Рашидов възстановява мавзолея на Георги Димитров

От тоталитарното изкуство можело да се печели
Обновена: 18 ное 2010 14:17 | 17 ное 2010 07:24,
150
Рашидов възстановява мавзолея на Георги Димитров
Снимка: БГНЕС

Министърът на културата Вежди Рашидов смята да възстанови атмосферата на мавзолея на Георги Димитров, заяви самият той при откриването на изложба в столична галерия.

Това ще стане в сградата на Министерството на културата при централата на КАТ в София, до Дървенишкия мост.

Тази сграда беше дадена преди време на телевизия "Седем дни", но сега Министерството на културата си я върнало.

Идеята е в нея през пролетта  да бъде открит музей на тоталитарното изкуство на един от етажите.

А мавзолеят  ще бъде експониран в бункер в двора, който сега се почиствал.

Рашидов е прибрал преди години части от вратата от мавзолея на Димитров и сега смята да я постави на този бункер.

„Вътре ще има и съответно осветление и восъчна мумия на Димитров”, каза Рашидов.

Според него в тоталитарното изкуство има и добри художествени образци и най-важното  от това можело да се печели.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Започват опити за реставрация на миналото. Първоначално така чрез изкуство, музеи и т.н. Имат пълната икономическа и почти пълна политическа власт и се чувстват недосегаеми. Ако искаме да имаме бъдеще трябва да се освободим от комунистическото минало. Най-главният мотив - децата трябва да се научат че са свободни хора и могат да постигнат всичко, а не че живеят за повелите на една партия и благополучието на негодниците, които са се събрали в нея.
41
5
 
15
 
! Отговори
Л преди 13 години
Значи трябва да осъдиш 90% от хората над 40 години , защото всички са били членове я на консомола , я на партията.
40
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Голяма глупост беше разрушаването на мавзолея, но иначе с какво щеше да влезе в историята онзи дето го взриви. Глупост ще е и неговата реставрация.
39
6
 
14
 
! Отговори
и ся кво преди 13 години
Чорбаджията като пръдне,ние се насираме в знак на "братска солидарност"!Не ни е за пръв път,няма да е за последен!Вместо с демократичен хъс и дръзновение новоизлюпените "европейци" да събарят този символ на "мрачния тоталитаризъм",можеха да го направят дискотека,например "Мумията",или ВИП-тоалетна,където всеки демократ да си казва фигуративно мнението за комунизма!Срещу заплащане,естествено!Бъдете сигурни,че на цели стада нашенските мераклии щяха да чакат на опашка!:)
38
17
 
10
 
! Отговори
българин преди 13 години
Тъй като не ми се занимава да плюя червени ***, нека да обобщя, ЧЕ Е МНОГО ПО-РЕДНО КОМУНИСТИТЕ ДА СЕ СЪДЯТ, ДО ЕДИН, ДА СЕ ОСЪДЯТ ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА ИМ И ПРЕСТЪПНАТА ИМ ИДЕОЛОГИЯ, ДА СЕ ИЗОЛИРАТ В КОНЦЕНТРАЦИОННИ ТРУДОВИ ЛАГЕРИ-ЗАТВОРИ, ЗА ДА СЕ ПРЕСЕЧЕ ПЪТЯ НА СМЪРТОНОСНАТА ИМ ЗАРАЗА, А КОЙТО ИСКА ДА ПЕЧЕЛИ, ТЕЗИ ЗАТВОРИ ДА ПОКАЗВА НА ЖЕЛАЕЩИТЕ, СРЕЩО ЗАПЛАЩАНЕ в ДЪРЖАВНАТА ХАЗНА.
37
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На мен пък ще ми е интересно да го разгледам.
36
5
 
6
 
! Отговори
българин преди 13 години
Ако днешните германци не са си направили труда да преименуват ИЗТОЧНОгерманските улуци, кръстени от комунистите на съветския агент Димитров, то си е тяхна работа, явно не им пречат толкова или си имат по-важни дела. НО, В ТЯХНАТА ДЪРЖАВА ИМАШЕ, А ИМА И ДО ДНЕС ЗАБРАНА КОМУНИСТИТЕ ДА ЗАЕМАТ РЪКОВОДНИ МЕСТА В ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ, ВКЛ. УЧИЛИЩАТА И УНИВЕРСИТЕТИТЕ. ОСВЕН ТОВА, В ИЗТОЧНА ГЕРМАНИЯ ИМА ЛУСТРАЦИЯ. Затова не им са важни имената на улиците. А у нас продължава червеното управление.
35
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Редно е Бакърджиев да заплати срутената сграда. То лесно се руши, ама нищо не е изградено.
34
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 39. Не знам през кой комунизъм си живял но това с празните витрини беше след свалянето на Тодор Живков!!!
33
11
 
12
 
! Отговори
алоо преди 13 години
По-добре да се направи един музей на комунизма - 1 стая - магазин с празни витрини, 2 - стая - луксозните вили на тато и политбюро, 3 - стая - Белене и другите лагери, 4- стая Кореком, 5 стая - човек пише донос за съседа, 6 стая - за 6-то управление, или ДС.
32
5
 
8
 
! Отговори
българин преди 13 години
В написаното от 31 няма нищо неприлично, а само чиста истина. Идеите за равенство и братство датират от много преди комунистическите, а благоденствието ви го видяхме и му се наслаждаваме и до днес. Така че, прав е Чърчил, който казва, че комунизмът е идеология на завистта и че който на младини не е бил социалист (не комунист), той няма сърце, но който е останал такъв и на старини, той няма ум.Така че, цинично е не написанато от 31, а твоето йезуитско скимтене.
31
12
 
8
 
! Отговори
българин преди 13 години
Гадино червена, паметниците на съветската армия и мавзолеят с мумията на Гошо Тарабата не са паметници на културата, а на липсата на култура и цивилизованост, и най-вече на робска зависимост от СССР. Така че, мястото им е или на ***, или в музей, който заклеймява, а не възхвалява, нито пък прави атракция от комунизма. Ако ти са толкова мили, ходи в бившия СССР, там ги гледай на воля, тъкмо ще освободиш малко чист въздух за нас, останалите, некомунистите.
30
5
 
8
 
! Отговори
Скът преди 13 години
До 31 - Появата ти във всеки коментар е неприлична.Когато се съсзаваха идеите за равенство,братство,благоденствие никой от пишещите тук не са били родени.Само че, тези идеи се измениха,така както сега ББ,ЦЦ и Дянков видоизмениха демокрацията.Не винете обикновените комунисти.Те не са виновни за световната разруха и на идеи.И като пишеш не бъди циничен.
29
9
 
5
 
! Отговори
алоо преди 13 години
ХАХАХААХ - турчин ще възстнови паметник на човека, който нарави Възродителния процес:))) Евала Вежди, евала - по *** министър от теб е само Дянков!
28
3
 
15
 
! Отговори
Kamelija преди 13 години
В много градове на Германия има улици на името на Георги Димитров В България всичко се унищожава и нищо не се създава
27
12
 
6
 
! Отговори
българин преди 13 години
Ето, и този *** си показа червената мутра - хем некадърник, хем пияница, хем корумпиран, хем търгаш, хем бивш мултак, хем доживотен (естествено) агент на ДС, хем турчин. С две думи - 100%ов ***. Нискоинтелигентен доживотен лапач, под крилото на Партията-майка. Такъв не може да прави музей на комунизма, защото самият е комунист - и по манталитет и по принадлежност. Предназначението на музея на комунизма е да го заклейми, а не да го експонира пред невежи хора от запад и изток за пари.
26
6
 
13
 
! Отговори
Един преди 13 години
Защо Костов събори един паметник на културата?Това бе една хит идея на един ненаситник.Хората във всички страни умеят да пазят историческите си ценности и печелят пари от това.Само неи,българите със сърце овцедушие,мързеливци, не можахме 21 години да проумеем това.Вижте Германия,Русия, та и Турция,Португалия,Испания.Света цени високо това което има.А ние с лека ръка го рушим.Поредно изявление за събаряне на Паметника на Съветската армия в София и подета песен в Бургас.А тук са скпити много пари.
25
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Комунизма е най-човеконенавистната и мракобесническа система, която е минала през България. Не мога да разбера колко болен и дефектен мозък трябва да има човек за да иска от това да прави туристическа атракция и музей. Вярно е че историята няма как да се изтрие, но ако имаше как - сега щяхме да сме много по-добре.
24
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това е все едно в Пирогов да се направи музей в който да се изложат снимки на всички тежки и гадни заболявания - разкъсани рани, проказа, циреи, кожни инфекции и т.н. Хората по света не се хвалят с лошите си заболявания. А на нашите политици май им се иска връщане назад.
23
7
 
13
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
със сигурност много хора ще посетят такава изложба, идеята не е лоша :)