Белгийската KBC придобива "Райфайзенбанк България"

KBC Груп присъства вече у нас чрез ОББ и ДЗИ
15 ное 2021 10:57, Анисия Иванова
30
Белгийската KBC придобива "Райфайзенбанк България"
Снимка: БГНЕС

Базираната в Белгия банка KBC (KBC) и базираната в Австрия Raiffeisen Bank International (RBI) са постигнали споразумение тази сутрин KBC да придобие 100% от акциите на Райфайзенбанк (България) ЕАД, представляващи банковата дейност в България на RBI (“Райфайзенбанк България”), съобщиха от KBC Груп България.

Сделката на стойност 1,15 млрд. евро включва също така изцяло притежаваните от "Райфайзенбанк България" нейни дъщерни дружества "Райфайзен Лизинг България", "Райфайзен Асет мениджмънт" (България), "Райфайзен Застрахователен брокер" (обслужващ лизинговите и корпоративните клиенти на Райфайзенбанк), както и "Райфайзен Сървис".

KBC Груп присъства в България чрез „Обединена българска банка“ (ОББ), ДЗИ (Застраховане), „ОББ Интерлийз“, „ОББ Пенсионно осигуряване“, „ОББ Асет Мениджмънт“, „ОББ Факторинг“, „ОББ Застрахователен брокер“ и „KBC Клон България“. На 30 юли 2021 г. KBC придоби животозастрахователната и пенсионноосигурителна дейност на NN в България, съобщава Investor.bg.

Приключването на сделката подлежи на одобрение от регулатора и се очаква да стане факт до средата на 2022 г. След като това се случи, ще се пристъпи към сливане на между „Райфайзенбанк България“ и ОББ, което ще позволи на KBC да укрепи позициите си на българския банков пазар. Прогнозното обединено дружество ще постигне 18,2% пазарен дял по отношение на активите (спрямо 10,3% пазарен дял на ОББ) и ще заеме второ място по отношение на кредитите (17% прогнозен пазарен дял).

Очаква се сделката да има положителен ефект върху доходността на акциите от първата година нататък, при което покупната цена представлява 1,64 пъти прогнозната балансова стойност на нетните активи на целевата компания за 2022 г. и 12,5 пъти коефициента цена/приходи (P/E) (на база прогнозните приходи за 2022 г).

„На база лостовия ефект от обединеното дружество и експертния опит на KBC, ползите от синергиите се очаква бързо да нараснат от около 12 млн. евро през 2022 г. до приблизително 29 млн. евро през 2024 г. и да останат на приблизителни нива, надхвърлящи 25 млн. евро през периода от 2025 до 2031 г. (преди данъци). Сделката ще има капиталов ефект около -1 процентен пункт върху базовия собствен капитал от първи ред на KBC Груп (CET1) (3-то тримесечие на 2021 г.: 16,4% при пълно натоварване, съгласно Датския компромис) при сключването“, се посочва още в прессъобщението.

„Райфайзенбанк България“ е в страната от 1994 г. и има мрежа от 122 банкови клона. Кредитната институция е на шесто място на пазара, като активите ѝ заемат дял от 7,9%, а кредитите са 8,4% от заемите в България. В банката работят 2500 служители, обслужващи 635 хил. клиенти.

В края на първото полугодие на 2021 г. дружеството има кредитен портфейл от 3,3 млрд. евро (от който 36% корпоративни кредити, 64% ритейл, МСП и микробизнес кредити), 4,2 млрд. евро депозити и 5,2 млрд. евро активи и нетна печалба от 27 млн. евро. Коефициентът на базовия собствен капитал от първи ред (CET1) на дружеството към първото полугодие на 2021 г. възлиза на 16,4%.

KBC Груп е в България от 2007 г., като през 2009 г. KBC Група определи страната ни за един от основните си пазари. ОББ е сред първите 3 банки в България по отношение на активите, а ДЗИ поддържа първо място по отношение на пазарен дял на застрахователния пазар. „ОББ Интерлийз“ заема водеща позиция в България. „ОББ Асет Мениджмънт“ е местното дружество за управление на активи на групата, което сега доминира на местния пазар, като над една четвърт от активите му се държат от български фондове.

„Наистина се радвам за това второ придобиване в България в рамките на една година. Ние сме се позиционирали като силен пазарен играч, предоставящ пълния набор от висококачествени банкови, застрахователни услуги, услуги за управление на активи и лизинг. Придобиването на „Райфайзенбанк България“ е още едно доказателство за нашия ангажимент към българския пазар и за подкрепата ни към българската икономика. Ние сме изключително щастливи, че придобиваме един висококачествен бизнес с отлична репутация и управленски екип” , коментира сделката Йохан Тейс, главен изпълнителен директор на KBC Груп, цитиран в прессъобщението.

Петър Андронов, главен изпълнителен директор на бизнес направление „Международни пазари” в KBC Груп, добави, че новата сделка е в синхрон със стратегията на банката за развитие. „Тази инвестиция ни позволява да използваме част от капитала на нашата група като инвестиционна възможност за стимулиране на франчайза, постигане на синергии и устойчиво увеличение на стойността на пазар, който групата познава отблизо. В крайна сметка ние вярваме, че „Райфайзенбанк България“ и заинтересованите страни на KBC ще извлекат полза от обединяването на силните ни страни”, каза Андронов.

Питър Рубен, кънтри мениджър на KBC за България, обобщи, че сделката ще помогне на групата да постигне целите си и да си подсигури успеха си в бъдеще. „Очаквам с нетърпение да приветствам с добре дошли персонала и управленския екип на „Райфайзенбанк България“ и съм убеден, че заедно ще укрепим още повече лидерската си позиция, което ще е от полза за всички наши клиенти и други заинтересовани лица”, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
След вливането на Райфайзен и КБС в Обединена Българска Банка е извършена "миграция" на сметките. След миграцията се опитах да проверя движенията в сметката ми в ОББ бивши КБС и Райфайзен. Натъкнах се на моя променена самоличност и присвоена чужда самоличност в ОББ - чужда лична карта, чужди имена, адрес и телефон, чужд клиентски профил - присвоили са ми профил на студент в Западна Европа собственик на търговска фирма с валутни капитали. Вече съм в друга банка.
26
0
 
0
 
! Отговори
..... преди 2 години
Е как не тука ни убиват от всякакви такси и лихви си ги избият бързо
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 22Ще си спомняш с умиление за еднокнижника след януари :) Тогава може да си пуснеш и нещо за Ъпсурт за успокоение.
24
0
 
2
 
! Отговори
bdfbdnbf преди 2 години
И това ли ще го разрешат, то като се слеят пак ще затварят клонове и ще уволняват хора, то опашките пред райфайзен се понасяха след една година няма да се понасят
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тукашните форумци сте по-големи ревли от оплаквачките на погребения. България е малка бедна и смотана държава с прекалено много банки. Най-нормалното е има консолидация в сектора. 4 или 5 сериозни банки са достатъчни за нашите размери (в това число не влизат местните мафиотски банки, които се издържат от схеми).
22
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боко тиквата, еднокнижника със зелените пожарникаски чорапи загуби изборите от музикант - интелигентен човек, сега нещо не смее да се изкашля, само троловете още пишат по инерция, а дали ще им се плати е друг въпрос.
21
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някакви гербер.астки *** се изказват неподготвени, че един ден след изборите банките се изнасяли, което не е така.Второ, разбирачите знаете ли колко време отнема сключването на една такава сделка?!Риторичен въпрос, само да знаете, че е започнало по времето на тиквата.
20
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За къф са ми банки, парите са на фондовия пазар, а оборотните са в една карта издадена от фирмата дето си плащаш сметките.
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българската няма нищо общо с истинската освен името ! Побългарена сбирщина нагли българи мислещи че всички са им длъжни да им плащат такси защото са най великите на света. От племето на тиквата толкова
18
1
 
5
 
! Отговори
A3 преди 2 години
demek komunijagite specheliha izborite i awstriicite se chupiha ot bulgaria na drugija den
17
8
 
12
 
! Отговори
КВС преди 2 години
не са белгийци. Поне не и опериращите в България. Видях ги лично - руски генерали от КГБ са.
16
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато един ден след изборите се изнася банка извън БГ, и рапът наркоман печели първо място във София, е време за поголовно бягство от територията.
15
5
 
10
 
! Отговори
Райфайзен бяга преди 2 години
от България - мислете му! А колкото до намеренията - едно е да имаш намерение, друго е да го приведеш в изпълнение - явно с нововъведенията в изборите сме достигнали критична точка на риска.
14
8
 
16
 
! Отговори
Колко експерти преди 2 години
са се навъдили тук - както е по всяка тема, разбира се. Може ли само да спомена скромно, че за намеренията на австрийската централа да продаде "Райфайзен България" се знаеше от има-няма 5 години и това няма нищо общо с апокалиптични сценарии за България след изборите. Подчертавам го специално за гробарските *** в нета, чиито възложители още се надяват да ловят риба в мътна вода и вече им спускат съвсем смахнати опорки.
13
3
 
8
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
Продължаваме подмяната явно...
12
3
 
23
 
! Отговори
А преди 2 години
Ужас! Райфайзен да се готвят за поголовни уволнения, както стана с ОББ... тъпите белгийци разсипаха най-добрата банка!
11
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БЯГАТ ОТ ДЪРЖАВАТА НА ТИККВИТЕ И ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА...
10
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е лошо.Това ,че определен бизнес се продава е положително.Продава се печеливш бизнес в случая.Лошо е ако фалира банката.
9
7
 
21
 
! Отговори
Сандански преди 2 години
Австрийците знаят нещо, за да изчезнат толкова бързо.Лошо
8
1
 
15
 
! Отговори
Клоунски Свят преди 2 години
До Анонимен - 4 Точно това ми мина веднага през ум като видях новината, капитал изпревариха този сайт.Райфайзен не са се бутали да бъдат първи, но тихичко са имали винаги една стабилност като пазарен дял.Другото е че са мойта банка и незнам какво това означава за бъдещите ми отношения с тях.Предпологам офисите им ще бъдат ребрандирани и част от тях затворени - по начина по който се случиха нещата със офисите на Алфа Банк преди 7 години.

Спонсорирани публикации