Роберта Мецола: Бих искала Еевропарламентът да е световен лидер

Кандидатът на ЕНП за председател на ЕП - ексклузивно пред "Брюксел 1"
9 яну 2022 20:30, Нели Христова
49

"Ако отправим поглед към следващите две години и половина, бихме искали да видим един много прозрачен парламент, много достъпен и функционален, който се възползва от технологичните открития как да работим като модерен парламент. Но също така бих искала този парламент да бъде възприеман като световен лидер, което означава да излезем извън балона на Брюксел и Страсбург и да стигнем до всяко едно училище и да кажем на учениците в него, че няма значение колко голямо или малко е мястото, където живеят или където са родени – те могат да бъдат в европейския парламент, могат да донесат промени, могат да взимат решения за климата, за миграцията, за гражданските свободи, за отбраната, за всеки въпрос, който има значение за гражданите. Те могат да го направят в Европейския парламент и това е посланието, което аз искам да отправя," каза в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR Роберта Мецола, евродепутат Малта, първи зам-председател на ЕП и кандидат на ЕНП за председател.

Изборът ще се състои по време на сесията от 17 до 20 януари 2022. Мандатът от 5 години се разделя на ротационен принцип между двете водещи политически групи в ЕП - социалистите и ЕНП. В момента постът се заема от социалиста Давид Сасоли от Италия, но точно по средата на иначе 5-годишния мандат на ЕП по неписано правило се прави ротация.
 
"Надявам се, че след две години и половина ще имаме парламент, който ще работи в пост пандемична среда. Има множество законодателни инициативи насочени точно към това, за което споменах и трябва да видим как да ги осъществим. 2024 не е далеч - тогава ни предстоят европейски избори. Сред членовете на този парламент се усеща вълнение и те искат да се обединят и да работят в тази посока. Видяхме това да се случва с Фонда за възстановяване и устойчивост, а също и по въпроса за ковид-сертификата. Ако говорим за бъдещето, можем да кажем как ще съживим дебатите, как ще променим начина, по който дебатираме в тази зала, как да гарантираме по-добрата работа на комисиите и да сме сигурни, че ще има председател, който да гарантира, че решението взето с мнозинство от парламента ще бъде успешно представено, защитено и договорено с Комисията и Съвета," каза Мецола.

ЕК се оглавява от жена, ако и ЕП бъде оглавен от жена, това ще е исторически момент за институцията, смята Роберта Мецола.

"Няма да е за първи път Парламентът на Европа да бъде оглавен от жена.  Преди двадесет години, през 1999 начело на парламента беше жена, а за първи път това се случи през 1979, когато Симон Вейл стана първата жена председател на този парламент. До момента това се е случвало два пъти," казва кандидатката за единия от трите най-високи постове в евроинституциите.

Председателят на ЕК е жена - Урсула фон дер Лайен, ако ЕП бъде оглавен също от жена, ще има ли напредък по въпроса за равното заплащане на мъжете и жените, което в ЕС не е достигнато? Все още съществува разлика от повече от 15% в заплащането при полагането на един и същи труд от представители на двата пола.

"Неравенството между половете си остава въпрос на дневен ред, по който трябва да работим. Този парламент е лидер в гаранциите, че проблемът е засегнат в нашите резолюции, а също и в законите, приемани в залата. Често говорим по неравенството между половете, но понякога приемаме резолюции с мнозинство и после ги забравяме до следващия път. Когато мислим за този парламент и как да го реформираме, въпросът не се свежда до това да има жена-председател, а и до това равенството между половете да намира израз на всички нива в парламента – както на политическо ниво, така и от административна гледна точка.
Когато се замисля какво би могъл да направи този парламент, то е, че той би могъл да е лидер в гарантирането на равенство между половете във всички държави членки. В момента отговарям за националните парламенти и пътувам в много държави членки и често ме питат как може да се гарантира влизането на повече жени в политиката. Ако  има нещо, което бих искала да постигна през следващите две години и половина, то е създаването на проекти за жени лидери, за да може повече жени да погледнат на политиката като сила в името на доброто, а ние да ги убедим да го направят, да дойдат тук и да променят света," казва Роберта Мецола преди вота за председател на ЕП.

Вижте цялото интервю на Милена Милотинова с Роберта Мецола.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голяма Бяла Птица!
26
2
 
2
 
! Отговори
ГОЧО преди 2 години
Ето ви я истинската цел на тоя евр-е-й-с-к-и съюз!!! На върха корпоративна германия и франция, а наоколо само р-о-б-и! Няма да изкарате много, защото не четете историята!! Имахме преди 30 години такъв съюз и нищо не се получи. Този не е по-различен!!
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европарламента да е световен лидер, а ТЯ да е начело на Европарламента! Еха.... Ами иска жената, иска........ Цялата власт у Света иска! )))
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно иска корупцията да е наложен начин на живот в целия свят. ЕС=КОРУПЦИЯ=ИЗМАМА
23
0
 
8
 
! Отговори
Архангел Псувнаил преди 2 години
Поредната грозна феминистична кукувица бленуваща за истанбулско просо
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боже, с какво са им пълни главите! С всяка година ЕП става все по-инфантилен.
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия ще им преподава тия дни урок по световно лидерство.И то на техен терен.Ако не внимават,може да изгубят пак източна Европа.
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Световни лидери?Вие сте наследници на бивши колониални империи!Вие вече бяхте световни лидери и се погубихте.А и с теми като равенство на половете не се става световен лидер.Нито пък с мир между народите.Уви,историята е безмилостна-лидери са само победителите във войни.А ВСВ Европа я загуби ,прегазена от Русия и Америка.
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Световни лидери?Вие сте наследници на бивши колониални империи!Вие вече бяхте световни лидери и се погубихте.А и с теми като равенство на половете не се става световен лидер.Нито пък с мир межсу народите.Уви,историята е безмилостна-лидери са само победителите във войни.А ВСВ Европа я загуби прегазена от Русия и Америка.
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия може и да са лидери ,но само в малоумната кратуна на Стефан Цанев!
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мър.и ,заслужавате един поход на Путин из Европа.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС има намерение да обяви атомната енергия за зелена, а газовата винаги ще бъде считана за вредна и неекологична. Но ако обяви атомната енергия за зелена това означава Русия изведнъж да стане най-зелената страна и почти да е изпълнила зелената сделка без да похарчи нито цент, докато ЕС похарчи трилиони за безполезни соларни пенели и вятърни перки. Освен това ЕС ще бъде принуден да плаща около 200 милиарда евро годишно въглеродни квоти на Русия по самите правила и договори на ЕС.
15
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новия министър на икономиката на Германия Роберт Хабек, както и от министъра на околната среда на Австрия Леонора Гевеслер заплашиха с официална жалба ако Европейската комисия не се откаже от решението си да разгледа атомната енергия като зелена. Ядрената енергия и природният газ са енергийни източници, увреждащи климата, "унищожавайки бъдещето на нашите деца", каза Гевеслер. Газта и ядрената енергетика трябва да бъдат забранени в ЕС ако искаме да спасим планетата, иначе нашите европейски деца няма да доживеят до 40г.
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде по леко, ЕС вече е нищо, дори го игнорираха от разговорите между Русия и САЩ за сигурността в Европа.
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
мецолана пак вицове на квадрат
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как ми е писнало вече, от гнусни еврокомсомолци натегачи...
11
0
 
7
 
! Отговори
преди 2 години
Това ще е исторически момента за който на никой не му пука !
10
1
 
4
 
! Отговори
Истанбулец преди 2 години
Матриархат трябва да има!!! Само жени трябва да ни управляват!
9
0
 
13
 
! Отговори
айде няма нужда преди 2 години
Щом холандците тръгнаха да правят партия на педофилите...
8
1
 
1
 
! Отговори
32 пол преди 2 години
До Анонимен 9 Знае ли се дали е свестен!?