Детето тръгва на ясла: Как да се подготвят родителите?

Мама и тате не трябва да се "измъкват" без сбогуване
10 сеп 2017 13:14, Eкип на Puls.bg
8
Детето тръгва на ясла: Как да се подготвят родителите?
Снимка: Reuters

С наближаването на есента трябва да започне и подготовката за посещението на детето на детска ясла или градина. В това отношение родителите имат първостепенна роля, за да направят процеса по-малко стресиращ, както за детето, така и за тях самите. 

Адаптацията отнема различно време при отделните деца и зависи от много фактори. Ето някои стъпки, които биха могли да улеснят преминаването към новия дневен режим:
 
1. Намерете забавен начин, така че да обясните на детето какво представлява детската ясла/градина
 
Например може да разказвате на детето истории или случки за това, което му предстои. Рисувайте събитията и игрите, с които то ще се сблъска в дневния център, пейте му някои от песните, които ще се учат в градината. Говорете му за учителките и другите деца, с които ще се запознае.
 
Тонът и настроението Ви винаги трябва да са позитивни. Необходимо е да уверите детето и то да усети, че предстои един нов, вълнуващ етап от живота му, през който обаче то няма да вижда толкова често мама и тати.
 
2. Посетете институцията няколко пъти преди официалното начало на учебната година
 
Разходете се до яслата/градината, покажете на детето сградата, люлките, пързалките. Минавайте всеки ден покрай нея, за да може то да свикне и впоследствие, когато дойде денят да го оставите, обстановката да не е непозната за него.
 
В някои градини и ясли се позволява в първите няколко дни на родителите да прекарат известно време заедно с децата си. Така процесът на адаптация минава по-плавно.
 
3. Обяснете на детето дневния режим
 
Разкажете на детето какво предстои. Опишете му точния график на възприетия в яслата режим. Така то ще е подготвено и ще знае точно в кой момент ще дойдете да го вземете.
 
4. Не си тръгвайте без да кажете: "Чао"
 
Важно е да не се „измъквате” без да се сбогувате с детето. Обяснете му, че го оставяте за малко, но ще дойдете да го вземете. Децата все още нямат точна представа за времето, но могат да разберат, когато им кажете, че ще ги вземете например след следобедния сън или след следобедната закуска. Спазвайте обещанията, които давате пред детето. Това е важно, за да може в следващите дни раздялата да е по-лесна.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В ЕВРОПА 6 ДЕЦА НА ЕДИН УЧИТЕЛ, МАЙКАТА ОСТАВА ПЛЪТНО ДО ДЕТЕТО СИ ПОНЕ 2 МЕСЕЦА ЗАПЛАТА НА УЧИТЕЛКИТЕ 2100 ЕВРО- ТУК ЕДНА НЕЩАСТНИЦА ОТГОВАРЯ ЗА 35 ДЕЦА ПО СПИСЪК ТУК 6 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ДЕЦА И 7 ПЪТИ ПО НИСКА ЗАПЛАТА. ОБЩЕСТВОТО КАКВО МИСЛИ ПО ТОЯ ПОВОД.
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо ми изтрихте писаното за Орбан? За да го намерите в интернет и да си го пуснете като свой материал? Пък след това други били крадци, вие сте света вода ненапита.
5
2
 
5
 
! Отговори
ммм преди 6 години
Кажете в колко държави по света има 2 години платено майчинство!Парите са им малко,иначе имат отличен по киснене в кафетата.....
4
4
 
3
 
! Отговори
абсурдистан преди 6 години
Къде тръгва бе? в София няма места в детските градини -шушукат ,че подкупа бил 5000 лв !!! иначе "строиме" спортни игрища в обезлюдени села за Милиони, "изолираме" за милиони и тн все "доходоносни" проекти.
3
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До тригодишна възраст на детето майките са в състояние да направят големи бели.
2
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Детето до 3г.трябва да бъде с майка си.И после на детска градина.
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според мен не е хубаво малко дете да се оставя в институции(ясла).За детската градина съм съгласна да я посещава.