6 зърнени култури, които не съдържат глутен

Просото е една чудесна зърнена култура, която не съдържа глутен
Обновена: 22 авг 2021 16:44 | 22 авг 2021 16:43, Михаела Лазарова
8
6 зърнени култури, които не съдържат глутен
Снимка: Istock

Глутенът е протеин, намиращ се в някои зърнени култури, сред които пшеницата, като концентрацията му в нея е най-висока. Хората, които не консумират глутен по някаква причина, често изпитват трудности в откриването на зърнени култури, не съдържащи глутен.

Най-трудно е за страдащите от непоносимост към глутен или така наречената цьолиакия. При това състояние консумацията на съдържащи глутен култури е невъзможна, защото те предизвикват поредица от симптоми, предизвикани от имунния отговор вследствие на постъпването на глутен в организма. Сред симптомите са болки в коремната област, тежка диария, подуване, в някои случаи и кървави изпражнения.

Зърнените култури, които не съдържат глутен, са подходящи както за страдащите от цьокиалия, така и за всички останали, които по някаква причина не консумират глутен. Те могат да предложат и редица други ползи за здравето.

Кои са зърнените култури, които не съдържат глутен?

Кафяв ориз

Кафявият ориз не съдържа глутен. Той е изключително богат източник на полезни въглехидрати, фибри, магнезий и витамини от група В. Може да се използва като заместител на белия рафиниран ориз, който е с висок гликемичен индекс и не е препоръчителен за честа и изобилна консумация от хора с диабет и страдащи от инсулинова резистентност.

Пълнозърнест амарант

Амарантът също е зърнена култура, която не съдържа глутен. Той се предлага и под формата на брашно, което може да се използва в приготвянето на печива без глутен. Амарантът е богат на калий, калций, желязо, фибри, протеини. Може да се добави и към закуската ви с овесени ядки.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
До Gog преди 2 години
В много от маринованите пържоли има глутен, защото добавят пшенично брашно в подправките. В чистото месо, разбира се, че няма глутен.
2
1
 
2
 
! Отговори
Gog преди 2 години
В пържолите няма глутен. Ако сте чули за Узунов ще ви стане ясно.
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Старите хора са ми разправяли че по време на монархо фашизма са яли просеник. Само боуржоазията са яли бял ппшеничен хляб. В момента хляба който ви продават е от трици и ако не са набухвателите и консервантите от трици хляб нестава. Цялата родна продукция която е качествена се изнася навън а се внасят залежалите стоки от складовете на евроге..йците. Турски картофи турски домати които са пълни с нитрати и отрови. Но аз не ям такива бок..луци в градината имам български домати картофи и краставици