Вебер към Фон дер Лайен: Арестът на Борисов поставя под въпрос демокрацията

От ЕНП са притеснени, че е замесена и Европейската прокуратура
5 апр 2022 16:08, Нели Христова
197
Вебер към Фон дер Лайен: Арестът на Борисов поставя под въпрос демокрацията
Снимка: БГНЕС

Неоправданото задържане на представители на опозиция поставя под въпрос демокрацията и върховенството на закона в България. Това заявяват в писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер, председателят на Комисията по бюджетен контрол в Европарламента Моника Холмайер и координаторът на Групата на ЕНП в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Йерун Ленарс.

Повод за писмото е арестът на бившия премиер Бойко Борисов, бившия министър на финансите Владислав Горанов и пресаташето на ГЕРБ Севделина Арнаудова 17 март 2022 г. В писмото до фон дер Лайен тримата евродепутати посочват още, че домовете на Борисов, Горанов и Арнаудова са претърсени и те са задържани без да са им повдигнати обвинения, съобщават от пресслужбата на ЕНП.

„Действията на полицията вероятно нарушават множество процедури от Наказателно-процесуалния кодекс на България. Нарушенията може да включват липса на достатъчно доказателства за започване на производство, неоправдано използване на процедурата за спешно процедура, липса на предварително одобрение и последващо валидиране на операцията от съда и присвояване на компетентността на прокуратурата от полицията“ се посочва още в писмото до шефа на Европейската комисия.

Председателят на Групата на ЕНП Манфред Вебер и евродепутатите Холмайер и Ленарс изразяват пред Урсула фон дер Лайен и сериозното си притеснение от факта, че българското Министерство на вътрешните работи е въвлякло Европейската прокуратура във вътрешнополитически борби. „Притеснени сме, че опитът за замесване на Европейската прокуратура в тази вътрешнополитическа борба, включваща злоупотреба с правни и административни ресурси, може да повлияе негативно на общественото доверие в Европейската прокуратура и да подкопае текущите и бъдещи разследвания“, посочват още европейските депутати.

В заключение председателят на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер и колегите му Моника Холамйер и Йерун Ленарс от проучвателната мисия, която ЕНП изпрати в България, настояват пред Урсула фон дер Лайен Европейската комисия да следи отблизо ситуацията в България. „Изключително важно е всички участници и институции да зачитат принципите на демокрацията и върховенство на закона. Всяко нарушение на закона трябва да се разследва безпристрастно от компетентните органи, в съответствие със законовите процедури и без политическа намеса“, се посочва още в писмото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
0
 
0
 
! Отговори
Велизар преди 2 години
А защо този Вебер,не отговори къде са ограбените пари от българите?От същите тези лица!
172
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мисля след такова изказване, че единствената реакция от българска страна е излизане от ЕС! И без това крият парите за възстановяване за 4-ти път, бездарниците от правителството са изкарали дългите езици и лижат.жестоко! Щом можем с данъчния рекет да си изкарваме данъците, значи не ни трябват ниви заеми от ЕС! А и освен това няма да даваме от нашите пари на Брюксел по нататък!
171
1
 
4
 
! Отговори
тя преди 2 години
Нали му е приятел ,защитава го без да се интересува от корупцията и ниските доходи на българите !
170
7
 
6
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Тук някакви новоизлюпени "управляващи" взеха да си мислят, че цяла България им е бащиния, но не би !
169
4
 
5
 
! Отговори
4epa преди 2 години
ДС И БКП СА ПРОМЯНАТА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
168
6
 
5
 
! Отговори
А вебер преди 2 години
Твоята защита на явен крадец,престъпник. Като Тиквата..обявен по делото срещу България от ЕС по правата на човека,когато нареди да се използва прекомерна сила гранатомети срещу криминално лице. Е много съмнителна и показателна за твоя морал и отношението ти към законността. Кажи ми кой защитаваш за да ти кажа какъв си!
167
2
 
4
 
! Отговори
СССР - няма бъдеще.. преди 2 години
Остават само Москва, Чечня, Дагестан..... +...... Путин, Радев, Рашков и Петков....
166
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ейййййй, роби от некачествен материал, опомнете се
165
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вебер да си гледа държавата, че света още помни и извинението на Меркел, няма да заличи историята.....В нашата държава ние решаваме, нито Вебер, нито Ердоган, нито Путин, нито който и да е психопат!!!
164
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тиквата дали знае, че няма да завлече нищо никъде.Наглите си мислят, че са вечни.Жалки обезформени крадливи същества.Как може някой да е гласувал въобще за тези хора.На тях на лицата им пише:"Не ни пука за теб *** българино! Интересува ни да ставаме все по- богати и могъщи! А ти *** българино си толкова глупав, че ни правиш богати, благодарение на тъпотията си....! Отново те изиграхме и ти заради олиото, ще ни върнеш рахатлъка, че милионите ни свършват, а идват нови евра"....
163
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демократично ли беше да гласуват хора, които не говорят български и Ердоган да помага на тиквата, която гордо стоеше под турското знаме.Платихме за тръбата на Путин, тиквата взе джипките, а за нас знаете какво, сега се прави на солидарен с Украйна, пак номера за пред чичо Байдън и ЕС.Последната издънка с австрийската тиква на която кой знае колко сме платили, за да може наш Боко да е до живот.До кога, българино?
162
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вебер също е разследван за корупция, но са се потушили нещата.Навсякъде има тикви и се поддържат, защото единият урежда евро пари, а другият му се отплаща По- точно българският народ.....Урсула фон две Кайен е заела мястото му, Вебер не е получил подкрепа... Не зная колко се харесват! Но този Вебер да се бърка във вътрешните работи на страната, не е ок.На изборите Доган помогна на тиквата с гласове, сега Вебер, айде стига вече.Ние отделна държава ли сме или какво???
161
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да видим ракцията..Най-смешното е че европокуратурата се намесвала вв вътрешно политическите борби.. ми нашия главен прокурор е на каишка на депутат обвинен по магнитски..Теа не знаят калва кал е тук..ю
160
4
 
16
 
! Отговори
МИНИСТРИ-БАНДИТИ преди 2 години
Рашков и Петков преследват 1 000 000 българи и техните семейства по политически причини......... Бай дъне, къде е НАЙ-ВЕЛИКАТА ДЕМОКРАЦИЯ - САЩ..??.... ПОСОЛСТВОТО НА САЩ-ЗАЩО ПОЗВОЛЯВАТЕ ТОВА...??...... ГУБЯ ВЯРА В САЩ...... ЕВРОПА - FOREVER..!!
159
7
 
7
 
! Отговори
Whitestar преди 2 години
Г-н Вебер, ако един човек е вършил очевидни престъпления няма значение кой ще го обвини. Законите би трябвало да важат за всеки! Не виждам, г-н Вебер, каква е ползата от опозиционните реверанси, ако са в ощърб на законите! Обърнете внимание, че този салтанат е по-скоро вреден за обществото, от колкото полезен!
158
3
 
13
 
! Отговори
Антикомунис преди 2 години
Некадърното кире се оля с беззаконията си, младока иска да коли и беси по негово съображение кой крив кой прав. Използва рашката като зло куче, но май им набиха канчетата от ЕС яко, и за това че намесиха и Кьовеши. Абе ИЗБИРАТЕЛИ с просто око се вижда че по некомпетентни по всички въпроси управляващи не е имало досега
157
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми прав е човека ве, Ко му й на Баце? След 2-3 месеца пак ще е премиер, милиардите от ЕС ще потекат към България, после по сметките на важни политици от Европата. Ще сме победили Русия, ще си черпаме газ и петрол на корем... И всичко това благодарение на БАЦЕ. Пенсии 2-3 000 евро заплати два пъти повече. Що пък да го съдят, айде де. Ми магистралата към САЩ, новите самолети? Много сте лоши ей. Никакъв съд за Баце! БАЦЕ ПРЕЗИДЕНТ!
156
9
 
13
 
! Отговори
Вън Нинова преди 2 години
От властта! Бойко,с теб сме!ГЕРБ е първа политическа сила!Винаги!
155
7
 
13
 
! Отговори
Да спасим Борисов преди 2 години
От мракобесието на Рашков и Нинова!
154
12
 
8
 
! Отговори
D преди 2 години
За каква демокрация говорим, щом става въпрос за Борисов?? Точно той унищожава демокрацията и налага полицейщината и диктатурата!!!