Купуването на къща в метавселена - резултат от много свободни пари

Фундаментът е толкова изкривен, че се плащат милиони за виртуални имоти
Обновена: 13 дек 2021 19:58 | 13 дек 2021 19:37, Анисия Иванова
59
Купуването на къща в метавселена - резултат от много свободни пари
Снимка: БГНЕС

Биткойнът спадна с 20%, но пазарите на акциите и облигациите също бяха доста волатилни през изминалата седмица заради продължаващата несигурност около новия вариант на коронавируса Омикрон. Наблюдаваше се сериозно преминаване към по-сигурни активи, а влиянието на коронавируса е било добре дошло за ЕЦБ, които са намерили в него аргумент да продължат със своята подпомагаща монетарна политика. Едва ли ще се наблюдава традиционното повишение на пазарите в края на годината - отново заради омикрон. Това коментира Николай Ваньов, управляващ директор на MK Brokers, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Инвеститорите са нервни и все още включват в оценките на компаниите си възможността от нов локдаун. Акциите бяха големият победител от всички новини за инфлацията, но тя не е на заглавната страница. Докато не стане ясно какво ще се случи с Омикрон - а това отнема техническо време за изследване и наблюдения - пазарите не са готови да подемат едно сериозно повишение по акциите."

Има твърде много свободни пари и това води до наливане на средства в най-ранообразни активи като имоти в метавселената.

"Ако някой ми каже, че има сериозна логика да похарчи един или два милиона долара, за да си купи виртуална къща в метавселенета и да излезе на печалба от това - интересна инвестиция, но това е резултат от твърде много свободни пари", смята гостът.

Наличието на свободна ликвидност стимулира и някои по-неутвърдени криптовалути като dogecoin, коментира Ваньов.

"На самия сайт на dogecoin казват, че това е валута шега, а има капитализация от няколко милиарда, а SpaceX ги приема за плащане за следващите им полети. Това е резултатът, когато фундаментът стане твърде изкривен - той е такъв не от вчера, дори не от COVID-19 - в Европа може би най-сериозно от дълговата криза в периферията."

Европейските пазари се държат по същия начин като американските, но различието в паричните политики между ЕЦБ и Федералния резерв може да даде много различно отражение на пазарите, предупреди Ваньов. "Джером Пауъл промени езика си и "временна" отпадна от твърденията за инфлацията. Кристин Лагард продължава да твърди, че всичко е продиктувано от високите цени на енергията и други суровини и голяма част от инфлацията ще бъде временна."

Това ще се отрази на монетарните политики като Фед са много твърдо за затягане, а ЕЦБ усеща все по-голям натиск за това от страни като Германия.

Волатилността при криптовалутите е била повлияна и от разнопосочните сигнали за регулациите в Китай, но най-голямо влияние е имал Омикрон, който измести инфлацията като основна тема на пазарите.

"Рискът от инфлация беше докарал доходността по десетгодишния Бунд до нива от -0.10 до -0.15 точки, след Омикрон се върнахме на -0.35, с опити за -0.40. Най-сигурните активи спечелиха, а по-рисковите загубиха."

В коментар за кризата в имотния сектор в Китай и неизплащането на задължения от страна на Evergrande, Ваньов заяви, че ситуацията вече се влияе изключително от политиката на Пекин.

"Правителството ще реши дали Evergrande да фалира, по коя част от инвестициите си да фалира - дали няма да е само към международните кредитори, а държавата да изкупи местния дълг, дали държавата ще довърши проектите на компанията... Дори един фалит би се поел от пазара в структурата, в която е той сега. Свободната ликвидност е толкова голяма, че надали дори пълен фалит по външните облигации ще доведе до кой знае какви сътресения", смята Ваньов.

Омикрон е основният фактор и на петролните пазари заради евентуалното забавяне на икономическата активност.

Валутните пазари бяха най-стабилни, но еврото успя да възвърне част от изгубените си позиции, заради идеята, че Фед може да отложи повишаването на лихвите и затягането на монетарната политика.

Повече за влиянието на Омикрон върху пазарите и нагласите на инвеститорите и какво ще се случи, ако новият вариант всъщност е началото на края на пандемията може да гледате във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 54 - Те и парите не съществуват реално. Още от римската имеприя насам, е имало далавери и схеми.
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 56 - В Китай имат прекалено голям и бърз растеж. Повечето хора свикнаха, че на всеки 2-3 години, нещо се подобрява осезаемо. За съжаление, никой не може да подържа безкраен ръст и в един момент, ще има нормаличация.
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Криптото ще губи стойност щото хората кешират пари за празниците. В началото на другата година ще тръгне пак на горе заради инфлацията . През лятото пак така ще падне заради майнерите които дърпат крипто за да ходят на почивки и после пак на горе . В Китай според мене имотите се спукаха щото втвърдиха много юана. Тия с имотите разчитат на това че парите ще губят стойност по бързо от имотите и така хората няма да разберат че имотите падат. А инфлацията в САЩ може да изчезне до средата на 2022 ако
48
0
 
3
 
! Отговори
И.М. преди 2 години
Който иска да си купува виртуална къща, ние тук в България предпочитаме натуралните неща. Важи за имоти и всичко друго.
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми плащаш си за виртуална къща и се чувстваш щастлив :)))))) Толкова е издивял света вече, че дори си дават парите за имоти които не съществуват реално :) По добре щеше да бъде, да ги дадат на крайно нуждаещите се хора, вместо да ги дават за глупости :)
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз обаче ще инвестирам в къща с басейн на Марс!
45
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Раяята пак се изплаши от собственото си невежество и страха от промяна и както винаги почна да намесва евреите, бога и т.н. Овладейте се офци, никой нема да ви вкара насила в метавселената, нито насила ще ви ваксинират, нито пък ще отвлекат децата ви да ги правят гееве в Норвегия. Осъзнаайте се, невежи!
44
5
 
0
 
! Отговори
Александър преди 2 години
завистливи хора, овладейте се!
43
0
 
3
 
! Отговори
Д-р Исня преди 2 години
"А с какво се отоплят тези къщи , че с този скъпият ток. ..?!" Ще си купиш виртуалния ап на топлофикация.
42
0
 
1
 
! Отговори
Какво значи преди 2 години
Какво значи "1 hacker way"? В това няма никаква логика? Някой знае ли?
41
0
 
1
 
! Отговори
Аз само за информаци преди 2 години
До такса смет - НЕ обаче водомера е истински !
40
0
 
4
 
! Отговори
Аз само за информаци преди 2 години
А с какво се отоплят тези къщи , че с този скъпият ток. ..?!
39
0
 
9
 
! Отговори
Плана: преди 2 години
Виртуален милионер, но в истинския живот - затворник с 3 купички храна дневно. И като си видиш реалността, сам ще тичаш обратно в метавселената, където си харесван. Цирка е готов. И вие вече сте в него. Не е нещо, което предстои. То вече ви се случва... и ви харесва! Може би така трябва да бъде.
38
0
 
11
 
! Отговори
Докато преди 2 години
има овце,ще има и кой да ги стриже...
37
0
 
11
 
! Отговори
продавач преди 2 години
продавам едно островче от стотина хиляди декара със едно хотелче на пет етажа и триста стаи. Към него си има автопарк от сто ферарита, седем хеликоптера и два самолета боинг 747. Верно, малко старички модели, ама вътре всичко е барнато от Армани. Искам му само 100000 евра, направо без пари. За огледи се запишете. Намира се близо до центъра на метавселената, петата пресечка улево. Айде народе, не останаха.
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истината е че хартийките не струват нищо вече, хората ги влагат в продукти и технологии. Цените ще продължават да хвърчът нагоре .
35
5
 
1
 
! Отговори
К'ва къща к преди 2 години
За какво става дума не чета освен ако Радев не е замесен!?
34
3
 
7
 
! Отговори
. преди 2 години
Бегайте с тия бесовщини бре, страх от Бога нямате ли???
33
1
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
БИЛИ ВАКСИНАТА: СЛОЖЕТЕ СИ БУСТЕРИТЕ И ЩЕ ЗАМИНЕТЕ ПРАВО В МЕТАВСЕЛЕНАТА
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"До Анонимен 7 Защо трябва да даряваш и на кого?" -Аммма ... ама как? Защото сме хора! Защосо аз съм добър човек! Защото е християнско! Защото трябва да си помагаме! Моля ви - какви са тези въпроси?!?!

Спонсорирани публикации