Добри вести: Омикрон е по-малко опасен, вижда се краят на пандемията

Бустерната доза работи, има вече първо хапче срещу коронавирус
Обновена: 24 дек 2021 17:55 | 24 дек 2021 17:52, Анисия Иванова
120
Добри вести: Омикрон е по-малко опасен, вижда се краят на пандемията
Снимка: БГНЕС

Всички се умориха от коронавируса. Алармите отново пищят заради новия щам, но преди края на годината и особено преди Коледа, ето три добри вести от "Дойче веле": Омикрон изглежда е по-лек, бустерната доза на ваксините работи и има вече първо хапче срещу коронавирус.

Първа вест - Омикрон е по-малко опасен

Според проучване от Англия новият щам на вируса, известен като Омикрон, е с 20 до 25 процента по-малко вероятно да доведе до болнично лечение, отколкото Делта мутацията. Лабораторните експерименти показват, че Омикрон има по-ниска способност да инфектира белодробните клетки. Все пак Омикрон се разпространява по-бързо, тъй като поради многобройни мутации в шиповия протеин, той често заобикаля имунния отговор, който е получен чрез първоначалната ваксинация или чрез преболедуване

Шотландско проучване показва, че рискът да отидете в болница с Омикрон е с цели 2/3 по-нисък и че този щам практически не причинява по-тежки симптоми при хора под 60 години. Това проучване също така показва, че бустерната ваксина - тоест третата доза - предпазва значително от симптоматична зараза.

Проучване от австралийския регион Нов Южен Уелс говори също в полза на това. Според него Омикрон изпраща хората в болницата два пъти по-рядко Делта. Учените обаче предупреждават, че опасността се крие във факта, че Омикрон е много по-заразен. Дори ако протичането на болестта е по-леко, ако огромен брой хора се заразят за кратък период от време - ще има достатъчно от тях, за да напълнят болниците.

Втора вест - вижда се краят на пандемията

Някои вече прогнозират, че Омикрон бавно, но сигурно слага край на пандемията. Защото този вариант въпреки, че се разпространява по-бързо, убива своите гостоприемници по-рядко. Омикрон скоро трябва да вземе предимство пред Делта.

Въпреки че вирусът няма да бъде унищожен бързо - може и никога да не бъде - има голям шанс той да стане ендемичен. Това би означавало, че няма да има вече пандемия, а че отслабена версия на вируса ще се появи тук-там локално или сезонно – точно както грипа през зимата. Ще се предпазваме от това, както и от грипа - с годишна ваксинация.

Добрата новина е, че производителите на ваксини твърдят – и първите проучвания показват това – че бустерната доза предпазва добре от Омикрон. Това казват в Новавакс, чиято ваксина наскоро беше одобрена в ЕС. На тази протеинова ваксина се възлагат големи надежди, защото има много хора, които са скептични относно новата технология на mRNA, така че избягват Moderna и Pfizer. Производителите на тези две ваксини също обявиха, че третата доза действа чудесно срещу новия щам. Същото съобщиха и от AstraZeneca.

Първо антивирусно хапче - лечението у дома става възможно

Pfizer има още една голяма новина тези дни - Американската агенция по лекарствата издаде спешно одобрение за тяхното антиковид хапче, наречено Paxlovid. Международен анализ на Pheizer показва, че лекарството намалява смъртността с 89 процента.

Paxlovid всъщност забавя репликацията на вируса. Всеки, който е болен, трябва да приема хапчето у дома два пъти дневно, общо пет дни, в комбинация с друг препарат. Целта на това лекарство е да се избегне сериозно протичане на заболяването и да се предотврати евентуална хоспитализация.

Процедурата за одобрение от Европейската агенция по лекарствата е в ход. Тя казва, че таблетките могат да се предписват на възрастни пациенти, които не се нуждаят от допълнителен кислород, но са с повишен риск от тежко заболяване.

Производството все още не е масово, а лекарството все още е скъпо. Американските власти поръчаха 10 милиона опаковки за около 5 милиарда долара. Първите 265 000 ще бъдат доставени през януари. (БГНЕС)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още по темата: пандемияОмикрон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
3
 
! Отговори
Нееее преди 2 години
Нееее, нека да не спира искаме да ни скубят, тъпчат и бодат. Има още много букви от гръцката азбука. Не искаме да се грижим за милионите болни от истински болести и гладуващите деца. Нека парите ни отиват в еврейските фамилии , защото те са полу-богове и заслужават са управляват света!
96
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбраза че пренавиха пружината и може да се счупи и да ги изтрепе, ако продължават.
95
14
 
2
 
! Отговори
ГОГО преди 2 години
Да споменем пак Португалия !!! 12 940 заразени през последните 24часа , 11 са починали , а само 29 са приети в болницата! Тествани са 250 000 . Нямало файда от ваксините , разправяте го на шапката ми !
94
7
 
2
 
! Отговори
Константин Матеев преди 2 години
До АнонименПо-точно на от 1000 заболели 41-42 си отиват тук, докато по света са 19-20, а в доста страни с висок проценти ваксинирани са по-малко от 10. Всеки сам да си прави изводите за това какво ни се случва и ще ни се случва, след като психопати като К. Костадинов говорят за 0,3% смъртност и ред други глупости и лъжи, които обаче се налага да гледаме в националня ефир, за да не пострада свободата на словото. И затова жертваме свободата на живот, която доскоро смятах за по-висша ценност.
93
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Paxlovid e $530 на курс лечение. Има 1 механизъм срещу С19. Има само 1 изследване - на самия производител. Няма данни за дългосрочни ефекти. Ивермектин е няколко долара на курс и има поне 5 основни механизма на действие срещу С19. Има 67 клинични изследвания, 40 години употреба и 4 млрд.доставени дози и само около 1600 докладвани случая на незначителни странични ефекти. Ивермектина е просто поредна жертва във войната на Биг Фарма против генеричните лекарства.
92
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
$530 е Paxlovid.
91
2
 
22
 
! Отговори
absurd преди 2 години
Всеки гледа да си продава стоката,пък вие си мислете ,че го правят за ваше добро
90
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И като се вижда края, за кво са ви тия сертификати и ваксини? Омикрончо и въобще вирусчо си заминава, както и се очакваше, ама политиците стават все по-агресивни и брутални. Неам думи.
89
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупосmи на търкалета.
88
3
 
33
 
! Отговори
Върбан преди 2 години
Преболедуване и ваксинация не помага, но бустера помага. Мх. Ей сега, тичам. Толкова сте прозрачни, толкова сте елементарни.
87
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижте шефа на СЗО как се изпуска: https://youtu.be/impmShpmdco
86
11
 
7
 
! Отговори
Бай 100ян преди 2 години
Оня ден бях много болен от ковид.Снощи се напих щато магаре , тая вечер продължавам .Мисля ,че ако и утре се напия като св.иня ,ще се оправя от вируса .Освен това съм забелязал че ако след цигара тютюн ,запалиш цигара с трева кашлицата става по мокра ,което спомага за откашлянето . Това също спомага и за връщанета на вкуса в устата понеже се огладнява много,макар че аз лекувам апетита си с амфетамин защото съм много дебел .Точно това и е причината да дишам тежко , двойната ми гуша ме задушава .
85
3
 
31
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
"Ще се предпазваме от това, както и от грипа - с годишна ваксинация."?- Да попитам Анисия и другите журналисти: Вие така ли правихте ежегодишно при грип, или просто разпространявате платените безумия на Дойче Веле? И още глупости "Първо антивирусно хапче - лечението у дома става възможно"? А Ивермектин и хидроксихлорохин защо ги забраниха? Защото не им носят по 700 долара за десет хапчета ли? И хич не вярваме че без бой ще отпуснат мъртвата си хватка над народите. Нито пък на медии вярваме вече
84
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Карах го, средно тежко, но вкъщи, не е приятно. Първите 2 дни имах всички показания, даже и високо кръвно, след това 10 дни температура, като стартирах от 39.5 и леко я свалях, та на края 37-36.9. Това не е обикновен вирус, да атакува така и след това като по учебник да губиш мирис и вкус. Но, по-добре това, отколкото ваксина.Може и да не са вредни, да има само разтвор, и бог знае какво, но защо никой независим експерт или лабртория не показа рално какмо има вътре и при аутопсия от какво умират
83
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
90 С тази разлика, че в България на всеки 200 човека един умря до тук. Те първа ще има още щастливци, защото дори и омикрон да е края на пандемията, докато мине през хората ще вземе поне още 15 хил. пътника със себе си.
82
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смърт за кукловодите на пландемията!
81
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Третата доза е като третата наредба на Моамед. Без нея Земята спира да се върти.
80
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българинът е много вироглаво същество. Може да трае дълго, но един път гой.нътъ заврат ли .... става неудържим! Затова нашите деди са ни послали жълти павета, да знаем къде да се събираме!
79
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато Голдман Сакс, Ротшилд, Рокфелер, Вартбург, Гей Билтс, Сорос и т.н. и т.н. бивш хазарски елит реши, тогава пандемията ще приключи! Е! Първо, разбира се, всички ще се поклоните на Молох, Баал и т.н. Мислите, че ще се измъкнете? Едва ли! Протестите срещу ваксините и сертификата бяха празни, но пред магазините е пълно с льольовци, чинно редящи се да си покажат сертификатчето.
78
9
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демек, същият! Някои страни ваксинирани 90%, България ваксинирана 27%, вирусът ще си отмре сам. Както предсказа и българинът Мангъров! "Само дето едохме жабетата!" Елин Пелин, също българин.