Цели квартали без лични лекари: Как да се преборим с недостига?

Проблем за столицата е и увеличаващото се население
12 авг 2019 14:15,
14

В България има недостиг на медицински кадри - сестри, акушерки, патолози, анестезиолози. Към тази група можем да добавим и липсата на общопрактикуващи лекари.

Цели квартали остават без такива. Това принуждава хората да пътуват дълго, за да получат медицинска грижа и съвет.

Общопрактикуващите лекари у нас стават все по-малко и все по-възрастни.

Още по темата
"Проблем за столицата например се оказва и това, че хората се увеличават с всеки изминал ден. Медицината пък вече е непривлекателна специалност за младите хора в България", коментира пред Bulgaria ON AIR председателят на Етичната комисия на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Георги Миндов.

Той отбеляза, че един личен лекар трябва да осигурява 24-часова грижа за своите пациенти. В провинцията пък това се постигало изключително трудно.

"За да се наспи един общопрактикуващ лекар, той трябва да осигури звено, което да бъде на разположение за пациентите. Когато пък работи по 48 часа седмично, задължително трябва да има почивка след това", допълни още д-р Миндов.

По думите му огромен проблем се явявало и ниското заплащане в сектора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Просто сме длъжни да се грижим превантивно за здравето си. Премахване на вредните храни от менюто, движение, поддържане на добро психическо здраве.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като избият животните, ветеринарите ще станат джи пи!
10
1
 
3
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
СЪБЕРЕТЕ ВСИЧКИ ВРАЧКИ, БЕ....!ПО-ЕВТИНО ШЕ ВИ СЕ ВЪРЖЕ!!!
9
1
 
3
 
! Отговори
Коки преди 4 години
Медицината е непривлекателна, защото се учи и не се завършва лесно.Иначе възнагражденията са повече от добри.
8
1
 
1
 
! Отговори
анон преди 4 години
До Анонимен 4Ей, голяма завист, ей!
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Общинските болници и фелдшерите по селата имат ресурс.Нужно е медицинските сестри да бъдат канени за допълнителни квалификации за по високо ниво и да попълват дупки в максимално допустимата степен.
6
1
 
2
 
! Отговори
Де: преди 4 години
Блазе им , така имат повече шанс да отцелеят, а и ще са по богати !
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Общопрактикуващи лекари това не бяха ли терапевти,които приемаха за лечение в съответните кабинети и след прегледи за най-леките форми заболявания изписваха рецепти,при по сложни заболявания установени от тях оформяха направления за съответните специалисти по кабинети с апаратура за откриване на по сложни процеси по тяхната специалност и назначаваха процедури по лечението на пациента,а сега тез практикуващи лични лекари са как персонал на рецептура-регистратура назначаващи звена за администрация
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно време бяхме 9-10 милиона как сме оцелели като ги нямаше тия.лични лекари даже народа беше по здрав сега пред кабинета на личния лекар пълно даже си запазват час по Интернет ако си някоя баба и самичъка и няма кой да ти запази час идва и дреме пред кабинета случвало се е свърши и работното време и си хваща (лекарската)пътя нищо че има хора
3
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Медицината пък вече е непривлекателна специалност за младите хора в България" - не може всички да са програмисти и да седят в офисчета с климатици и безплатно кафе.Единият от начините е повече данъци за хората дето работят ИТ - те и без това имат толкова пари ,че не знаят как да ги похарчат.
2
0
 
9
 
! Отговори
Абе преди 4 години
У европейската държава горно-надолнище болниците са по-малко и нямат недостиг. Значи решението е да се закриват още болници. Но понеже сме България, това е малко. Значи трябва още да се закрият: И училища. И университети. И заплатите да се намалят. И работното време да се удължи. И да има само монополи. Парното да стане 2000 лв на месец. Токът да стане 3000 лв на месец. Редовните избиратели да вземат социални помощи на 2 корема, понеже на един корем е малко. И всичко ще е наред.
1
0
 
14
 
! Отговори
Бай Евстати преди 4 години
"Цели квартали без лични лекари: Как да се преборим с недостига?"Като спрем да гоним хората от страната ?знал ли може би би помогнало"Проблем за столицата е и увеличаващото се население"Къде това ?преди 2 дена нали ни казахче че София намалява с 15 000 човека на годинаКое от 2-те е вярно сега