Срязаха въжетата на лифта до Седемте рилски езера

Повредата е забелязана сутринта
4 дек 2009 16:43,
85
Срязаха въжетата на лифта до Седемте рилски езера
Снимка: Булфото

Срязана са осигурителната линия и част от въжето на лифта от рилския курорт "Паничище" до Седемте рилски езера. Това съобщи Славейко Стайков - управител на стопанисващото съоръжението дружество "Атомик инвест".

Повредата била забелязана сутринта при опит за пускане на лифта. Осигурителната линия алармирала,
че съществува проблем и работници тръгнали да обхождат съоръжението.

Първоначално предположили, че паднало дърво е блокирало конструкцията.

При третия стълб се оказало, че е срязана осигурителната линия и основното въже. Били намерени и инструменти, с които е действано.

С ножовка е извършено нараняването на основното въже и сигналния кабел на лифта, свързващ хижа "Пионерска" със Седемте рилски езера, съобщиха и от МВР.

Оперативна група от полицията в Дупница няколко часа е работила на мястото на инцидента .

Според прокуратурата деянието е умишлено. Стайков определи случилото се като "терористичен акт".

Съоръжението може да бъде възстановено за два дни. Образувано е дознание по случая.

Лифтът до Седемте рилски езера е с капацитет 200 души. Той бе пуснат през април и пое голям туристически поток.

В пиковите моменти натоварването достигна 2000 души дневно. В началото на ноември съоръжението бе спряно за две седмици заради профилактика.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
diamir преди 14 години
Цялата лифта трябва да бъде "отрязана"от там. Планината е за хора който я уважават и пазят.
65
1
 
0
 
! Отговори
Стига преди 14 години
Всякакви псевдоеколози, ***, неспособни да си вържат обувките сами, са се загрижили за планината. Планината я има от милиарди години, и ще я има и след като от човечеството няма и прах, така че не я жалете. Виж, какво искат хората - това е важно. Ако искат да се качват на Мусала в пухена възглавница с чаша скоч в ръка - тяхно право е.
64
0
 
0
 
! Отговори
oh преди 14 години
Леле леле що *** по тази държава,да вземат да режат въжето на лифта.*** кво се учудвам те и влакове спират с барикади както в дивия запад.
63
0
 
0
 
! Отговори
Ясно преди 14 години
Да хванат *** и да ги разстрелят. За тероризъм - това. А на всички "природозащитници" - да се застрелят сами.
62
0
 
0
 
! Отговори
Асанчо преди 14 години
Сбрали сме се една банда с ножовки и по тъмно ще скърцаме.На мен се падна стълб 17 след жребия.Решихме с парите от скрапа да дигнем паметник на незнайния мутротурист.
61
0
 
0
 
! Отговори
Азз преди 14 години
Аз ви казвам,че има ***,вие не ми вярвате!Ограничени *** хора,всеки има право да бъде в планината и да види красотите на България.Помислете с *** си тикви вместо глави,че има примерно и възрастни хора или малки деца и какви ли не още групи,може би дори и хора с увреждания,които също имат право да се качат до горе.Никой от вас (еко ***) няма право да казва кой къде да ходи!Аз също искам в планината да е чисто,както и на всякъде и да се запази природата,но не това е начина.
60
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 14 години
лифта не е незаконен и долната станция не е построена в сввлачище ти сигурно не си и ходила но говориш
59
0
 
0
 
! Отговори
случаен преди 14 години
Лифта- законен или незаконен работи.Който иска да се качи до езерата се качва.С какво друго - например с джип/някои от тия пристигнали с джип също хвърлятбоклуци за сведение/.Ромите едва ли се биха качили чак до там за накой и друг килограм евтино желязо.Ха сега познайте чии интереси са засегнати!
58
0
 
0
 
! Отговори
Mims преди 14 години
Tupiq lift ne samo che e nezakonen mi dolnata mu stanciq e postroena v/u slachishte i e vupros na vreme da trugne nadolu. Da ne govorim che lifta e sgloben ot pone 5 drygi takiva na vyzrast 20-30 god i e bezkraino opasen. A tova che iskat da go izkarat che e umishlena avariqta e samo prah v ochite vyzpolzvaiki se ot nashumeliq scandal!Syvet: Polzvaite neveroqtno krasivata pyteka!A ako iskate s kolata do lifta i ot lofta v hijata e na vitosha e na 10 km :))) i bez drugo e dostatychno osarana!!
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ооо, ЛюСи оТ пЕрнИк, *** на твоя дядо ли бил апланината, аз се чудех. Значи ти си тоя, дето ще каже, койда ходи в планината и кой - не. Ето, знаех си, че ще се обадиш.
56
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 14 години
нас не ни интересува ти къде си участвал разбра ли, а и досега не съм видял нито един ***
55
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 14 години
аз досега несам видял нито един *** а за вас незнам53 ти ако мислиш че рила е замърсена отиди и виж банско и тогава говори
54
0
 
0
 
! Отговори
Иван Костов преди 14 години
хихихихи Нямах какво да правя , сори ххихихи
53
0
 
0
 
! Отговори
ЛюСи оТ пЕрнИк преди 14 години
Участвах в похода срещу този лифт!И бих го направил отново...Рила е красиво място, което не заслужава някакви "туристи" да слизат по чехлички от колата да направят 10 крачки и да се качат на лифтчето...и после аз съм планинар...смешни хора и по-тъжното...жалки! Който уважава природата в България я пази, а не оставя всякакви отпадъци по себеси! Това не ви е града!!!След като прочетете може да плюете може и да се съгласите...това е моето мнение!!!
52
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 14 години
даже ако искаш може и казино да се отворити си ного *** знаеш лив свейцария само на една писта има 16 лифта а, пък на природата и няма нищо
51
0
 
0
 
! Отговори
Петков преди 14 години
Онзи ден бях до железарията да си купя малко винтчета за домашното майсторене и точно пред мен Ивaн Koстoв си купи хубава ножовка. Беше облечен и в планинска екипировка. Не знам дали това има нещо общо със случилото се, но ми се струва, че тук нещо намирисва. Той освен това има и мотив - научил е, че неговият политически противник Станишев има навика да виси по лифтовете и... Клъц!!!
50
0
 
0
 
! Отговори
кретените преди 14 години
А кога ще се отвори чалга-клуб на езерата? Омръзна ни да чакаме! А ромите кога ще ги викнем да акат горе?
49
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 14 години
браво 47 за псевдо-еколозите, има достатъчно незалесени области, да вземат по едно дръвче и да действат вместо непрекъснато да плюят по селяните, които не печелят кой знае какво от лифта.
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ето това е тероризъм - акт, с който застрашавш живота и здравето на хора, които не познаваш и с нищо не са ти виновни. Значи вече имаме и еко-тероризъм. Ако това е начинът за някого да си решава проблемите и да налага вижданията си, значи този човек е за затвора или за психиатрията. Ако това са ни "еколозите", по-добре да ходят да се гръмнат.
47
0
 
0
 
! Отговори
Азз преди 14 години
за пореден път се убеждавам,че съществуват страшни ***!Лифта е 1 от най-хубавите неща,които можеха да се случат.Благодарение на него най-накрая видях езерата.В крайна сметка за какво са тия красоти,като неможем да ги видим.А вие сте еко ***,лифта не пречи на никой!