Сбъднат блян на финландците – всекиму по ?800 месечно

Критици: Безумие, хората ще се измързеливят съвсем!
14 дек 2015 14:37, Елка Василева
126
Сбъднат блян на финландците – всекиму по ?800 месечно
Снимка: архив, Reuters

Финландският премиер Юха Сипиле възложи на Държавната пенсионна компания, разпределяща цялата финансова социална подкрепа за жителите на страната, да подготви проект за въвеждане на т. нар. гражданска заплата. Тя ще замести всички досегашни плащания - от социалните помощи и помощите при безработица до облекченията за семейства с деца и добавките за жилище.

Всички суми, "подхвърляни" днес от държавата, са обвързани с изисквания към получателя, но гражданската заплата ще се дава просто ей тъй, само защото те има на белия свят.

Във Финландия ще настане комунизъм. Или най-малкото нещо подобно, което да отговаря на прочутата марксистка формула за бъдното общество: "От всекиго според способностите, всекиму според потребностите", пише Виктор Кононов, "Новие известия".

Очаква се програмата за граждански заплати да бъде задействана през 2017 г. в няколко финландски региона, а след година, щом се прецени ефективността й, да обхване цялата страна. Предвидено е всеки неработещ финландец да получава към 800 евро месечно - "чисти", без данък.

Проектът на кабинета не бе възприет с възторг от цялата страна. Днешното икономическо положение на Финландия е сред най-печалните в Западна Европа. Безработицата достига 12 на сто, а сред младежта - 20 на сто; БВП ще отбележи тази година отрицателен растеж - минус 0,2 процента, а догодина ще порасне едва с един процент. Обичайна рецепта на правителствата в подобни ситуации е да орежат всички дотации и плащания за населението. Финландското обаче прави точно обратното.

"Безумие. Хората ще се измързеливят съвсем, страната ще рухне в бездната", уверяват критиците на идеята. "Точна сметка и ефикасен начин да тласнем напред икономиката", твърдят настояващите за финансова революция. Сред тях е и главният икономист на "Данске банк" Рогер Йосефсон, коментирал решението на официален Хелзинки така: "Финландия е в изключително тежък период - реформата ще й помогне да преразпредели доходите на населението, да повиши вътрешното търсене и да намали инфлацията".

Подкрепено от мнозинството в парламента, финландското правителство заяви, че радикално ще промени системата за социално подпомагане още напролет. И добави, че са необходими нетрадиционни методи за въвличане на безработните в трудова дейност и за активизиране на икономиката като цяло. За чудодейна и спасителна рецепта бяха обявени редовните месечни плащания - без насрещни задължения - на всеки незает на трудовия пазар.

"Днешната система е отживелица - коментира радикалната реформа една от авторките й, Карина Ютила, директор на аналитичната компания Е2. - Безработните просто си седят вкъщи, макар с тях да се занимава огромен бюрократичен апарат, гледайки да полагат грам усилие поне."

Ютила изтъква, че държавата харчи за тези контрольори много повече, отколкото ще отпуска за граждански заплати на безработните. От друга страна, стига да знае, че издръжката не му е грижа, човек ще стане по-активен. "Един ще събере кураж да открие фирма, друг ще си развива хобито, трети ще се включи в доброволческото движение - казва тя. - Повечето хора са активни по природа, ние ще ги тласнем към самореализация."

Редица експерти смятат, че Финландия, възприела през 60-те основните принципи на т. нар. шведски социализъм - разработената в северната й съседка сигурна система за социална защита, просто прави нова стъпка напред, към "финландски комунизъм".

Упреквани от критиците, че "безработните ще се измързеливят съвсем", привържениците на реформата припомнят експеримента на Канада, въвела граждански заплати в едно малко градче през 70-те. Резултатът бе положителен - нарасна заетостта, престъпността намаля, заболяванията също. Но опитът не бе внедрен по политически съображения, защото влезе в противоречие с либералната доктрина за развитието на капиталистическото общество, според която държавната намеса в стопанството трябва да е минимална.

Според авторите на програмата за "финландски комунизъм", гражданска заплата от 800 евро ще е достатъчна, за да не се тревожи човек за утрешния ден, и същевременно малка - стимул да печели повече. Днес във Финландия има цял куп вакантни места с непълен работен ден, колкото да изкараш нещо, но безработните не ги заемат, защото всеки страничен доход се приспада от помощите - социални или за безработица. Размерът на гражданската заплата обаче ще е стабилен, независимо дали припечелваш.

Анкетите сочат, че 79 на сто от финландците одобряват въвеждането на гражданска заплата, предлагайки и бонуси към базовата сума за принос в общественото развитие - било то доброволна помощ за стари хора или подреждане на собствения двор.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още по темата: Финландияпомощи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
0
 
! Отговори
Браво преди 8 години
Страхотно е.Ако сив гората, все би оцелял, но в това общество не можеш без пари да живееш.Това, което в гората би си откъснал, уловил, в града струва париА вече е нарушена еко/системата.Така, че напълно трезво и логично е да се въведе това. Страхотно е.
83
0
 
0
 
! Отговори
Валентин преди 8 години
До Анонимен 106А колко мислиш е заплатата в малките населени места в България бе "богаташ" ааа?
82
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Един ден всички ще плачем, задето сме се продали на "светлините на света".Колкото повече притежава човек, толкова е по-нещастен и изисква от другите.Живота на спокойствие с нищо не може да се замени.
81
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В русия за работа плащат $90 месечно !
80
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много правилно решение!По същество парите са официален документ за качествено изпълнена необходима за членовете на обществото дейност,чрез която се решават обществени проблеми. Какво означава "няма пари",след като хората имат условия,знаят,могат и трябва да си решават проблемите?"Няма пари" е смисъла и съдържанието на живота на управляващите обществото икономически и финансови терористи!Време е да бъдат съдени и унищожени за приложения геноцид и унищожените икономика и екология!
79
2
 
8
 
! Отговори
Браво преди 8 години
Това е страхотно)
78
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Парите идват само от ДДС и акцизи. Цялото ДДС, което се събира в държавата се разпределя като гражданска заплата. Идеята е, колкото повече се работи, толкова повече се вдига гражданската заплата. 800 евро не е случайно избрана цифра. Ефектите са много - ще има изсветляване на икономиката, сивия сектор ще се свие до минимум, а потреблението ще задвижи икономиката. Защото всеки ще има сигурен доход, който не е нужно да пести, а може да го изхар1и в текущия месец.
77
0
 
5
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
"Всички суми, "подхвърляни" днес от държавата, са обвързани с изисквания към получателя, но гражданската заплата ще се дава просто ей ТЪЙ, само защото те има на белия свят."Е.л.ке, прекрасна си!Азис щял да пее в Син Сити след 23 часа. Да не пропуснеш!
76
0
 
4
 
! Отговори
Топчо преди 8 години
Аман от дилърите на фалшиви новини из нета, при нас новините идват с два месеца закъснение.
75
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези финландци са ги снимали на бул. Витоша ппреди ремонта.Много благодарим "Днес Бг."
74
3
 
4
 
! Отговори
първо преди 8 години
това не е вярно, финландското правителство го отрече, преписано е от западни медии от долнопробни руски сайтове, второ и сега в Скандинавия няма гладни или оставени на улицата и няма нужда психически неуравновесени критици да се произнасят. Векове наред хората има с какво да се занимават и развиват
73
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименНа теория добре, обаче от къде ще идват тези пари. От данъци? Все някой трябва да плати....А откъде идват парите за социалните и за безработните? Някои взимат в първите месеци до 75% от последната заплата. Впрочем така излиза много по-евтино на държават отколкото да поддържа целия сложен и скъп механизъм на социаланта система. Това е изчислено и предлагано и преди, но тогава хората няма да се страхуват от безработицата.
72
2
 
13
 
! Отговори
anoniemn преди 8 години
построеното от предишните поколения дава рента, научните и технологични постижения също са един наследствен фонд - така че парите не идват само от данъци
71
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хехе, нормално! Който е най-близо до дядо Коледа получава 800Е помощ всеки месец , докато пристигне до България пачките в чувала свършили. Може да е останала някоя жълта стотинка само ;)
70
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Парите винаги идват от данъци. И досега парите за безработните са идвали от джоба на данъкоплатеца. Въпроса е дали с тази нова система тоест с премахването на помощите на безработните и ввеждането на гражданска заплата държавата им ще плаща по-малко от бюджета.
69
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ПетърНа теория добре, обаче от къде ще идват тези пари. От данъци? Все някой трябва да плати.
68
0
 
6
 
! Отговори
ppp преди 8 години
До 5 Анониментова касае само фините, другите ще почакат да станат такива и тогава)
67
0
 
7
 
! Отговори
Петър преди 8 години
Но, не трябва да забравят че само защото те постъпват по-такъв долен начин не значи че другаде има много по-добри от тях хора които мислят доброто за съгражданите си и на които съзнанието не е помрачено от безумна алчност, дерибейство и корупция.
66
0
 
42
 
! Отговори
Петър преди 8 години
Разбирам че за мнозинството тукашни чорбаджии да се "дават безплатни пари" е лудост противоречащ на всеки долен инстинкт на алчност в тях. Те са свикнали хората да им работят за без пари, да не плащат осигуровки, да им орязват отпуските и болничните, да ги карат да работят извънредно и да ги навикват че ефективността на труда им не била като на запад без да се замислят че харчат спечеленото на гърба на хората за глезотии и модни коли вместо за осъвременена база която да вдигне производителността
65
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всъщност идеята не е шведска или финландска, а германска. Измислил я е отдавна шефът на веригата магазини DM и става въпрос за всички граждани, а не само за безработните. Само че досега в Германия не е била обсъждана сериозно.