Заради масовите убийства: Нужен е дебат за фашизма без увъртания

В англоезичния свят новите расисти са наречени десни популисти
9 авг 2019 21:04, Елка Василева
135
Заради масовите убийства: Нужен е дебат за фашизма без увъртания
Снимка: архив, Reuters

Малко преди стрелбата в Ел Пасо, Тексас на платформата 8chan се появява послание на лице, което се идентифицира с нападателя. В текста от четири страници той насърчава своите "братя" да разпространяват надлъж и шир това съдържание, пише "Ню Йорк таймс".

Според вестника платформата за споделяне на съобщения 8chan се е превърнала през последните месеци в надежден източник за войнствените екстремисти.

Поне две от трите масови убийства праз тази година - в джамията в Крайстчърч, Нова Зеландия и в синагогата в Поуей, Калифорния, бяха обявени предварително на този уебсайт със съпътстващи расистки призиви.

Платформата, замислена като утопия в свободата на печата, вече е мегафон за масовите стрелци-убийци и място за вербуване на войнствени бели националисти, констатира нюйоркското издание.

Още по темата

Вчера критици характеризираха уебсайта като живителна среда за насилието и настояваха доставчиците да го закрият. Един от тези провайдъри - фирмата за киберсигурност "Cloudflare" - каза, че от снощи е престанала да сътрудничи с 8chan. Основателят на платформата, който от миналата година е спрял контактите си със сегашния собственик, прикани тя да бъде затворена, преди да доведе до ново насилие. Но от компанията "Tucows", която контролира домейна на регистрацията на 8chan, казаха, че засега нямат намерение да спрат услугата, а само обсъждат въпроса, съобщи "Ню Йорк таймс“, цитиран от БТА.

След кръвопролитията в Крайстчърч и Ел Пасо е необходима откровена дискусия - без евфемизми и увъртания - за фашизма и за това как той действа, заявява коментатор на лондонския "Гардиън". В посланието си нападателят от търговския център "Уолмарт" в Тексас е подчертал, че "подкрепя стрелеца от Крайстчърч и неговия манифест", пише "Гардиън".

Авторът на статията се пита какво би подтикнало някого да имитира клането от Крайстчърч, извършено от самоопределил се като фашист, избил хладнокръвно 51 души. И посочва, че отговорът на този въпрос трябва да се търси в историческата еволюция на фашизма през 21-ия век. Според него сегашната война срещу терора е "нормализирала" антиислямската реторика, следвайки приблизително традициите на антисемитизма.

Все пак в англоезичния свят носителите на новия тип расизъм не са назовавани фашисти, а десни популисти. Новото поколение политици, партии и медийни представители, отстояващи открито ксенофобията и ислямофобията, продължава вестникът, в повечето случаи се въздържат от културата на насилие, присъща на фашистите. Те осъждат "елита", който подкрепя миграцията, но не призовават към изтребване на този елит, нито за създаване на военизирани формации за физически атаки срещу "предателите".

"Гардиън" констатира, че днес фашизмът се разраства по-скоро онлайн, отколкото в реалния свят. На платформи като "4chan" (а по-късно и на 8chan) неонацисти и бели супремасисти намират публика. Тази "трол култура онлайн" позволяла възхвалите за Хитлер, газовите камери и ескадроните на смъртта да циркулират масово под формата на груб хумор, пише вестникът и подчертава, че избирането на Доналд Тръмп е накарало някои фашисти да преминат от онлайн пропаганда към действия в реалния свят.

Германският "Хановерише алгемайне", цитиран от ДПА, също заявява, че двете масови убийства в САЩ в рамките на 24 часа до голяма степен се дължат на поведението на Тръмп. В редакционна статия вестникът посочва, че атаките на Тръмп срещу цветнокожите неамериканци в Конгреса и неговите "дехуманизиращи" квалификации за черните и латиносите "насърчават белите супремасисти". Според изданието Тръмп не е само пропагандатор на супремасистите, а е най-могъщият сред тях.

Друг германски вестник - "Велт" - привлича вниманието към "очевидния факт", че в САЩ отдавна е налице "отровен" политически климат. "Вътрешният тероризъм придобива все по-ясни очертания и бива прокарван от от расистка идеология. Даже президентът на Съединените щати допринася за климата на страх и маргинализация", заключава изданието, цитирано от ДПА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
5
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
А зелените терористи с техния нелегален внос на австралопитеци от третия свят с цел подмяна на генофонда на стария свят,по-добри ли са ;) ???
101
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Превод-психично болните леви псевдо-демократи в САЩ наричат всеки с различно мнение от тях расист, ако ще и да е само милиметър вдясно от тях на политическия компас и пак да е ляв. Всеки десен е Хитлер!-след като някой болен мозък извърши престъпление се прави опит да се насажда чувство на вина в потребители на дадена платформа. след това ще последват опити за налагане на контрол над платформата или затварянето й, без значение, че повечето потребители не споделят възггледите на лудия убиец
100
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще умра от смях.Някакъв ненормалник си купил пистолет и застрелял няколко човека и веднага всички решиха,че е фашист,нацист,расист,хитлерист и скинар.Ксенофоб забравиха да допълнят.Човекът си имал психични проблеми заключил се в тоалетната на даскалото и направил списък жените ще изнасилва мъжете ще ги гърми.Написал го на стената и се подписал отдолу кой е.Изключили го от училище,назначили му лечение.Защо болен психически човек има право да си купи картечница ?! Дебат кога ще има на тема?
99
0
 
7
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
А СОРОС КАКВО Е
98
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко се копира от Третия райх даже в момента модерните Причесеки наречени Фейд Кът
97
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайл! няма да ни спрете! Дебатирайте си докато меомчетата в черни униформи не потропат на вратата ви... С ритници! Либерални или комунистически ***!
96
0
 
15
 
! Отговори
питанка преди 4 години
А защо ли зачестиха тези прояви ?
95
0
 
10
 
! Отговори
Б преди 4 години
Типичен софистичен памфлет, "изобличаващ" и "обясняващ" проявите на "фашизма и нацизма" в днешно време. И то не от кого да е, а от възможно най-манипулативните медии с ясна мултикултурна (и "злото Тръмп") насоченост. Не, благодаря, вземете си го обратно, не ви вярвам.Това, че в САЩ от време на време някой отива и стреля когото му видят очите, не мисля, че е от тази или от миналите 3 години. Като не искат, да забранят лесния достъп до оръжия Ама пък като е страхотен бизнес, какво да правиш?
94
1
 
16
 
! Отговори
8 преди 4 години
Ей на това му се вика вече наглост на квадрат. Точно из социалните мрежи се вижда, че този конкретен убиец е поне на книга антифашист - член на така наречената Антифа - ония качулатите неолиберални изтрещели ***. Вместо да си го кажат честно, че техен човек е убиеца, подобията на "медии" хвърлят вината на други и се мъчат да извлекат полза каот лъжат откровено, включително и тези дето превеждат и пускат лъжите из банановите републики
93
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи, когато бял човек не обича ***, то той е расист и популист, а когато бял човек работи и му смъкват по две кожи от гърба под формата на данъци, за да хранят неграмотният и неработещ пингвин е политкоректно?! Така ли да го разбирам?
92
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те какво си мислят,че ще напълнят Европа с индуси пакистанци араби и африканци,които ще смучат от социалните системи и ще безчинстват и това няма да породи ответна реакция.Тепърва Белият свят се събужда.В някой щати на САЩ има повече афро и латиноси от колкото бели.Заспалата висша раса ще възстане.
91
2
 
4
 
! Отговори
Расизъм? преди 4 години
Ами на хората е присъщо да обичат да мразят да ненавиждат и т.н. Някои мразят *** и ги избиват, други мразят кучетата, трети веганите, четвърти мюсюлманите и т.н. Омразата не може да бъде забранена, особено когато обичащите свинско правят закини за мразещите свинско. И колкото повече например кучкарите пишат закони как трябва да се обичат кучетс толкова повече ги избиват...
90
1
 
13
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
САМО ДЕТО СЪЩИТЕ ТЕЯ ЛИБЕРАЛИ СЕ ОПИТВАТ ДА НАПЪЛНЯТ АРИЙСКИТЕ БУДИСТКИ СТРАНИ С МЮСЮЛМАНИ ОТ ТРЕТИЯ СВЯТ........ ДОБРЕ ЧЕ ИМА РАЗУМНО МИСЛЕЩИ БУДИСТИ КАТО ТЕЗИ В МИАНМАР И СЕ ОПЪЛЧИХА НА ТОВА РЕШЕНИЕ........ НО ТАЙЛАНД СА ВСЕ ОЩЕ КОНЕ С КАПАЦИ И ТРАЯТ(ДА ВИДИМ ДО КОГА)
89
1
 
1
 
! Отговори
Отговор преди 4 години
До БЪЛГАРИН БУДИСТ 97 И двете.
88
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КочоЕм чи то мноо народ си *** иска комункзма бре ... Ся имаше 300 илядо чиляка дека скачаха у софету ама омаше още 9 мклиона дела не скачаха ...
87
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всъщност истинският фашизъм идва от съвременния ултралиберализъм на естаблишмънта. Не се пропуска случай да се заклейми "бялата" раса и нейните хетеромъже и жени. Т.е. вижте - белите са расисти ! Истината е, че въпросът не опира до различни раси, култури и реигии, а до ЗАКОНИ. Те трябва да се спяазват от всички. Вместо това на черни,мюсюлмани и ЛГБТ се прощава всичко. Преместват се регулирано на територията на християнски страни. Това е. И защо само в Амеирка вс седмица някой стреля?!
86
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сори ама свобода на слояуту и тва е....
85
2
 
1
 
! Отговори
КОЧО преди 4 години
ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА КОМЕНТАР 102 : ЩЕ ГИ ОБВИНЯТ ,ЧЕ ИСКАТ ДА ВРЪЩАТ "КОМУНИЗМА". АЙДЕ КАРАЙТЕ Я ТАКА ,ГОСПОДА "ПОЛИТИЦИ "-ДА ВИДИМ ДО КОЯ КРИВА КРУША ЩЕ НИ ДОКАРАТЕ. ДА НЕ СТАНЕ ТАКА , С ВАШИТЕ ПУШКИ ,ПО ВАШИТЕ ГЛАВИ.
84
4
 
2
 
! Отговори
КОЧО преди 4 години
До Анонимен: ЛОШОТО Е ,ЧЕ НИЕ ГИ СЛЕДВАМЕ ПО ПЕТИТЕ И СЕГА В НАСЕЛЕНИЕТО ИМА МИЛИОНИ ВИДОВЕ ОРЪЖИЕ ,КАТО ПОВЕЧЕТО СЕ ВОДЯТ ЗАКОННО ПРИТЕЖАНИЕ. НЕ СТИГА ,ЧЕ НИЕ СЕ ТРЕПЕМ , А ТРЕПЕМ И ЖИВОТНИТЕ С РАЗНИ КАРАБИНИ,СНАЙПЕРИ И КАКВИ ЛИ НЕ МОДЕРНИ "ЛОВНИ" ОРЪЖИЯ. ЯВНО ДАЛАВЕРАТА С ПРОДАЖБАТА НА ОРЪЖИЕ Е МНОГО ГОЛЯМА И ЗА ТОВА НИТО ЕДНА ПАРТИЯ /ПОВТАРЯМ,НИТО ЕДНА / НЕ ПОСТАВЯ ВЪПРОСА ЗА ЗАКРИВАНЕ НА ОРЪЖЕЙНИТЕ МАГАЗИНИ И ПРИБИРАНЕ НА ОРЪЖИЕТО ОТ НАСЕЛЕНИЕТО. ЗАЩОТО ,ЩЕ ГИ ОБВИНЯТ ,ЧЕ ИСКАТ
83
0
 
7
 
! Отговори
Бостан преди 4 години
Дините се посяват отделно от патладжана, белия фасул от слънчогледите, а царевицата от зелките! Иначе се получават антгонистически противоречия!