Денят, който завинаги промени Германия

Ако извършителят е бежанец, са възможни политически сътресения
21 дек 2016 11:37, Бойчо Попов
43
Денят, който завинаги промени Германия
снимка: Ройтерс

Един атентат в Берлин разтърси и потресе Германия. 12 души загинаха, а почти 50 са ранени, някои от които тежко. Този терористичен акт разтърси цяла Германия, разтърси целия свят, където живеят германци, пише в свой коментар главният редактор на Deutsche Welle Александър Кудашев.

Той бе извършен на място, което символизира мира – коледният базар, който се посещава от милиони хора от цял свят, които искат безгрижно да се разходят и насладят на радостта от предколедните празници, и да забравят за ежедневието и стреса си.

В коментара си Кудашев изразява мнението, че атентатът е насочен срещу всички тези хора, които искат да живеят свободно и безгрижно. По думите ми това е варварски акт срещу техните мечти и свобода. "По този начин този терористичен акт променя цяла Германия. Държавата вече не е на мерника на тероризма, а е негова жертва. Също както англичаните, французите, испанците, евреите, американците и други", добавя авторът на коментара.

Няма никакво значение дали извършителят е психичноболен, дали е вълк единак, който иска да убива, или е представител на група с фундаментални идеи. Всички те, смята Кудашев, нанасят дълбока рана на свободното общество. Те нанасят дълбока рана на отвореното общество. С атентата срещу коледния базар бе ударен не просто един християнски символ, бе ударен символ на германската и европейска традиция и идентичност.  

Този атентат може да се счита и за предзнаменование. Манталитетът на германското общество ще се промени. Безгрижните ще стават все по-малко.  Германия ще се чувства несигурна. И ще става несигурно.

Кудашев е на мнение, че са възможни огромни политически последици, тъй като атентатът най-вероятно е извършен от бежанец. Човек, който е търсил спасение в Германия. Човек, който е искал убежище. Човек, на когото Германия му е подала ръка. Ако се окаже, че извършителят е наистина бежанец, който е дошъл в Германия миналата година, когато държавата широко и чистосърдечно отвори границите си за бягащите от ужаса на войните, то бежанската политика на канцлера Ангела Меркел ще бъде подложена на остра критика.

"Това може да доведе и до рязко намаляване на съчувствието към изпадналите в беда хора. Тогава и Германия може да бъде разтърсена от вълната на десен популизъм. Тогава отвореното общество може да стане затворено. Тогава политическият климат в Германия може да стане изключително тежък. Това може да застраши свободата на хората".

Още подобни анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Място на действието германия, 22 декември 10,57 минути. Х място, германците са се наврели в мишите си дупки. По радиото и телевизията ги призовават да излязат, но те вече не вярват, яли са попарата много пъти. По улиците се разхождат само имигранти,които оплакват нещастната си съдба-помощите вече не са това което бяха и горките са постоянно само на боб. От време на време се чуват леки нещо от рода на гърмежи,но те са само следствие на ферментирането на боба. Германците продължават да си стоят в
30
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми че то и в България е така. Вече 27 години Москва ни пробутва фалшиви ценности с Хелсингския Комитет който на думи защитава права, а всъщност провежда коварна московска политика.
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Страх ме е да влизам в метрото, там било най-опасно.
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
бежанската политика на канцлера Ангела Меркел ще бъде подложена на остра критика------------------------БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ
27
0
 
5
 
! Отговори
Куха лейка преди 7 години
Снощи разговарям с една Туркиня каза че я е страх да посещава пазарите тук. Тия хора не си дават сметка че може да газят и братята си... Глупави хора с промити мозъци...
26
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Това може да застраши свободата на хората"Свободата на хората отдавна никаква я няма!Прикриват се престъпленията на наглите пришълци, осигурява им се наготово жилище и издръжка, докато германците трябва да работят за да си ги осигурят сами, насилват и убиват децата им, а те трябва да мълчат, за да политкоректни и накрая за капак, ги газят по празниците, като отново се прикрива извършителя, след като вече самите ислямисти официално обявиха, че са отговорни за атентата.За каква свобода говорите?
25
3
 
8
 
! Отговори
Канетесиги Още преди 7 години
Само десния Национализъм,забраната на С.о.р.о.с.о.и.д.и млти-култи организации,с чиято помощ талибаните и допускат у нас,може дани спаси.Помагайте им на тях,горките,а та за благодарност видяхте какво правят?И мазохизма ли влиза в евр.о.Г.е.й.с.к.и.т.е т.нар.ценности?
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 26 Прогнозата ти е верна.
23
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От този случай зад Меркел ще застанат хиляди бежанци оцелели от бомбите на Русия в Сирия. Така Германия от "набедени умишлено терористи" ще се сдобие с верна стража.
22
3
 
12
 
! Отговори
ами преди 7 години
Значи АКО е бежанец....бъдете сигурни,че НЯМА да го хванат,за да запазят Меркелката и да не се надигнат хората!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
21
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов отдавна им казваше ЕС да си затвори границите, но доволните глупацци не го слушаха.Бежанците у нас са много малко и повечето са регистрирани, а и те опитват да отидат в западна Европа, не да остават тук.Не плюйте Бойко, той се справи добре, у нас е спокойно, къде видяхте нерешени проблеми?!А вие как помогнахте, какво направихте вие, продажжни руски преддатели ?
20
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако бил бежанец ... че да не е марсианец ?!
19
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ония в Лайпциг, дето го хванаха преди да успее, беше бежанец, и другите също или деца на бежанци. Сега какво точно се промени? Просто, както видяхме, социологическите проучвания се фалшифицират, а повечето немски новинарски сайтове нямат функция коментари или я махат под важни новини.
18
5
 
12
 
! Отговори
ЧАН преди 7 години
Един герберастки депутат рече,че Борисов бил оставил една стабилна и спокойна държава.Да бе.Даде възможност на всякаква терористична *** да влиза и излиза от страната ни спокойно и безнаказано,просто за да не му усложняват живота,регистрира ги у нас,а Европа ще ни ги връща.Ами,да! Защо са им? Европейските държави си строят огради,затягат границите си и водят национални политики за разлика от Борисов.Сатрапът само чака да се върне на власт и-наше чудо,та ничие.Пак си го натре-сете и ще рИвете!
17
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
баба меркел даже не изпрати съболезнования за руския посланик в турция , явно съвсем е изперкъла.
16
1
 
15
 
! Отговори
Ами, преди 7 години
Дано най-после да им дойде умът на германците.Докато си дундуркат танте Меркел,ще има много да плачат след поредни атентати.Не само Германие,но и Европа ще лее сълзи и ще потъне в траур.Необходими са крути мерки спрямо нашествениците.Дават им подслон и превилегии,каквито ние самите нямаме,а те ни отвръщат с кървави атентати.Меркел е американски канцлер,а не германски.Не я ли изритат подобаващо,цяла Европа ще дава невинни жертви.Това е нужно само на Америка и неофашистката Меркел.
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
(Денят който за винаги промени ГерманияАко извършителят е бежанец са възможни политически сътресения)Мислехме че комунистите ни лъжат!? Боже в демокрацията истината е тотално забранена! Сега мислят кой да посочат за извършител за да тушират напрежението. А може би е бил мъртвият поляк ???
14
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бабо Меркел, нещо да кажеш? Нали ти ги натресе на Европа тия.
13
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европа прие и измъкна от войната, тези несъвместими с цивилизацията и европейските ценности хора. За благодарност донесоха войната и страха при нас.
12
0
 
20
 
! Отговори
Bond преди 7 години
Идват избори. Как така ще го изкарат от подопечните на баба Меркел?Инженерите, архитектите, ИТ-та такива работи не правят.