Д-р Койчев: Трябваше да има гратисен период за "зеления сертификат"

Болниците са под огромен натиск, коментира той
11 ное 2021 22:05, Петя Славова
20

Четвъртата вълна у нас на коронавируса е в разгара си. Смъртността е тревожно висока.

"Ние не се справяме нито като общество, нито като лидерство чисто политическо, а и на битово ниво част от нашите съграждани не се справят. Много са причините. Ако се върнем 2 години назад - ще стигнем до някакви изводи. Второто управление стои много по-лошо от първото, а те имаха възможност да се поучат от някои грешки, както и да ги коригират. Отново беше пропиляно цялото лято. И в един момент се оказа, че въобще не сме готови, а това беше изключително ценно време", каза председателят на Комисията по здравеопазването в СО д-р Антон Койчев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него "зеленият сертификат", който подтикна хората да се ваксинират, можеше по-рано да бъде изговорен и да се даде гратисен период.

"Не е нужно да си голям откривател, гледай успешните модели, и ги пренасяй тук. Но виждаме, че и балканските народи около нас не са кой знае колко напреднали. Ние сме склонни да мислим в конспиративни теории, социални нихилисти сме. Информационната компания е разковничето на успеха. Трябва да се говори на хората, трябва да има лидерство. Но знаем, че сме в ситуацията, в която авторитетите са доста принизени", допълни д-р Койчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му в момента "Александровска болница" е под огромен натиск, както всички останали болници.

"Колегите са на ръба на силите си. Те са емоционално и физически изтощени. Непрекъснато се отварят нови Ковид легла, а свободните места се запълват за часове. Ще изкараме едно дълго и мъчително плато, по-рано от Коледа и Нова година не виждам как ще имаме светлина в тунела. Отменените планови операции са проблем за цялата здравна система, тъй като болните с хронични заболявания ще останат на заден план. За някои от тях факторът време е доста важен", коментира експертът.

И подчерта, че засега няма логистични пропуски, които да водят до затруднение в работата.

"Но дори да имаш най-добрата логистика - ако ти имаш толкова голям натиск, усложняващо се толкова бързо, много трудно биха издържали. Не сме както бяхме през март 2020 година и сега да се допусне такова нещо - това е голяма присъда и като общество, и като лидерска класа. Ясно е, че тези, които са ваксинирани, прекарват по-леко заболяването. Локдаунът намалява натиска върху здравната система - това, в което сме в момента. Не мога да кажа, че той ще реши всичко. А предишните пъти се видя, че от него има полза", посочи д-р Антон Койчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпрос:А една бележка(удостоверение),че СИ ВАКСИНИРАН нямаше ли да свърши работа?Зеленият сертификат не удостоверява,че си ПРИКЛЮЧИЛ с ваксинацията.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами те половината болници не лекуват ковид болни къв натиск бълнува тоя. Може би оска да се хвърлят милиони в болниците и те да седят празни? Ми спрете корупцията бе! То и ковид легло в момента е 500 лв
16
1
 
0
 
! Отговори
дедо Ви преди 2 години
на българина все гратиса му е проблема! И един ден да му дадеш и десет дни да му дадеш все в последния момент се събужда и мърмори!
15
0
 
1
 
! Отговори
123456 преди 2 години
И какъв е смисълът от зелен сертификат, след като има толкова много фалшиви сертификати
14
0
 
0
 
! Отговори
Друг преди 2 години
Кръста си го носим, но отговорността е да не създаваш нови хора и да им слагаш кръст да си го носят. Защото като ги създадеш и ги родиш ги абонираш за всичко което ще се случи. И тогава и ти заслужаваш това което ще ти се случи. Лекарите са в перманентен Бърнс аут, с прегорели нерви така че като се стигне до болница си до там, лош късмет, затова умират по 200, но и още толкова необявени.
13
0
 
2
 
! Отговори
Мдааа преди 2 години
Не е ли по-добре да си кажем честно истината, че сме малко народ на много земя, че може да си живеем нормално като спазваме правилата за дистанция и хигиена. Нужна е адекватна политика за имунизацията за ковита, не силово налагане и който не желае да подписва декларация за отказ и да си носи кръста и съдбата. Вярно е, че здравната ни система е претоварена, но такива са и по света. Истината е, че да се бодеш на 6 месеца е отчаян абсурд със съмнителен ефект.
12
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къв период бе?Долу сертификата,долу всички които подкрепят този геноцид.Само Възраждане е спасението,само те са против този геноцид.Утре посягат и на децата бе овце.На 14 с номер 5
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
трябва да се накладе голям огън и сертификатите ви да са подпалки, а на кола отгоре кацацата да цвърчи. тогава ще свърши и това робство. попитали един мъдрец колко още ще чакаме да ни върнат старото нормално? отговорил: Ако чакате, ще е дълго...
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ф ...Чудя се, ми не се чуди защото те не търсят решение на проблема понеже те са проблема. Те искат сто процента ваксинирани хора, защото само така ще се прикрият проблемите от пускането на вируса и от престъпното управление на епидемията и от нещата свързани със съмнителните тестове и ваксините, зелените сертификати и прочие злини и смъртта на хората.
9
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Със или без гратисен период зеления сертификат е голяма дискриминация и който го налага горчиво ще съжалява и то много скоро. У нас беше въведен абсолютно вероломно...
8
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проклети дасте всички лекари и вие долни мутри вън неви искаме никакви ваксини и лекарства и сертификати няма да се ваксинират хората стига долни просяци няма да стане това което иска те
7
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прав е! Проспаха цяло лято. Ако бяха въвели сертификата още тогава щяхме да избегнем 4 вълна.
6
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прав е! Простата цяло лято. Ако бяха въвели сертификата още тогава щяхме да избегнем 4 вълна.
5
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблемът с този вирус няма да намери решение и с ваксините... Дори и те се заразяват и трябва да стоят под карантина 2 седмици... Докога ще продължи това???!!!
4
4
 
8
 
! Отговори
ф преди 2 години
Чудя се защо не се направи следното: В определени дни да пазаруват само ваксинирани, в други дни само неваксинирани. Принципът може да се приложи в много направления.
3
5
 
12
 
! Отговори
Фют преди 2 години
Съд и затвор за всички които проповядват самоубийство с доброзорни препарати в експериментална фаза. Затвор и избиване на цялата им рода.
2
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Понеже зеления сертификат е категорична проява на нацизъм, предлагам да му организираме наци фестивал. Събираме всички сертификати и ги горим ритуално на площада, отдавайки почит с хайл ковид! Е може ли нацизъм без факли и ритуално изгаряне на "ценни книги" на площада? Щом зеления сертификат е толкова ценен, тогава да го почетем по нацистки!
1
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма ли да спре този ужас с тези сертификати. Заради тях не мога да ходя спокойно на работа.