрен от служебното правителство през лятото.

Повече подробности по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
2
 
! Отговори
Миньор преди 2 години
Токът не поскъпва заради мините. Мините произвеждат въглища, чиято цена не е променяна от 2009 г., когато е намалена от правителството на ГЕРБ. Елате да поработите в мините и тогава да драскате глупости. Швейцарска компания с 9000 средна заплата и е получила 60/40?!?! Моите уо, но в мините няма такива заплати.
11
1
 
0
 
! Отговори
ааяя преди 2 години
До Анонименми може би защото си социопат. Излез малко от нет-а, пообщувай!
10
1
 
2
 
! Отговори
До алкохолето преди 2 години
Значи все пак говорим за отмъщение? "А сега да видите, като криете осигуровки, как дойде моментът да уморим работниците ви от глад"! Така ли?
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 2 години
Държавните фирми не плащат осигуровки на минималната, а останалото в плик.
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кои шефчета? Защо не дадоха пари ПРЯКО на работниците? Да ти кажа ли? Защото никога идеята не е била да се помогне реално на хората! Идеята е конкретни фирми и хора да се наядат яко с пари, а масата да мре! Както винаги е било в България, всички сме равни, ама някои са по-равни!
7
2
 
6
 
! Отговори
Смешник преди 2 години
Не е редно като не си плащал нищо и си укривал всичко ква помощ. Възполват се от хората тези уж бедни работодатели пак си живеят висок стандарт шефчетата. Сега има голяма криза и недостиг на работна ръка,просто с тези незаконни условия няма никой който е бачкал зад граница да бачка и да го крадът тука а това са едни 1,5-2млн души в трудова възраст . Сега да се пенсионират тия набот 60 ще настъпи истинската криза за работна ръка!
6
1
 
21
 
! Отговори
Мишо преди 2 години
Как точно се е отразила тази пандемия в мините и рудниците? Нещо не ми го побира главата...Защо точно те?
5
5
 
6
 
! Отговори
До 4 преди 2 години
Ами ок, нека е така. А като 90 процента са в сивия сектор и като държавата това много добре го знае, при появата на пандемия, редно ли е да остави тези 90 процента да измрат от глад? Или потрива доволно ръце и мърмори "паднахте ли ми, дойде моментът за отмъщение"? Не е ли идеята да се подпомогне реално?
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с тези мерки. Изрядни платци сме, швейцарска ИТ компания със средна заплата над 9000лв.. И ние се възползвахме миналата година и получихме пари. Стига да си честен платец, получаваш всичко. Ама у нас 90% е сив сектор и се лае как нямало помощ. Има, ама за честните платци.
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъжа...много са частичните фирмички на нашите хора ,може да,се плаща но на тия които работят ,а не огромни хотели и подобни без да работят получават 60 на 40 ,това е нужно да се спре ,работих в подобен хотел който работи само лятото , ЕСкато охрана в сл.брвг миналата есен и зимата , персонала се водеха на работа с ги нямаше там ,
2
6
 
13
 
! Отговори
Нормално преди 2 години
Само държавните фирми са на светло.
1
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха ха...Сега ми става ясно защо не познавам нито един човек, получил помощ от нашата мила държава. Просто са си раздавали едни хубави суми на държавните предприятия, докато частните бизнеси *** един след друг!

Спонсорирани публикации