Сблъсъкът в Мукачево разтърси Украйна

Руски печат: Напрежението между Киев и "Десен сектор" ще се изостря
14 юли 2015 09:11, Елка Василева
26
Сблъсъкът в Мукачево разтърси Украйна
Снимка: Reuters

Киев полага усилия да открие виновниците за бандитската престрелка в град Мукачево и да им потърси отговорност независимо от техните звания, бойни заслуги, длъжности и депутатски имунитет. Така властите реагираха на получилите шумен отзвук събития в Закарпатска област, пише руският в. "Новие известия".

Изданието коментира съботните кървави сблъсъци в Мукачево с участието на националисти от движението "Десен сектор". "Според основната версия причината е преразпределяне на пазара за контрабандни стоки в граничната област", посочва "Новие известия", според който в престрелката са убити двама души и 13 са ранени.

Още по темата

Президентът Петро Порошенко свика вчера военния кабинет на Съвета за сигурност на Украйна (ССУ), а премиерът Арсений Яценюк уволни цялото ръководство на Закарпатската митница с оглед проверка за корупция. Следователи от главната прокуратура разпитаха депутати от Върховната рада, замесени в произшествието.

Преките участници в инцидента обаче - бойците от "Десен сектор", категорично отказаха да се предадат на пристигналите от центъра представители на силовите структури и се укриха, припомня всекидневникът.

Той описва напрежението в Мукачево при издирвателните операции с хеликоптери и кучета в понеделник. Преговорите на Киев с "Десен сектор" не стигнаха доникъде, при все че ССУ гарантира справедливо разследване, ако всички бойци, участвали в престрелката (най-малко 15 според видеозаписи) се предадат и съдействат на властите.

"Десен сектор" постави насрещни искания - да бъдат арестувани депутатът Михайло Ланьо, чиято контрабандна дейност бойците се мъчели според тях да предотвратят, и корумпираните местни милиционери, които открили огън, отбелязва "Новие известия".

В Киев и други украински градове протичат протести на бойци и симпатизанти на "Десен сектор" с искане за оставка на вътрешния министър Арсен Аваков. Сблъсъкът в Мукачево разтърси цяла Украйна, коментира "Комерсант".

Според негови източници в администрацията на Порошенко Киев е постигнал компромис с "Десен сектор", чиито бойци участваха миналата година в събитията, довели до смяна на властта. Руски експерти и депутати обаче твърдят, че конфликтът на Киев с организацията само ще се изостря занапред.

В Украйна скоро "няма да има нов Майдан", но в бъдеще властите едва ли ще могат да избегнат това развитие - проблемите се трупат и може да предизвикат социален взрив, предупреждава руският сенатор от външнополитическата комисия Андрей Климов.

"Десен сектор" е радикална организация и не може да бъде интегрирана в украинската власт. Лидерите на групировката може да си поделят някак с Киев сферите на влияние и доходите, но договорките няма да бъдат приети от редовите бойци, според които властта е предала революцията, обяснява Алексей Пушков, оглавяващ комисията по международни въпроси в Държавната дума.

Според Пушков при това положение всяка власт в Украйна - президентът Порошенко или онзи, който ще го смени, ще бъде принудена да разоръжи "Десен сектор", тъй като "в държавата не може да съществува въоръжена сила, която не й се подчинява".

В Мукачево стартира процес, който ще приключи със смяна на властта в Украйна, пише "Независимая газета" по повод насроченото за днес създаване на парламентарна комисия за разследване на случая.

В центъра на събитията волю-неволю се озова и един депутат, затова Върховната рада планира до края на седмицата да реши проблема с един замах: очаква се да бъдат гласувани закони, които да премахнат депутатския и съдийския имунитет, а може би и закон, регламентиращ импийчмънт на президента, се казва в материала.

Депутатът от Закарпатието Михайло Ланьо отрича обвиненията на "Десен сектор", че контролира контрабандата в региона. Той намекна пред местни медии, че зад атаката на "Десен сектор" стои друг закарпатски депутат - Виктор Балога. Вчера прокуратурата извика двамата на разпит, за да установи как така един депутат е могъл да прати въоръжени хора при друг, щом и двамата твърдят, че не са замесени в престъпни схеми, добавя "Независимая газета".

"Бандитското преразпределение на сфери на влияние в Закарпатието е придружено с шумни политически изявления" на украинските силови структури, които "търсят ръката на Москва", отбелязва "Правда".

"Киев не контролира границите, а контрабандата, включително тази на наркотици и оръжия, е изгоден бизнес с оглед стесняващия се реален сектор на икономиката. Следващата стъпка е контрабанда на насилие в ЕС", предупреждава мрежовото издание.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
0
 
! Отговори
bebok преди 8 години
Strelial e Putin. Dokazano e.
15
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин затова не се намеси - урките сами ще се изтрепят, а после вежливите хора ще им засадят маргаритките отгоре :)
14
0
 
15
 
! Отговори
Аз преди 8 години
От това съшито образование с парламент от главатари, държава не става - да се разпада вече, докато има още хора там, дето не са имигрирали.
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Veroiatno ima logika v deistviata im.monetata ima dve strani.triabva da izvadiat ukraina ot evropeiskiat suiuz i gurzia i tiah
12
0
 
4
 
! Отговори
Qzon преди 8 години
,,Kajduiu naciiu est gavno''-kakto kazva6e edin moi priqtel-ruskogovorq6t.Ukraincite sa marlq4i kato cqlo,spomnete si Chernobil,spomnete si ,,Kursk''cqlata im rabota e takava za6toto sa nemarlivi I marzelivi,jalko 4e pokrai tqh stradat I drugi strain I narodi.Edinstvennoto hubavo ne6to sa jenite im-prelestni,strahotni dami,mngo sexy,naprimer Anastasiq Sokolova
11
0
 
18
 
! Отговори
Някой преди 8 години
До Румбо такъв, тогава не е имало гражданска война в Украйна ( тъй като тогава такава страна не съществува ) а е имало революция в Руската Империя . Аман от неграмотници .
10
1
 
33
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 8 години
До Анонимен.абе г-нчо ти знаеш ли че те са фашисти ( правии сектор) десен сектор.имено тази партия запалиха в одеса хората живи.ти знаеш ли колко грабежи вършат наркотирани рекетират бизнесмени изнасилват.вие в бг нищо не знаете защото вашата информация лъже диктува сащ
9
1
 
16
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 8 години
в градовете на украйна десният сектор които възглавява ярош всички са въстанали самите бойци тръгват на киев.моляви пишете по подробно народа да знае че порошенко иска да сложят оръжие.доброволческите отряди на ярош.а заповед от ярош няма..украйна след като свърши гражданската воина .украинците ще се трепат един друг за власт
8
29
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На много хора десен сектор бърка в задниците. Даже начервените коментирали темата. Това означава, че е на прав път.
7
2
 
49
 
! Отговори
пред фалит преди 8 години
Пороченко доведе, вече бивша, Украйна до тотално фиаско! Армията му е разбита и избяга по бели *** от опълченците. Икономиката е пред фалит. Из страната вилнеят въоръжени фашистки банди и грабят, изнасилват, бият и убиват. Държавата е неуправляема. Народът е гладен, жаден и му е студено. На Пороченко не му остава нищо друго, освен да се гръмне.
6
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бандитската престрелка в град Мукачево, десен сектор е неонацисти!
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"депутати твърдят, че конфликтът на Киев с "Десен сектор" само ще се изостря занапред".............Мьi скакали, мьi скакали,Мьi плохого не желали,А что вьiшло все не так - В том виновен внешний враг!
4
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЕВЕРОЯТНА ДЕМОКРАЦИЯ СЕ ВЪЗЦАРИ В УКРАЙНА.
3
3
 
23
 
! Отговори
Боби преди 8 години
Всичко е заради тръбите за ГАЗ. През тази област минават основните трасета и граничат не с една а с 4 страни. Който владее областта може да контролира и Газовите връзки. Така да се каже "FailSave" ако Киев е принуден да пиусне транзит на ГАЗ а задокеанските кукловоди не искат това да стане.
2
6
 
27
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Прочетете нещо за гражданската война в украйна през 1919-1920г.Тя е била по схемата "всеки срещу всеки и естествено,всички срещу болшевиките.Направо невероятна работа.Сега всичко се повтаря....Явно лудостта е присъща на хохлите!
1
1
 
32
 
! Отговори
Щирлиц преди 8 години
Всичко си идва на мястото.

Спонсорирани публикации