Българи в центъра на размириците в ЮАР - с оръжие срещу мародери

„Тук е истинска война, мъжът ми е доброволец, дано удържим града“
16 юли 2021 07:06, Елка Василева
165
Българи в центъра на размириците в ЮАР - с оръжие срещу мародери
Снимка: архив, БГНЕС

„Тук е истинска гражданска война, живеем в непрекъснат ужас. Ние с детето не излизаме от вкъщи, а мъжът ми дава граждански патрули с хората от квартала, които се организират сами, за да защитят домовете си от мародерите“.

Така описва ситуацията в Южна Африка 39-годишната българка Петя Емилова-Минева пред „Телеграф“, която от 2 години живее със 7-годишната си дъщеря, съпруга си Ангел и баща си в град Дърбан, намиращ се в най-засегнатата от размириците област Квазулу Натал.

Безредиците започнаха с блокирането на пътища и палежите на камиони в петък – ден след като бившият южноафрикански президент Джейкъб Зума бе вкаран в затвора за изтърпяване на присъдата си от 15 месеца затвор за неуважение към съда, съобщава Асошиейтед прес. Протестните акции във връзка с вкарването на Зума в затвора бързо прераснаха в недоволство от ширещата се бедност и неравенство в ЮАР 27 години след края на апартейда (расовото разделение в страната).

Още по темата

Икономическите трудности, причинени от коронавирусната пандемия, допълнително изостриха проблемите. Така разбунтувалите се започнаха масово разграбване и опожаряване на магазини и частни домове. До вчера южноафриканската полиция съобщи, че 72-ма души са загинали, а 1234-ма са задържани, предаде още Асошиейтед прес. В изявление, разпространено във вторник, полицейският генерал-майор Матапело Питърс съобщава, че повечето от жертвите са загинали, стъпкани при разграбването на магазини. Полицията разследва и информации за жертви при експлозии, предизвикани за разбиване на банкомати, както и при стрелба, предаде БТА.

Патрули

„В Дърбан сме около десетина българи, но в Йоханесбург, където е същата трагедия като тук, живеят около 40 хил. сънародници. Настоящият президент Сирил Рамафоса обеща помощ от армията за защита на мирното население и овладяване на ситуацията, но такава до снощи (вторник вечерта – бел. ред.) нямаше. Полицията също не се забелязва никъде и се наложи хората сами да се организират, за да се защитят. Мародерите идват от околните села и крайните квартали с хиляди. Маркират с бели кръстове къщите, които са набелязали за разграбване и опожаряване. Хората като отпор създават групи във Фейсбук и Уотсъп и непрекъснато обменят информация за случващото се. Създадоха барикади със собствените си коли и се защитават със собствени оръжия. Повечето са добре подготвени и въоръжени, даже имат ток по оградите на домовете си, но ние като новодошли нямаме оръжия. Мъжът ми патрулира с газов пистолет, нож и бухалка. Ужасно съм притеснена да не се случи нещо с него. Цяла нощ патрулираше, а ние с детето изобщо не сме спали. Не знам докога ще успеят да удържат града, защото като численост са много по-малко. Всички сме на ръба на силите си. Едва днес (вчера – бел. ред.) докараха бронетранспортьори до местата, където имаше бунтове и палежи, но сега пак започнаха да нападат“, сподели тревогите си Петя.

Храна

„Идва и друг проблем – няма храна, защото няма доставки до магазините. Всички магазини и аптеки са или затворени, или разграбени. Ако някой работи, то опашките са километрични, вече чакам четвърти час пред единствената работеща аптека в квартала. Храна имаме за още няколко дни, защото напазарувахме в събота. Какво ще правим, като свърши, не знам. Надяваме се да започнат да пристигат камиони с доставки, защото се очертава сериозен недостиг“, допълни жената.

Петя и съпругът й, които работят в интернет компания, все още не са взели решение да напуснат ЮАР и да се върнат в България. „Това ще е последният ни вариант, тъй като всичко вече ни е тук – работа, дом, а и баща ми вече е много възрастен и трудно ще издържи 15-часов полет“, споделя младата майка. „Най-много ми е жал, защото тук животът беше хубав – кварталът е много спокоен, чисто беше и много красиво. Най-накрая намерихме някаква ниша за по-хубав живот и сега сякаш всичко се срива. И нищо не можеш да направиш“, заключи Петя, цитирана от „Монитор“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бил Гейтс бнаскоро да е подарявал вакси на мародерите? Явно ся ги тестват.
126
2
 
7
 
! Отговори
Back to the Jungle преди 2 години
Ами нормално е . Всичко което лошия бял робовладелец е построил или "принудил" чеерните жители на ЮАР да построят ... ТРЯБВА ДА БЪДЕ СЪБОРЕНО ИЛИ ИЗГОРЕНО . Местните афрота са свикнали да живеят в колиби от кал и тръстика и да си ловят с копие и лък храната .... всички тия коли... супермаркети... училища... тухлени къщи ... са непривични и неприемливи за хилядолетната първобитна природа на местното население . А арестуването на някакъв си ЗуЛума е само един повод ...
125
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Черните там не осъзнават (очаквано), че режат клона на който седят. ЮАР се превръща в една горяща мизерна дупка, защото африканците не са способни на друго без експертизата и дисциплината на европейците.
124
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никъде и дума за избиването на белите от черните, не са разрешени такива новини.
123
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демокрацията може да се окаже фатална за България, ъхъ-ъ, иска се сериозно мислене, а не речи на политици от рода на александър йорданов, срам и позор, евродепутат, абсолютно безполезно същество, но големи борци срещу социализма, комунизма, и не могат да предложат нищо смислено в замяна.
122
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ни интересуват български емигранти нито в юар, нито другаде.
121
4
 
0
 
! Отговори
Амнезия преди 2 години
Българите са иктуП какво оръжие каква самозащита
120
15
 
19
 
! Отговори
Krom преди 2 години
Ами да ревнем ли? Това е Вашия избор уважаема Петя. Напуснали сте Родината си по някакви съображения - не обсъждаме какви. Видимо - според Вас сте открили накрая Обетованата земя. Сега има проблем там? Оправяйте се. Предполагам, не се кахърите особено от българските проблеми, защо тогава е тоя пасквил?
119
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЮАР приключи с края на апартейда .Гледах новини от там как в няква мина бачкат за 200 $ а преди си беше като на запад .Едно нещо обаче ми харесва . Умрели са 72 човека в битките а тука много повече от 72 се обесиха от герб и ЕС . Тия поне се бият . Българина чака пак да го опраят западняците .Те пък мислят схеми как да оправят себе си за сметка на нас ;)
118
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз затова в раничката винаги си нося една брадва, дядо така ме е учил, не е много голяма към 50 см, ама върши работа хаха
117
20
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо в Северна Корея и Беларус няма подобни изстъпления? Защо в соцлагера преди 1989г. никой не си е и помислял да мародерства? Защото хората имат поминък и чрез него имат какво да сложат на масата. В капиталистическите клоаки като ЮАР и САЩ хората нямат работа, а трябва да се яде. Капиталистът в името на печалбата изнесе всичко в Китай и разпродаде всичко в бившите държави, а сега американски колонии в източна европа. След няколко години това горе ни чака и нас, ако не върнем социализма.
116
0
 
31
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
40000 Българи са един липсващ град в България..
115
1
 
38
 
! Отговори
Началото на края преди 2 години
Това очаква всяка страна с висок процент афро население . Гледките от страната ЮАР , победила "бялото господство" не ви ли напомнят репортажите от протестите в САЩ . Подпалени коли ... ограбени магазини ... убийства ... Дори и няма нужда от някакво логическо мислене за да си представите какво очаква Европа след няколко години с тази непрекъсваното от нищо нашествие на нещастни афро мигранти ... Потърсете кремъклийката на дядо си . Ще ви трябва .
114
12
 
16
 
! Отговори
Татул преди 2 години
Надявам се сега си разбрала, че от България по хубава страна няма. Виж българите сме кофти нация, но като изчезнем всичко ще си дойде на место. Бягате от тук, че и баща си завела, а сега как ще се приберем - стар бил. Стой си там на нас не ни трябват такива като теб.
113
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-много ме кефи, когато "протестиращи" започнат да разрушават това, което някой им е изградил, за да имат по-добър стандарт на живот. Колко трябва да си глупав, че да унищожаваш това, от което ти самият имаш интерес. Че и после да мрънкаш, че живееш зле.
112
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Расизъм. Както го има в едната, така го има и в другата посока. Накрая води до тотална разруха.
111
1
 
17
 
! Отговори
Огре преди 2 години
Африка всеки си поема риска
110
21
 
7
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Хаха какви глупости българите са стряхливи смешници патрулирали
109
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
все още не са взели решение да напуснат ЮАР и да се върнат в България-- войната е за предпочитане пред посткомунистическа корумпирана диктатура .
108
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми като сте отишли и знете, какво е, за чий сте там в това положение. ПО-добре по0скромен, но по-мирен живот, ама пусти ламтежи за имане разсипаха доста народ.