Енергоспестяващите крушки облъчват с фенол

Отровата е била използвана в концентрационните лагери от нацистите
Обновена: 21 апр 2011 13:29 | 21 апр 2011 13:14,
60
Енергоспестяващите крушки облъчват с фенол
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Германски учени са установили, че новите енергоспестяващи крушки излъчват при работа опасни вещества, сред които и фенол, отрова, използвана в концентрационните лагери от нацистите през Втората световна война, съобщи "Дейли мейл".

Изследователите предупреждават да не оставяме децата си да спят в непосредствена близост до действащи  луминисцентни крушки, защото те излъчват канцерогенни химикали, сред които нафтален и стирен.

Евросъюзът предприе мерки за замяната на всички реотанови крушки с енергоспестяващи, за да бъдат намалени емисиите на въглероден диоксид в атмосферата. Но новите осветителни тела съвсем не са толкова "зелени", колкото се предполагаше. Когато те се счупят, от тях изтичат опасни количества живак, също силна отрова.

Сега експертите са установили, че при работа те изпускат опасните химикали под формата на пара. Според Андреас Кирхнер от Федерацията на германските инженери, покрай енергоспестяващите крушки се образува вреден "електрически смог". Те не трябва да се употребяват в непроветряеми помещения и в никакъв случай в близост до главата.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
8
 
! Отговори
вредни са разбира се преди 13 години
Освен всичко изброено по-горе, луминесцентните лампи са вредни и с това, че излъчват в ултравиолетовата част на спектъра. Някой от вас да знае място, където се събират тези опасни отпадъци? Разбира се, че не, те отиват на сметището с другия битов ***, където причиняват замърсяване с живак. Е, какво им е екологичното тогава?
55
4
 
2
 
! Отговори
Varg преди 13 години
Пак поредна манипулация.Още като прочетох нацистки лагери и ми стана ясно всичко.
54
1
 
12
 
! Отговори
АТАНАС преди 13 години
със светодиодните лампи се спестяват около 80% от необходимата енергия.Тоест, ако цялото осветление в България се осъществява по такъв екологичен и енергоефективен начин, биха се освободили около 40% от капацитета на АЕЦ Козлодуй''-м-р Трайков greentech.bg/?p=19091СТАВА БЪПРОС ЗА ДИОДНИ ЛАМПИ а тези с живак са за ***.
53
5
 
6
 
! Отговори
ас преди 13 години
и един мармот обвива шоколада в станьол....
52
2
 
40
 
! Отговори
Чук преди 13 години
Нито са енергоспестяващи, производството им е в пъти по-скъпо и енергоемко от това на обикновените, нито са чисти. За разлика от ибокновените в които няма нищо вредно като ***, всяка от тези крушки е малка токсична бомбичка. Дреме му на Е(врейския)С за енергоспестяване. Точно от крушки ще пестим? Да забранят денонощно светещите огромни рекламбни табла на корпорацийките си по улиците и ще се спести много повече...ама цък, то истината е другаде.Ако се търси безвредно, ЛЕД е, но е скъпо.
51
6
 
20
 
! Отговори
Чук преди 13 години
Абе не разбрахте ли, че няма нищо спестяващо в тези крушки. Филипс (основно), които си имат лобито в ЕС, като стара холандска компания, имаха ОГРОМНИ количества залежали крушки от този тип. Тези "енергоспестяващи" се произвеждат от много години, но никои не ги бръснеше за слива. Та тази залежала стока, трябваше да се продава. Не само, вкарани милиарди за поточни линии стояха затворени, щото "стадото не разбира от технологии" ;). Та така, законче - парички. Иначе са смрад тези крушки.
50
2
 
20
 
! Отговори
Боби преди 13 години
Едва ли има по-невежи хора от журналистите. Преписват нвкаква статия без да разберат какво е съдържанието. Лампите облъчвали с фенол!! Фенолът е химично съединение, а не лъчение. Със слаб разтвор на фенол (наричат го карбол) дезинфекцират помещения срещу заразни болести. Кой не е усещал в болница миризмата му? А от лампите не мирише. Съдържали живак. Е, всички луминисцентни тръби съдържат живак. Защо никой не пише против тях? Ползваме ги вече повече от 50 години, но не се е чуло за натравяния.
49
3
 
7
 
! Отговори
КРУИЗЪР преди 13 години
В банята обикновените с жичка ми изгаряха по две на месец /някакъв проблем явно с ключа/ и откакто сложих енергоспестяваща на филипс вече 3-4 месеца не е изгоряла
48
0
 
12
 
! Отговори
Kraso преди 13 години
Тези крушки имат преобразувател от ~220V на около 1000V за може да запали газа в крушката. Изгарят изправителните диоди или електролитни кондезатори - ако са от китайските ***. Не си купувайте такава крушка на цена под 4-5 лева.
47
9
 
18
 
! Отговори
шефа преди 13 години
Кажете "НЕ" на тези отровни болкуци!!! Те се произвеждат умишлено, за да се разболяваме най - вече от рак!
46
3
 
7
 
! Отговори
до СГТ преди 13 години
Колега, на кутийката от процесора за моя комп (Intel), а сигурно и на твоя пише "произведено в Китай. Ти смяташ ли че е китайски ?Поздрави на всички.
45
14
 
22
 
! Отговори
100 свещи преди 13 години
От както ползвам енергоспестяващи лампи тока ми скочи......
44
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Изключително съм недоволен от "енергоспестяващите" крушки - скъпи, лоша светлина, бавно палят, бързо изгарят, че и като екстри - живак!!!
43
6
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
тия крушчици са един голям ***..и кой хитрец пробута идеята че били голяма работа...държавата ни се превърна в сметище на всякакъв *** от запада...ех търгаши с вас търгаши български...не ви ли е срам че внасяте всевъзможни ***
42
1
 
9
 
! Отговори
до 41 преди 13 години
Човекът има предвид, че са произведени с технология на GE, иначе на всички ни е ясно че са произведени в Китай.
41
9
 
8
 
! Отговори
......... преди 13 години
за жалост, независимо дали е чак толкова коректна статията - ТО ВРВДАТА ОТ ТИЯ КРУШКИ Е ФАКТ !!!!!!!!!!!! ДА ПРИЯТЕЛИ И НЕПРИЯТЕЛИ ТЕЗИ КРУШКИ СА УЛТРА ВРЕДНИ ОСЖЕН , ЧЕ СЪДАРЖИМОТО ИМ Е МЕГА ОТРОВА ( ЖИВАК И Т.НТ. ) ТО СПЕКТЪРА ИМ Е СУПЕР ВРЕДЕН И ЕЛЕКТРО МАГНИТНОТО ИМ ПОЛЕ Е РАЗРУШИТЕЛНО ЗА ЗДРАВИТЕ КЛЕТКИ - ОСВЕН ТОВА СА ПРОВОДНИК НА ИМПОТЕНТНОСТ ТЕЖКИ ПОРАЖЕНИЯ ВЪРХУ ЗРЕНИЕТО И МОЗЪКА .....ПОСТАВЯНЕТО НА ПРЕЗЕРВАТИВ ВЪРХУ ИМ Е ПРЕВЕНЦИЯ НЯКВА!!!НО ТОВА Е ЕДНА НЕХУМАННА ТЕХНОЛОГИЯ ! ЗА ЖАЛОСТ
40
4
 
2
 
! Отговори
стг преди 13 години
до 28 ти си голям шегаджия че GE се произвежда само и изключително в Китай
39
4
 
40
 
! Отговори
Мето преди 13 години
Електрическите лампи с нажежаема жичка имат спектър на излъчваната светлина най-близък до слънчевия, което е безвредно за очите.
38
8
 
1
 
! Отговори
123 преди 13 години
не е вярно!
37
8
 
1
 
! Отговори
123 преди 13 години
не е вярно!