Как да възпитаме оптимист?

Десет психологически съвета, за да бъдем по-добри родители
Обновена: 31 окт 2011 11:25 | 7 юни 2011 16:32,
72
Как да възпитаме оптимист?
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

От 4-годишна възраст при децата настъпва много важен период в развитието им, който продължава до 7-та или 8-та им годинка. Точно тогава трябва да се направят един от най-важните стъпки във възпитанието им. В този период се формират уменията за общуване с околните, способността да се преодоляват трудностите, вярата в собствените сили и отношението към живота.

На какво точно трябва да се обърне внимание и кои са най-честите грешки, допускани от родителите, обяснява руският психолог Ана Кулешкова за lady.mail.ru.

Поговорката, че ябълката не пада по-далече от дървото има своя смисъл, макар да съществуват изключения.

В семейства където родителите  имат ниска самооценка  и пасивно отношение към живота, едва ли децата ще израснат оптимисти и ще бъдат  социално успешни. За съжаление не всички родители разбират, че що се отнася до възпитанието на детето, не трябва да се допуска и най-малката грешка. Децата попиват всичко, дори най-незначителния жест или интонация.

Най-важният и значим модел на поведение за него ще станат отношенията между родителите му.

Тонът, с който разговарят родителите помежду си, погледите, които си разменят, емоциите, които излъчват- всичко това се схваща от детето и се използва като модел за подражание.

Ето кои са правилата на успешното възпитание:

1. Първото и най-главното, от което се нуждае детето ви, независимо от възрастта, е любовта и вярата в него. Именно вашата вяра поражда увереността в неговите сили. Вашата любов не трябва да бъде любов-очакване или  любов- жертва. Обичайте детето си без условия, просто защото имате щастието да е в живота ви.

2. Една от най-често срещаните родителски грешки е неспособността да се дистанцират от детето си. Родителите трябва да проумеят, че детето е самостоятелна личност и че те не са едно цяло с него. Прекалената опека и грижи няма да доведат до нищо добро. Все пак, когато детето има нужда от родителите си, те трябва да са наблизо, за да може то да се чувства уверено, побеждавайки един след друг собствените си страхове и да знае, че може да разчита на помощта им.

3. Всички въпроси са важни! Дори при най-малкото дете  няма маловажни питания, страхове и молби. Затова трябва да се отнасяме към проблемите на малкия човек не снизходително и „от високо“, а сериозно и приятелски. Колкото по-рано прекратите „съскането“ и започнете да общувате с детето като с равен, толкова по-бързо ще изградите искрени отношения, базиране на доверието.

4. Съществува още един тънък момент - думите ви трябва да съответстват на обстоятелствата, защото децата почти винаги усещат кога ги лъжат.

5. Никога не си позволявайте изказвания, уронващи достойнството на детето и никога не правете това пред свидетели! Когато правите забележка тя трябва да засяга само постъпката, а не личностните качества. Най-доброто внушение е когато разбира вашите преживявания и изпитва вина за това, че е оргочило родителите си. Сега то ще се вълнува не заради възможното наказание, а заради това че му е мъчно за вас.

6. Забравете за драматични фрази от рода на: “И какво ще стане от теб?“ Защото отговорът на този въпрос е: детето ще порасне такова, каквото са вложили родителите му.

7. Не бързайте да се включвате във възникналите на детската площадка конфликти. Наблюдавайте ситуацията, но не бързайте да се намесвате. Така ще получите ценна информация за детето си. Умее ли то да вижда и усеща емоциите на другите деца? Как се справя с неприятни и сложни ситуации? Дайте му възможност да се научи да се справя само.

8. Ако с детето се е случило нещо неприятно – утешето го. След това обаче, непременно направете разбор на  ситуацията. Учете детето да анализира нещата и да се опитва да предвиди възможните последици от действията си. В крайна сметка побеждава този, който гледа няколко хода напред!

9.Уважавайте и подкрепяйте дори най-смелите мечти на детето. Обсъждайте ги напълно сериозно, без и най-малката сянка от насмешка, дори то да ви е казало, че  е изобретило машина за лов на слънчеви зайчета!

10.Всеки от нас има право на грешка, в това число и детето. Не го забравяйте!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: оптимистиродителидеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
3
 
1
 
! Отговори
Гената преди 12 години
Аде,стига бе!Хората нямат пари децата си да хранят,този ще ми казва какво да говоря НА ДЕТЕТО-АКЪЛ НЕ ЩА,РАБОТА И ПАРИ МИ ДАЙТЕ!ДНЕС ИМА МНОГО ПСИХОЛОЗИ ЗА РАЗЛИКА ОТ ПРЕДИ 20 ГОДИНИ И ЗАТОВА ДЕЦАТА СЕ ИЗБИВАТ!ДА ВИ ТАКОВАМ В ПСИХОЛОЗИТЕ!!!
64
0
 
3
 
! Отговори
malart преди 12 години
Тези редове е хубвао да бъдат четени от всеки родител и то ежедневно, за да не ги забравя!
63
0
 
8
 
! Отговори
Ина преди 12 години
Оптимизма е най-силното хапче срещу всичко, което ни връхлита. Позитивно мислещия човек приема доброто за естествено състояние и когато има лошо се пита защо е така, поставя се на мястото на другия и успява да помогне на себе си и на другите. Оптимизма се възпитава, но ако го няма никога не е късно да започнем да го насаждаме в себе си!
62
1
 
3
 
! Отговори
шибан оптимист преди 12 години
КАК ДА ВЪЗПИТАМЕ ОПТИМИСТ -ТОВА САМО БОЙКО ГО ЗНАЕ
61
0
 
3
 
! Отговори
Stan преди 12 години
Pravilni ne6ta, makar 4e sa trudno izpalniaemi v edno ob6testvo kato balgaria, kadeto okolnata sreda moje da razru6i tova koeto opitvame da postignemsa6to taka vijdam niakakva panica ot positivnoto v bg, iskali da sa realisti, realizma si e 4ista proba negativizam
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Спокс, ще разбереш за плана някой ден.
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
63 ти не си лузър и никога няма да бъдеш. Проблемът е в това, че колелото на живота има друг план за теб!
58
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
оптимист се възпитава най лесно пред портала на терминала...показваш му ако учи и слуша че има и по различен живот
57
2
 
9
 
! Отговори
39-яро преди 12 години
и за какво ми написахте минусите че казах че децата трябва да се възпитават в християнския морал и ценности...???явно тук сте само безбожни неверници или пък мюсюлмани....Е за това е на тоя хал държавата...жалко .....
56
2
 
3
 
! Отговори
:)))))) преди 12 години
Като възпитаваме детето зад граница!
55
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Иде реч за това как да възпитаме *** с розови очила.
54
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как да възпитаме оптимист ? Като го отгледаме в чужбина...
53
1
 
10
 
! Отговори
гурбетчия до 53 преди 12 години
Прав си ,но не виждам връзка какво общо имат сегашните турци с османските турци преди 200г.?! Историята не се забравя ,но само с история не се живее! Относно геноцида мисля,че днешният е по-голям ! Тогава всяка българка е раждала по 5-6 деца и никой не им пречил,имало е църкви,бг. училища ,имали са земи ,масови убийства е имало в началото на инвазията ,а след това само при въстания! А сега българина е докаран до просешка тояга от собствения си сънародник ,малко семейства правят по 2 деца !
52
9
 
2
 
! Отговори
Марк до гурбетчия преди 12 години
43И кой е виновен за това?Българите или турците и ***?Няма друг народ в Европа, който 500 г. да е бил под властта на исляма!Този геноцид не се изтрива лесно от народната памет!А и не трябва!
51
0
 
4
 
! Отговори
до 50 преди 12 години
Ти си побъркан!Кога си го чул това бе!!?!?
50
2
 
26
 
! Отговори
human преди 12 години
Статията е наистина поучителна! Надявам се, повече хора да са я прочели и осмислили, тъй като децата са бъдещето и просперитета! Колкото по-позитивна нагласа имат те, толкова по-позитивен може да светът (или страната ни) след време!
49
17
 
5
 
! Отговори
лошо възпитание преди 12 години
Може би станах банален ,но нали говорим за възпитание ,пак ще го напиша ,все пак и то е част от възпитанието на българите ! Няма да забравя радостта на българите за земетресението в Турция ,няколко дена по улиците радостни българи говорейки си помежду си изказваха пожелания за още такива !
48
0
 
9
 
! Отговори
wSAR преди 12 години
Това е оптимистично и като добавиш реалистичното не, че "щъркела носи децата" например, а както си е всъщност. От сега да придобиват представа, за всичко случващо се около тях, заобикалящите ги. Пораствайки в лъжите на големите, защото то така не се говори много е важно как ще му кажеш не е задължително да бъдеш *** или вулгарен за да обясниш истинските неща от живота с истинските им имена.
47
1
 
7
 
! Отговори
ай-вай преди 12 години
Всички напътствия в статията са мн.добри,но ние често забързани в ежедневието за осигуряване на насъщния,нямаме нерви и време за подрастващите.Често децата растат без опека и грижи,а там където ги има те продължават до към 30 -та година на "детето". Така,че или обикновено липсват грежи и внимание,или те са прекалено продължителни.
46
0
 
9
 
! Отговори
към wSAR преди 12 години
Това детенце тепърва ще изпада в истерия, ако му пипнат пръчката и ще коли и беси, за да докопа чужди пръчки, на всякаква цена. Такъв е новият български морал, новото успешно поведение. Ако се е случило преди 30-тина години, може би си видял настоящата председателка на СГС, да речем :)